Konserwacja antykorozyjna podwozia
Tylko właśnie z tymi odrdzewiaczami jest kłopot jeśli ktoś nie ma własnego garażu. Przykładowo ten fertan ma działać z wodą i rdzą ale co się z tym wiążę oczywiście musi być dodatnia temperatura. Na dodatek z tego co sprzedający mówił auto powinno czekać 3 dni aż sobie środek będzie reagował z rdzą. A potem nawet z jedną czy 2 warstwy jeszcze walnąć.
Ale ogólnie myślę, że lepiej próbować jakoś zabezpieczać podwozie i nie tylko bo zimy w Polsce nie są łaskawe...
Ale ogólnie myślę, że lepiej próbować jakoś zabezpieczać podwozie i nie tylko bo zimy w Polsce nie są łaskawe...
W mojej okolicy jest firma, która piaskuje podwozia, naczepy itp – podjadę w tygodniu się zapytać ile kosztuje wypiaskowanie całego podwozia i wymalowanie podkładem antykorozyjnym
To chyba najlepszy sposób na usunięcie rdzy...
Witam
W dziale o swoim aucie wrzuciłem info, że będę zabezpieczał podwozie poniższym specyfikiem. Czy ktoś z Was wie coś na jego temat? Polecacie czy etam ?
25zł/2kg – mechanik powiedział, żebym kupił 4kg

W dziale o swoim aucie wrzuciłem info, że będę zabezpieczał podwozie poniższym specyfikiem. Czy ktoś z Was wie coś na jego temat? Polecacie czy etam ?

- Od: 10 gru 2010, 14:55
- Auto: 323F BJ 2.0 DITD 2000r.
Marceli Szpak napisał(a):25zł/2kg
Czy przy tej cenie to wytrzyma do wiosny?
Nie spłynie po kilkunastu deszczowych dniach z auta?
Grzyby napisał(a):Marceli Szpak napisał(a):25zł/2kg
Czy przy tej cenie to wytrzyma do wiosny?
Nie spłynie po kilkunastu deszczowych dniach z auta?
To pytanie należy skierować do mechanika
- Od: 10 gru 2010, 14:55
- Auto: 323F BJ 2.0 DITD 2000r.
oblivion napisał(a):W mojej okolicy jest firma, która piaskuje podwozia, naczepy itp – podjadę w tygodniu się zapytać ile kosztuje wypiaskowanie całego podwozia i wymalowanie podkładem antykorozyjnym
O ile nie masz całego rudego podwozia to odpuść bo tylko szkód narobisz, tam gdzie występuje jeszcze zabezpieczenie fabryczne nie ruszaj, oczywiście nałóż również na te miejsca środek zabezpieczający, a oczyść blachy tylko tam gdzie ruda jest.
Marceli Szpak napisał(a):Witam
Podobnym ustrojstwem zabezpieczyłem terenówkę do zabawkę w błocie, ale na ile to jest warte to nie wiem niby znajomy tez polecał, ale na oko to po 2 latach śladu po tym nie będzie. Jeśli chodzi o ilośc to 4kg aż nadto.
626 natomiast zabezpieczyłem ML'em i Tectylem od Valvoline (oba środki w wygodnych w użyci sprayach) i sobie je bardzo chwalę, sprzedawca polecił mi żebym Ml'em przeleciał cienko cała powierzchnie + profile zamknięte oczywiście i dopiero na to Tectyl, trzy latka minęły i podwozi nadal super żadnych śladów korozji czarniutkie zabezpieczenie się trzyma, także polecam. Co do samego sposobu czyszczenia to myjka i szczotka druciana załatwia sprawę, oczywiście jeśli niema jakichś większych ognisk korozji.
..::Boost::..
