Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez loockas » 9 lis 2011, 21:40

Wstrzymaj się... Może się to kiedyś ustabilizuje :P że sobie przed tą powodzią nie kupiłem kilkunastu dysków na handel :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez Blade » 9 lis 2011, 21:43

Z powodu śmierci dysku czeka mnie reinstalacja systemu, konfigurowanie wszystkiego na nowo itp...
Mam możliwość przesiadki na Windowsa 7 64bit a do tej pory używałem XPka i zastanawiam się czy nie przesiąść się na nowsze "okna". Pytanie: warto ? Nie miałem do tej pory doczynienia z tym systemem a na XPka nie miałem powodów do narzekań.
Blaszak:
AMD 64 x2 6000+, 4 GB ramu, grafika Radeon 4870.
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 sie 2006, 17:00
Auto: MX-5 NBFl BP '01

Postprzez Leszek » 9 lis 2011, 21:53

Blade napisał(a):AMD 64 x2 6000+, 4 GB ramu, grafika Radeon 4870.

Zdecydowanie jakiś 64 bitowy system. :P
Jakiś tam podpis Leszka :P
Dark Defender
Forumowicz

Od: 13 maja 2008, 19:20
Auto: Brak

Postprzez Bartg » 10 lis 2011, 00:31

Warto się przesiąść na siódemkę ;) Ja sam przymierzam się od dłuższego czasu, ale jakoś nie mam weny na instalację systemu, a xbox obok nie zachęca do tego :D
Moderator
CUP 2011 miejsce 3

Od: 23 sty 2008, 22:25
Auto: Volvo V50 2.4 '04
EX Premacy FS Sportive '02
EX 323 CBA Z5 '98

Postprzez glowasiek » 10 lis 2011, 09:57

uzytkuje win7 64b juz od 1,5-2 lat czy jakos tak i nie mialem z nim problemow ani razu, jedynym minusem jest rozmiar folderu WINDOWS (18.1GB) po swiezej instalacji i sciaganieciu wszystkich update'ow – wlacznie z poprawkami do pakietu offica,service pakiem itd. Sam system jako system jest warty polecenia, bardzo stabilny i nie pozera az tylu zasobow systemowych
Forumowicz

Od: 19 cze 2010, 22:36
Auto: Mazda 6 GH sport

Postprzez s i w y » 10 lis 2011, 10:51

Ja również na niego nie narzekam. Mam go już ze 2 lata i na pewno nie przesiądę się na XP :)
Forumowicz

Od: 30 lip 2009, 11:01
Auto: m6

Postprzez zielony110 » 10 lis 2011, 20:23

Ja rowniez na 7-ke (64 bity) sie przesiadlem jakes 2 lata temu.
Jestem zadowolony. System stabilny i godny polecenia.
Do xp juz nie wracam :)

P.S. Co sadzicie o tej grafie:
http://www.asus.com/Graphics_Cards/AMD_ ... 670DI1GD3/
Forumowicz

Od: 5 mar 2011, 20:20
Auto: Inne

Postprzez Grafit » 18 lis 2011, 22:36

Moj Radeon 6950 spalil sie... po 2h <lol>

Postanowilem dac teraz szanse gf. MSI gtx560Ti bedzie ok? Jak z wydajnoscia? To ta sama polka czy nizsza? Jest o 200zl tanszy od Radka. Dodam ze radeona nie przetestowalem bo padl zaraz po instalacji systemu :D
Zmiana ramow z 1333 na 1600 ma sens? :)
Forumowicz

Od: 14 wrz 2006, 08:48
Auto: Była Mazda mx3, jest Alfa Romeo 156

Postprzez glowasiek » 21 lis 2011, 12:51

Grafit napisał(a): Zmiana ramow z 1333 na 1600 ma sens? :)

Szczerze, to bynajmniej ja nie widze roznicy.
Forumowicz

Od: 19 cze 2010, 22:36
Auto: Mazda 6 GH sport

Postprzez JohnnyB » 23 lis 2011, 22:55

Hej,
Może nie komputery ale jest tu kilku speców od sieci.

Potrzebuje pomocy w ogarnięciu IGMP Snoopingu. Mam system który pracuje w Multicast, będę to instalował na switchach które pracuję z włączonym IGMP Snoopingiem i muszę to jakoś o klikać.

