gromaciek napisał(a):Mazda to dobra i uznana marka ale niestety takimi autami nie dysponuje bo M5 to takie trochę większe kombi. Może czas zeby panowie inżynierzy z kraju kwitnącej wisni zajmujący sie projektowaniem aut marki Mazda wpadli na pomysł zrobienia czegoś ala WV T5, Mercedes Vito/Viano, Toyota Previa, Chrysler Voyager
Była przecież Mazda MPV i jest nadal... tyle tylko, że niedostępna na rynku europejskim. Co więcej, po przeanalizowaniu różnych za i przeciw dotyczących segmentu minivan'ów okazuje się, że zarówno LW jak i LY (czyli obecna Mazda8) w swojej klasie są autami bardzo dobrze przemyślanymi i konkurencyjnymi.
Robiłem niedawno mały research i uwzględniając wszystkie czynniki, łącznie z funkcjonalnością, kosztami i warunkami eksploatacji, spośród minivanów wybrałbym właśnie MPV po ostatnim liftingu (np. elektrycznie odsuwane drzwi) lub trochę większego Odyssey'a. Obydwa mają dobrze przemyślane kwestie składania ostatniego rzędu siedzeń i wygodnych foteli środkowych – czego np. Voyager doczekał się dopiero w ostatnim wydaniu, bo pierwsza propozycja Stow'n'go nie była dopracowana. Niezłą opcją byłyby jeszcze genialne Eurovany2, ale są jakby trochę po europejsku przymałe, a jakość materiałów we wnętrzu dyskwalifikuje je jako auta używane. W każdym razie, jeśli wozisz dwójkę małych dzieci, to nawiązując do mojego wcześniejszego postu – albo C5, albo prawdziwy minivan, albo nic. Ja właśnie stoję przed takim problemem, że nie bardzo widzę dla francuskiego kombi rozwojową alternatywę (bo MPV AJ A/T jest na polskim rynku jak na lekarstwo)

.
Natomiast T5 i Viano są imho pojazdami trochę innymi – za blisko im do furgonów lub autobusów, żeby używać ich na co dzień do poruszania się po mieście. Nie chodzi wcale przy tym o ich wielkość, bo dużo większe nie są, a raczej o ich dostawcze rodowody.