Były GD 2.2i GLX Ultra 91r., GW 2,0 Diesel po FL silver 01r.,GY 2.0 Diesel po FL 07r. (black)
Są GW 2.0 Diesel po FL black devil (JMZGW...666) 01r. & GY 2.0 Diesel po FL 07r. (strato blue)
Będą... Mazdy oczywiście :)
>>>Mazda or Nothing<<<
Były GD 2.2i GLX Ultra 91r., GW 2,0 Diesel po FL silver 01r.,GY 2.0 Diesel po FL 07r. (black)
Są GW 2.0 Diesel po FL black devil (JMZGW...666) 01r. & GY 2.0 Diesel po FL 07r. (strato blue)
>>>Mazda or Nothing<<<
- Od: 6 kwi 2005, 18:09
- Auto: GY 2.0 MZR-CD 143/174KM po FL 07r.
Nawet jakbym chciał piaskować fragmenty to w firmie dowiedziałem się, że pistolet jest spory i:
– auto trzeba wywrócić na bok – odpada
– wewnątrz będą drobinki piasku – odpada
Zostaje mi mechaniczne oczyszczenie i pomalowanie podkładem antykorozyjnym. Jako konserwacja Noxudol 900 w sprayu
może w przyszłym tygodniu...
– auto trzeba wywrócić na bok – odpada
– wewnątrz będą drobinki piasku – odpada
Zostaje mi mechaniczne oczyszczenie i pomalowanie podkładem antykorozyjnym. Jako konserwacja Noxudol 900 w sprayu
Dokładnie w okolicach Pruszkowa u znajomego na kanale, osobiście 
Kiedyś robiłem w warsztacie z polecenia w Michałowicach jeszcze GD i dobrze robotę zrobił, ale nie wiem czy nadal istnieje bo nie miałem od tego czasu styczności z nim. Odszukam wizytówkę, może się ostała jeszcze.
Kiedyś robiłem w warsztacie z polecenia w Michałowicach jeszcze GD i dobrze robotę zrobił, ale nie wiem czy nadal istnieje bo nie miałem od tego czasu styczności z nim. Odszukam wizytówkę, może się ostała jeszcze.
>>>Mazda or Nothing<<<
>>>Mazda or Nothing<<<
Witam ponownie
Poniżej linki do warsztatów z Warszawy i okolic oferujących m.in. usługi zabezpieczania podwozia. Co o nich sądzicie?
http://line-x.waw.pl/index.php/najlepsz ... a-warszawa
http://www.autowis.pl/?dzial=20
http://www.wyszynski.net.pl/konserwacja ... zyjna.html
Poniżej linki do warsztatów z Warszawy i okolic oferujących m.in. usługi zabezpieczania podwozia. Co o nich sądzicie?
http://line-x.waw.pl/index.php/najlepsz ... a-warszawa
http://www.autowis.pl/?dzial=20
http://www.wyszynski.net.pl/konserwacja ... zyjna.html
- Od: 26 lip 2011, 10:06
- Auto: Mazda 6 Executive '07 GG 2.0 147KM LPG Stag 300 Premium
Mam zamiar zabezpieczyć podwozie auta.
Zauważyłem, że nadkola z tyłu są wyłożone od środka tak jakby wykładziną (nie wiem jak ten materiał się fachowo nazywa). Moje pytanie brzmi: Czy środek zabezpieczający ma być nakładany na te nadkola z tyłu? A tak swoją drogą, wykładzina w nadkolach od środka? Przecież to zgnije od wody? Z przodu nadkola od środka są plastikowe, a tam gdzie są elementy z blachy to jest dodatkowe zabezpieczenie w postaci elastycznej powłoki. Jak jest u was w waszych mazdach?
Zauważyłem, że nadkola z tyłu są wyłożone od środka tak jakby wykładziną (nie wiem jak ten materiał się fachowo nazywa). Moje pytanie brzmi: Czy środek zabezpieczający ma być nakładany na te nadkola z tyłu? A tak swoją drogą, wykładzina w nadkolach od środka? Przecież to zgnije od wody? Z przodu nadkola od środka są plastikowe, a tam gdzie są elementy z blachy to jest dodatkowe zabezpieczenie w postaci elastycznej powłoki. Jak jest u was w waszych mazdach?
