Opinia i pomoc w wyborze Mazdy 626GF

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Simas » 29 lis 2011, 11:02

Witajcie, jest to moja pierwsza wiadomość (mam nadzieje że w dobrym dziale) :)

Otóż przeglądałem forum, ogólnie kopałem trochę informacji w necie ale postanowiłem się także zarejestrować tutaj aby wyciągnąć od Was (wyjadaczy Mazd) trochę info.
Jestem zainteresowany kupnem auta model 626 rocznik 1997-2002, koniecznie benzynka. Silnik tutaj do wyboru jest kilka bo aż trzy, ale skłaniam się ku temu środkowemu:
1.8 16v FP (90 KM)
2.0 16v FS (115 KM)
2.0 16v FS (136 KM)
Ogólnie czytałem iż wersja 626 jest modelem dość dobrym, stabilnym jeśli chodzi o awaryjność (wiadomo jeśli się pilnuje wszystkiego) no po prostu auto dla mnie, poza tym uwielbiam Mazdy choć obecnie jeżdżę Oplem Astrą <lol>
Do czego zmierzam, ano do tego abyście mi dopowiedzieli tego czego tak na prawdę ludzie nie piszą o tym modelu, na co zwrócić szczególną uwagę przy oględzinach auta?

Wiem iż jest podobny temat w dziale Kupię Mazdę, aczkolwiek nie ma tam odpowiedzi na właśnie ostatnią część mojego pytania. Jest to dla mnie priorytet gdyż tak jak wspomniałem w niedługim czasie chciałbym nabyć to auto.

ps chyba że proponujecie zakup innej mazdy (koniecznie 4/5 drzwiowa wersja) – kwota jaką planuję wydać to ok 10tyś zł.
Obrazek
Forumowicz

Od: 29 lis 2011, 10:38
Auto: Mazda 626 GF 2.0 FS '99 + LPG KME

Postprzez Lulka » 29 lis 2011, 11:14

tu masz wszystko na co zwrócić uwagę w 626 viewtopic.php?t=16770 <czytaj> <spoko>
Forumowicz

Od: 26 lut 2008, 01:19
Auto: Mazda 323 BJ B3 '98
Mazda mx5 NB FL '02

Postprzez Simas » 29 lis 2011, 11:19

Chyba link jest popsuty lub nie mam dostępu do działu, otrzymuję komunikat Wybrany wątek nie istnieje.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Radex » 29 lis 2011, 11:27

zajrzyj do działu 626 GF/GW i poczytaj opinie i inne tematy
viewforum.php?f=125

jeśli chcesz jezdzic oszczednie to koniecznie silnik 1.8.
jesli lubisz przemieszczac sie nieco szybciej szukaj wersji 136KM, z biegiem czasu mozesz zalowac ze kupiles 115KM i stwierdzisz ze przydaloby sie jednak te pare KM wiecej.

na co zwrocic uwage? na to co zwykle przy kupnie auta.
praktycznie kazdy model GF ma rdze na nadkolach tylnych, czasem klapa bagażnika, czasami nad szybą kierowcy.
z czestych usterek to padaja czujniki abs z tylu (swiecace kontrolki ABS, TCS, OFF reczny)
generalnie samochod niezawodny ale musisz liczyc sie z rdza na nadkolach i ewentualna naprawa ich.
na co nalezy zwrocic uwage dodatkowo?
na kierownice i na galke zmiany biegow.... przy 120.000km powinny byc troszke wytarte bo material ten sie wyciera, takze jak auto bedzie mialo np 130, 150tys km przebiegu a gałka i kiera jak nowa to coś było kombinowane i pewnie licznik cofniety o te 100 tys km :P
takze lepiej kupic cos z wiekszym przebiegiem ale bardziej realnym niz "okazje"
nie daj sie takze zwiesc wypolerowanemu na sprzedaz lakierowi, wypranej tapicerce i wyplakowanemu środkowi dla <jelen>

no i najwazniejsza zasada kupowania auta: NIE NAPALAJ SIE
Forumowicz

Od: 9 sty 2007, 23:24
Auto: Bunia

Postprzez Dominator » 29 lis 2011, 12:03

Ale nie szukaj za wszelką cenę 136KM, słabsza odmiana wystarczy, byle auto bylo zadbane. Choć tak naprawde zacznij od szukania tej najmocniejszej odmiany. Demonem szybkości ona nie jest, ale w porównaniu do 90konnej napewno :) sprzedał bym Ci swoją, ale juz włożyłem w nia troche i szkoda mi :)
To co mozna uwazac za powtarzalne co do wad, Radex juz Ci wyjaśnił, pozostałych rzeczy jest naprawde malo i występują sporadycznie jesli auto jest dobrze utrzymywane. Sprawdź jeszcze czy nie dymi nadmiernie na zimnym silniku. I decydując sie na auto z podanych roczników, przebieg rzędu powyżej 200kkm to norma, malo jest z rzeczywistym przebiegiem poniżej.
...
Forumowicz

Od: 6 sty 2011, 23:36
Auto: Accord 8 2.2 gnojówka

Postprzez Simas » 29 lis 2011, 12:35

Dziękuję za odpowiedzi,

@Radex
Dzięki za info o kontrolkach zwrócę uwagę na to. Karoseria wiadomo, z tym napalaniem się to raczej na spokojnie będę kupował. Obecne auto choć było moim pierwszym (Astra) to raczej zakup niekontrolowany <lol> do kolejnego podchodzę już na poważnie bo i wiedzy oraz doświadczenia przybyło.

@Dominator
Tak ogólnie spotykam 220tys-240tys. Jedną widziałem 194tys. więc przebieg może być realny aczkolwiek nie widziałem jeszcze auta. Nie wiem jak jeździ i przyśpiesza 115KM, ale czytając komentarze jest OK. Zastanawiałem się też nad instalacją gazową dlatego chce kupić "czysty" silnik benzynowy (choć nie wiem czy będzie warto dusić silniczek gazem, ale to decyzja na przyszłość już po zakupie).
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Dominator » 29 lis 2011, 13:16

W "domu" mieliśmy astre w hatchbacku 1.6 75KM, 93r. Bylismy zadowoleni choc czasami byla kapryśna i z rdza byl wiekszy problem niz w mazdzie. Po przesiadce do mojej mazdy, różnica jest znacząca, bedziesz zadowolony :) po zakupie zalozylem gaz, przejechałem juz 29kkm na nim i jest dobrze, silnik dalej jest jak czysty. Wystarczy dbać :)
...
Forumowicz

Od: 6 sty 2011, 23:36
Auto: Accord 8 2.2 gnojówka

Postprzez blacky24 » 30 lis 2011, 17:25

Jesli bylbys zainteresowany to w sobote z kumplem sprowadzilismy z Niemiec bardzo ładna Gf-ke wlasnie z silnikiem 136KM, auto przez 11 lat serwisowane w mazdzie w niemczech!! do tej pory nawet nigdzie nie lakierowana ale w tej chwili jest na naprawie tylnych nadkoli, oczywiscie zdjecia z przed i po naprawie dostepne, jakby co to PW :)
Forumowicz

Od: 3 paź 2007, 19:37
Auto: Mazda 626 GF