W zależnosci od switchy IGMP Snooping różnie działa, w Cisco np. bez zdefiniowania Multicast routera zabija rozgłaszanie i wyłacza porty.
Mam problem w zrozumieniu jak zdefiniować Multicast router.
Jeśli by się znalazł jakiś ogarnięty śieciowiec z doświadczeniem w programowaniu IGMP Snoopingu byłbym wdzięczny :–)
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez loockas » 24 lis 2011, 22:51

Jaki masz sprzęt do tego? O jakich cisco mowa? Opisz też dokładnie co chcesz zrobić. Czym nadajesz strumień i czym go chcesz odebrać. Ile tych przełączników jest po drodze? Jakaś mała mapka z topologią sieci też by się przydała. Ja dopiero raczkuje w multicastach, ale może uda mi się pomóc. W razie czego mam kogo podpytać, świadczymy IPTV ;)

JohnnyB napisał(a):jak zdefiniować Multicast router

Tak na szybko, o ile mowa cały czas o cisco. Poczytaj o IGMP Querier i mrouter port.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez JohnnyB » 25 lis 2011, 09:07

Niestety nie jest to Cisco, na Cisco z grubsza wiem jak działa IGMP Snooping.
W tym przypadku mowa o 3com i HP :–).

Aktualnie ustawiam sobie tego typu konfiguracje na swoich urządzeniach (LG-Ericsson), i jakoś daje radę.
Dawno temu próbowałem coś zrobić z Multicast na 3com i nie mogłem tego uruchomić.

W przypadku moich urządzeń nie ma w zasadzie jako takiego multicast routera. Podobną funkcję pełni właśnie procesor mojej centrali. Telefony pracują w Multicast ale mogę je przestawić do pracy w Unicast, niestety pewne usługi w centrali mimo wszystko realizowane są w ramach rozgłoszeń Multicast ale w ramach tej samej domeny rozgłoszeniowej. W przełącznikach LG-Ericsson, definiuje właśnie te jak to nazwałeś mrouter port. W moim przypadku jest to port uplinku do przełącznika który to wszystko spina a do którego jest wpięty serwer połączeń. Nie wiem czy to nie powinno być w jakiś dynamiczny sposób wykrywane. Ja definiowałem to statycznie. Muszę zweryfikowac jeszcze kilka opcji i będę miał pewność jak dokładnie działa mój call server (chodzi o Multicast, przesiadam się z TDM na IP i moja wiedza w temacie sieci jeszcze raczkuje).

Dziś będę trenował na docelowym środowisku :–).

W każdym przypadku instalacji mojego systemy było to robione na odseparowanej sieci (oddzielne przęłacnziki) teraz wpinamy się w sieć klienta.

Nie wiesz czy IGMP Snooping może być wyłączone per VLAN ? IP PBX oraz telefony będą w oddzielnym VLAN.
Forumowicz

Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez loockas » 25 lis 2011, 20:01

JohnnyB napisał(a):Nie wiesz czy IGMP Snooping może być wyłączone per VLAN ?

IGMP snooping aktywujesz na VLANach po których lecą mcasty. U nas też po przełącznikach lata ruch IPTV w swoich vlanach, a Internet w swoich. Wydaje mi się, że każdy przełącznik pozwala na włączenie IGMP Snooping na wybranym VLAN.

JohnnyB napisał(a):W przełącznikach LG-Ericsson, definiuje właśnie te jak to nazwałeś mrouter port. W moim przypadku jest to port uplinku do przełącznika który to wszystko spina a do którego jest wpięty serwer połączeń. Nie wiem czy to nie powinno być w jakiś dynamiczny sposób wykrywane

Na moją wiedzę, to robisz to prawidłowo. Raczej dynamiczne nie będzie. To właśnie IGMP Snooping ma wykrywać ruch multikastowy na wyjściu z przełącznika. Zanim to zrobi trzeba go aktywować na portach/vlanach które taki ruch przenoszą. Tak mi się przynajmniej wydaje :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez JohnnyB » 25 lis 2011, 20:36

loockas napisał(a):IGMP snooping aktywujesz na VLANach po których lecą mcasty. U nas też po przełącznikach lata ruch IPTV w swoich vlanach, a Internet w swoich. Wydaje mi się, że każdy przełącznik pozwala na włączenie IGMP Snooping na wybranym VLAN.

W zależności od przełącznika IGMP Snooping aktywuje się chyba globalnie, i nie wiem czy na jakimś VLAN możesz wyłączyć zwłaszcza jeśli uruchamiasz routing miedzy tymi Vlanami, ale nie wszystkie przełączniki tak mają i nie wiem czy to prawda. Dziś walczyłem z 3com, ale była tam jakiś ogarnięty chłopak, niestety serie 3k i 4k są dość mono okrojone w mechanizmach Multicast. W każdym razie testy poprawnie, realizowałem wszystko na Multicastach do tego trunki itp.
Docelowo jednak przy takiej ilości telefonów IP (do 1000) stanie jakiś RB750GL który będzie robił za serwer DHCP, firewall i NAT, co pozwoli na przełączenie części usług do pracy w Unicast. Do tego serwer z monitoringiem po SNMP i klient zadowolony ;–).