Witam, ta wykładzina (jakaś sprasowana włóknina, filc?) ma podobno wygłuszać uderzenia kamieni o nadkola ale przy okazji świetnie trzyma wilgoć. Ja wyrzuciłem to, zabezpieczyłem antkorozyjnie NOXUDOLEM i na to założyłem plastikowe nadkola. Teraz, po trzeciej zimie wyszło małe ognisko korozji, ale w miejscu gdzie już korozja była jak kupowałem Magdalenę.
Ja zdecydowanie polecam pozbyć się tych wykładzin.
Ja zdecydowanie polecam pozbyć się tych wykładzin.
- Od: 5 sie 2008, 22:41
- Auto: Mazda 323f BJ 74 kW DiTD `00
witam
czy uzywal ktos baranka firmy RANAL?? myslalem nad zakupem takiego zestawu z pistoletem(posiadam sprezarke)
http://allegro.pl/5-4-litra-baranka-do- ... 73839.html by zabezpieczyc Magdalene. prosilbym bym o opisanie wrazen po uzyciu tego preparatu
(przyczepnosc, ile czasu schnie itp) i czy lepiej kupic pod sprezarke czy na pedzel?
pozdrawiam
czy uzywal ktos baranka firmy RANAL?? myslalem nad zakupem takiego zestawu z pistoletem(posiadam sprezarke)

pozdrawiam
- Od: 12 lip 2011, 23:26
- Auto: Mazda 626 98r. 2.0 115km, Renault Clio I 1.2 , w pracy Scania R380 ;)
ralfvip Niestety nie odnalazłem tego kontaktu i sorry za zwłokę w odpowiedzi, ale na urlopie byłem.
Baku86 tego konkretnie środka nie stosowałem, ale bardzo podobny, zabezpieczyliśmy nim terenówkę. Zdecydowanie użyj kompresora, łatwo się natryskuje nawet w trudno dostępnych miejscach, co do czasu schnięcia nie podpowiem bo na noc zostawiliśmy toto i rano było już ok.
Baku86 tego konkretnie środka nie stosowałem, ale bardzo podobny, zabezpieczyliśmy nim terenówkę. Zdecydowanie użyj kompresora, łatwo się natryskuje nawet w trudno dostępnych miejscach, co do czasu schnięcia nie podpowiem bo na noc zostawiliśmy toto i rano było już ok.
>>>Mazda or Nothing<<<
>>>Mazda or Nothing<<<
Boost napisał(a):ralfvip Niestety nie odnalazłem tego kontaktu i sorry za zwłokę w odpowiedzi, ale na urlopie byłem.
Baku86 tego konkretnie środka nie stosowałem, ale bardzo podobny, zabezpieczyliśmy nim terenówkę.
jaka przyczepnosc, jak to sie prezentowalo po dluzszym czasie(chodzi mi o to czy nie odpada calymi warstwami itd)
pozdrawiam
- Od: 12 lip 2011, 23:26
- Auto: Mazda 626 98r. 2.0 115km, Renault Clio I 1.2 , w pracy Scania R380 ;)
Ja zdecydowałem się zabezpieczyć swoją Mazdę środkami Tectyl firmy Valvoline.

Usługa została wykonana tutaj:
Wyszyński AUTO CENTRUM
Al. Prymasa Tysiąclecia 81A/6
01-242 Warszawa
tel: 22 632-23-23 lub 22 837-85-50
http://wyszynski.net.pl/konserwacja-antykorozyjna.html
Warsztat ten mogę polecić w 100%. Wszystko odbyło się bez żadnych komplikacji.
Cała operacja zabezpieczenia trwała dwa dni. W pierwszym dniu zdjęto nadkola i całe podwozie porządnie wymyto myjką ciśnieniową. Następnie auto schło. W drugim dniu nałożono powłokę Tectyl. Do końca dnia powłoka schła. Nałożona czarna powłoka jest gumowata, elastyczna. Póki co trudno mi cokolwiek napisać o skuteczności takiego zabezpieczenia. Wzrokowo wygląda to profesjonalnie a jak jest faktycznie to napiszę jesienią po pierwszym przeglądzie.
