Rozebranie lusterka Mazda 323f BJ, 2001

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez gknee » 1 gru 2011, 14:47

Witam,

Mam zepsute prawe lusterko eleketryczne. Złamany jest jedynie uchwyt (ten gruby plastik pod obudową lusterka). Reszta lusterka działa prawidłowo. Próbowałem już kleić, pomogło ale na krótko.

Chcę kupić jakieś używane z allegro, ale oczywiście nie ma w kolorze, który mam.

Czy jest możliwe rozebranie lusterka tak, żeby wymienić jedynie uchwyt i obudowę (tą, która jest przytwierdzana do auta), i zostawić całą resztę z mojego dotychczasowego lusterka?
Początkujący

Od: 26 sie 2011, 11:44

Postprzez zloslivy » 1 gru 2011, 18:14

trochę nie ten dział zdaje się, ale odpowiadając na Twoje pytanie, ta lakierowana część obudowy jest mocowana na takie zatrzaski więc jest zdejmowana, możesz założyć swoją do nowego lusterka, choć nie jest to takie proste żeby ją zdjąć, spróbuj zajrzeć w szczelinę koło lustra, może dojrzysz któryś zatrzask, jak dasz radę to dobrze byłoby żeby jakimś śrubokrętem lub czymś takim delikatnie pomóc mu wyskoczyć. Ciągnąc rób to z wyczuciem żeby nie poobrywać pozostałych.
Tu znalazłem obrazek, możesz zobaczyć mniej więcej jak to wygląda
http://img1.aukcjoner.pl/gallery/006158183/thumbnails.jpg
Ostatnio edytowano 1 gru 2011, 20:11 przez zloslivy, łącznie edytowano 1 raz
Jest Mazda jest jazda!
Początkujący

Od: 21 mar 2010, 18:19
Auto: Mazda Premacy 2.0 DiTD '02

Postprzez gknee » 1 gru 2011, 19:04

Widzę, że mówisz trochę o czymś innym...
Żeby przełożyć jedynie tą lakierowaną część (na obudowie), nie wymieniając obudowy i lustra, tak?

Ja myślałem raczej o dołożenie do nowo kupionego uchwytu (wymontowanego z lusterka) całego mojego starego lusterka – lusterka w sensie z całą obudową (plastik, lakierowana część, lustro) aż do zawiasu, czy to jest możliwe?

Swoją drogą Twoje rozwiązanie też wydaje się ok!

PS: gdzie na forum powinien być umieszczony ten wątek i kto mógłby go tam przenieść?
Początkujący

Od: 26 sie 2011, 11:44

Postprzez zloslivy » 1 gru 2011, 20:07

No tak, myślałem żeby przełożyć tylko tę lakierowaną część z Twojego do tego co kupisz, chyba prościej, choć myślę że da się go też rozebrać w miejscu gdzie się ono składa, niestety nie robiłem tego więc nie pomogę.
A temat raczej powinien się znaleźć w dziale modelu 323-> BJ, aniżeli w dziale dizla, odpowiednie osoby pewnie się tym zajmą wkrótce.
Pozdrawiam.
Jest Mazda jest jazda!
Początkujący

Od: 21 mar 2010, 18:19
Auto: Mazda Premacy 2.0 DiTD '02

Postprzez Pieraś » 29 wrz 2013, 09:45

Odświeżam temat.

W żony Mazda 323F BJ urwano lusterka ... oraz kilku innym autom.
Niestety ułamana jest ta część, która się obracała.

Czy szukając lusterka muszę patrzeć tylko na BJ, czy wyłącznie by rocznik pasował.
Nasza BJka jest po lifcie.

Myślałem nad sklejeniem, skręceniem lusterka na sztywno ale nie bardzo jest jak.
Teraz idę zdemontować tę część z drzwi i pokombinuję :(

EDIT:
– lusterko rozebrane w pełni. Jest koncepcja by obudowę od lusterka skręcić śrubą z tym plastikiem co montowany jest w drzwiach – jest możliwość. Mechanizm do obracania lusterka ma dziurę jakby w swojej osi, że można włożyć długą śrubę, a od dołu lusterka, gdzie jest zaślepka dać podkładkę i nakrętkę. Lusterko zostało urwane na tym uchwycie obrotowym i połamany plastik i to skleję (na szczęście w nieszczęściu tak, że pękło w pół bez ubytku lakier).

EDIT:
– dupa, przecież ta dziura jest na wiązkę elektryczna :/ lusterko się klei na sztywno :( <dupa>
Forumowicz

Od: 9 lip 2010, 08:43
Auto: Mitsubishi Galant EA2W 2.0
Honda Civic VIII 1.8GT

Postprzez ewemarkam » 30 wrz 2013, 21:05

Kleiłem kiedyś po identycznej sytuacji. Na krótko się to zdało. W końcu je wymontowałem skręciłem na żywca dwoma dłuższymi wkrętami do drewna i się trzyma na sztywno. Po bokach od śruby masz dość miejsca żeby je wkręcić i nic nie uszkodzić.
Pogotowie Komputerowe
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Forumowicz

Od: 7 sie 2011, 09:19
Auto: 323F BJ DiTD '99