W przyszłym tygodniu pewnie wezmę na warsztat jakiegoś 3coma, nie wiem co dokładnie zostało ustawione i w jaki sposób że na starszych modelach nie udało się przy pomocy MC zarejestrować telefon do serwera.

Dzięki za info, każda pomoc jest mile widziana :–), zwłaszcza gdy samemu wiedzy się nie ma :–).

Widziałem że jesteś fanem RB, wersje GL równią się od zwykłych G tym że pierwszy interfejs jest z PoE.
Pytanie, co to jest za PoE bo nie nie jest to zasilanie w 802.3af dla urządzenia podłaczonego do tego interfejsu. Czy jest 802at dla zasilania routera ?
Forumowicz

Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez loockas » 25 lis 2011, 22:36

JohnnyB napisał(a):Czy jest 802at dla zasilania routera ?

Tak to służy do zasilania routera. W przypadku takich zabawek indoor, PoE to zbędny bajer, ale w outdoor ratuje tyłek. Sprawdź w specyfikacji czy to faktycznie jest 802.3af bo nie każda zabawka Routerboard była zasilania 48V. Mikrotikls na wielu urządzeniach ma po prostu coś w rodzaju mostka z eth na jacka i zasilanie jest tak samo jak z jacka 12-24V. Elektronikiem jednak nie jestem i nie zagłębiałem się w samą płytkę.

JohnnyB napisał(a):jeśli uruchamiasz routing miedzy tymi Vlanami,

A to tego nie doczytałem. Pisałem pod kątem L2 :P Z ciekawości zobaczę jak u nas wygląda to na routerach.

Co do przełączników to my używamy DLINK DES/DGS np z serii 3xxx i powiem Ci, że są bardzo dobre. Polecane przez wielu ISP świadczących IPTV. Tam masz na pewno igmp snooping per vlan w L2. Do L3 też używamy dlinki, ale nie jestem w stanie teraz podać modelu.

Masz już cały sprzęt czy będziesz go dopiero kupował?
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez JohnnyB » 25 lis 2011, 23:10

Mam wszystko poza Mikrotikiem, te kupuje na bieżąco.

Kiedyś próbowałem starego RB450 jeszcze w metalowej obudowie podłączyć do PoE i nie zadziałało. Widziałem właśnie coś o jakimś specyficznym napięciu. W 750 jest coś inaczej, mam na biurku GL'a i przełącznik z PoE+ więc spróbuje podłączyć i zobaczę co i jak. Niby zerknąć w dokumentację łatwiej, ale ..... :–)

Co do przełączników, jak coś mogę podrzucić Ci info o tym co mam czyli LG-Ericsson (L2 mam pełno, L3 dopiero przylatują). Mało znane, dopiero wrzucamy to na rynek i szukamy odbiorców.

Centrale są już odrobinę dłużej, więc z nimi jest łatwiej. TDM, IP, Hybrydy. Klient nasz Pan :–)

Co do IGMP Snooping, gdzieś widziałem info o braku możliwości wyłączenia dla konkretnego Vlan jeśli był on w jakikolwiek sposób routowany, ale nie mam pewności, mogę mówić/pisać bzdury ;–) (nie wiem czy nie w jakimś 3com chyba). Muszę temat mocniej zgłębić ;–).
Forumowicz

Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez loockas » 26 lis 2011, 00:36

JohnnyB napisał(a):Mało znane, dopiero wrzucamy to na rynek i szukamy odbiorców.

Buehehe. A ja chciałem Tobie coś proponować :P Napisz mi (może być na PW) co tam macie na sprzedaż. Taki kontakt zawsze warto trzymać ;)

JohnnyB napisał(a):gdzieś widziałem info o braku możliwości wyłączenia dla konkretnego Vlan jeśli był on w jakikolwiek sposób routowany

Tak jak pisałem moja wiedza o routingu mcastów jest jeszcze niewielka. w L2 zaczynam kumać jak to działa. Póki co uczę się w myśl zasady "Routuj gdzie musisz, przełączaj gdzie możesz" :P

JohnnyB napisał(a):Muszę temat mocniej zgłębić ;–).