Warsztat w którym wykonałem zabezpieczenie udziela dwurocznej gwarancji z bezpłatnymi przeglądami co pól roku. W przypadku stwierdzenia ubytków w nałożonej powłoce są one uzupełniane.
Koszt zabezpieczenia samego podwozia to 700zł. Zabezpieczenie podwozia wraz z profilami zamkniętymi to koszt około 1100zł. Ja wybrałem opcję tańszą.

Usługa została wykonana tutaj:
Wyszyński AUTO CENTRUM
Al. Prymasa Tysiąclecia 81A/6
01-242 Warszawa
tel: 22 632-23-23 lub 22 837-85-50
http://wyszynski.net.pl/konserwacja-antykorozyjna.html
Warsztat ten mogę polecić w 100%. Wszystko odbyło się bez żadnych komplikacji.
Cała operacja zabezpieczenia trwała dwa dni. W pierwszym dniu zdjęto nadkola i całe podwozie porządnie wymyto myjką ciśnieniową. Następnie auto schło. W drugim dniu nałożono powłokę Tectyl. Do końca dnia powłoka schła. Nałożona czarna powłoka jest gumowata, elastyczna. Póki co trudno mi cokolwiek napisać o skuteczności takiego zabezpieczenia. Wzrokowo wygląda to profesjonalnie a jak jest faktycznie to napiszę jesienią po pierwszym przeglądzie.
Warsztat w którym wykonałem zabezpieczenie udziela dwurocznej gwarancji z bezpłatnymi przeglądami co pól roku. W przypadku stwierdzenia ubytków w nałożonej powłoce są one uzupełniane.
Koszt zabezpieczenia samego podwozia to 700zł. Zabezpieczenie podwozia wraz z profilami zamkniętymi to koszt około 1100zł. Ja wybrałem opcję tańszą.
Baku86 napisał(a):jaka przyczepnosc, jak to sie prezentowalo po dluzszym czasie(chodzi mi o to czy nie odpada calymi warstwami itd)
pozdrawiam
Jak na razie po roku niecałym jest ok, a w terenie dostawała po d, potem karcherem czyszczone toto i nic nadal siedzi jak powinno zobaczymy z czasem.
>>>Mazda or Nothing<<<
>>>Mazda or Nothing<<<
ralfvip napisał(a):Ja zdecydowałem się zabezpieczyć swoją Mazdę środkami Tectyl firmy Valvoline
Sam też tak zrobiłem. Po półtora roku wszystko wygląda ok.
A nie miałeś wrażenia, że Valvo nakłada się cieniej jak inne specyfiki? Oglądałem parę innych aut po konserwacji różnymi mazidłami (w tym samym warsztacie) i tam ogólnie rzecz biorąc było mocniej naciapane od spodu.
Pankuba napisał(a):Sam też tak zrobiłem. Po półtora roku wszystko wygląda ok.
A nie miałeś wrażenia, że Valvo nakłada się cieniej jak inne specyfiki? Oglądałem parę innych aut po konserwacji różnymi mazidłami (w tym samym warsztacie) i tam ogólnie rzecz biorąc było mocniej naciapane od spodu.
Trudno powiedzieć jak jest z innymi środkami, nie mam doświadczenia za bardzo w tym temacie. Grubość powłoki wydaje się OK przynajmniej u mnie. Zobaczymy na jesieni ile warte jest te zabezpieczenie. Ja u siebie zauważam tylko tyle, że ta powłoka jest bardzo elastyczna w niektórych miejscach nawet można się nią pobrudzić. Może to kwestia wyschnięcia? Pankuba jak to u Ciebie wygląda? Ta powłoka jest całkiem sucha, czy nawet po 1,5 roku jest taka maziowata i brudząca?