Nie tylko Ty. Ja również. Tak jak pisałem ja dopiero w pojęciach mcast raczkuje. No ale człowiek uczy się całe zycie :) Póki co to widze, że się uzupełniamy w wiadomościach ;)

JohnnyB napisał(a):Niby zerknąć w dokumentację łatwiej, ale ..... :–)

Wyręczę Cię :P

8-30V

Ja z mikrotikiem pracuję od 5-6 lat. To już 3 sieć w której pracuje z tymi urządzeniami/systemem. Z tym, że głównie pod kątem operatorskiego WLAN (ale WLAN w każdej postaci z routingiem dynamicznym, z tunelowaniem, natowaniem i masą innych usług). Tak więc jak będziesz miał jakieś pytania w tej kwestii to pisz.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez JohnnyB » 26 lis 2011, 12:18

loockas napisał(a):Póki co to widze, że się uzupełniamy w wiadomościach ;)

Oj, niestety nie jeszcze ;–), sporo mi brakuje do Ciebie, ja dopiero zaczynam, przez ostatnie 10 lat siedziałem w centralach telefonicznych TDM, od nieco ponad roku zacząłem zabawę z systemami IP. Niby mam dział IT w swojej firmie, ale jak przychodzi co do czego zostaje sam i muszę kombinować :–).
Moje zagadnienia dotyczące sieci zamykają się w zakresie niezbędnej konfiguracji dla uruchomienia poszczególnych fragmentów systemu telekomunikacyjnego. Pierwszego RB750 konfigurowałem sam pół roku temu. Zajęło mi to 4 godziny i na sam koniec jedną regułą w Firewall odciąłem sobie dostęp do urządzenia i skończyło się restartem do defautu :–)..

Teraz doszedł mi jeszcze serwer nagrywający na Linuxie :–/ i to jeszcze na jakiejś Fedorze.

Jak by to powiedział Tomasz LIS " Jeszcze się k#$wa w grafice komputerowej zatrudnię " :–)

loockas napisał(a):Wyręczę Cię :P
8-30V

W takim razie do czego mogę tego użyć skoro 802.af/at są 48 V tylko moc albo do 8,5 W albo około 30 (chyba już 51 nawet) W ?

Dzięki za info o pomocy, bo właśnie przymierzam się do zbudowaniu sieci zarządzania pomiędzy centralami opartymi o Open VPN właśnie na Mikrotik. Będę musiał chyba jednak do tego zakupić RB1000.

Jak uruchomię VPN na RB750G będę myślał jak to razem zestawić w jedną całość.
Forumowicz

Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez loockas » 26 lis 2011, 15:03

JohnnyB napisał(a):sporo mi brakuje do Ciebie

Bez przesady. Sam się dopiero uczę. Do lipca tego roku pracowałem głównie w charakterze serwisanta. Dopiero od lipca zostałem młodszym administratorem. Kiedyś tam była jeszcze osiedlowa sieć z kolegami, ale 100 klientów administrowało się na jednej domenie rozgłoszeniowej :P Potem dopiero kolega podsunął koncepcję zrobienia routingu dynamicznego na MT :) PRzy obecnej wiedzy pewnie bym trochę mniej routował, a wprowadził VLAN.

JohnnyB napisał(a):W takim razie do czego mogę tego użyć

To jest port input, a nie output więc tym portem zasilasz tego RB. Po prostu jak gdzieś potrzebujesz wsadzić takiego RB gdzie masz tylko skrętkę, a nie ma prądu to wykorzystujesz port PoE. O taki zasilaczem:

Obrazek

JohnnyB napisał(a): VPN na RB750G

Np. PPTP to dwa kliknięcia. Ogromnym plusem mikrotika jest potężne wsparcie na forach. Polecam wiki mikrotika i ew trzepak.pl.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez JohnnyB » 26 lis 2011, 17:36

loockas napisał(a):To jest port input, a nie output więc tym portem zasilasz tego RB. Po prostu jak gdzieś potrzebujesz wsadzić takiego RB gdzie masz tylko skrętkę, a nie ma prądu to wykorzystujesz port PoE. O taki zasilaczem:

Obrazek

Ok, rozumiem, chodziło mi tylko o napięcie jakim jest zasilany RB. Czym się zatem różni taki zasilacz od zasilacza w standardzie ? Chyba tylko tym że "kabelek" możesz sobie zrobić sam :–) ( potrzebujesz kontaktu, co najwyżej może być 90 metrów od routera :) ). Jeśli miało by to mieć sens RB powinien pozwalać na zasilanie przez 802.3at (48v ok 30W), wtedy mógłbyś go zasilać z większości przełączników PoE. A tak jest to "bzdura" :–).

A z tymi dwoma kliknięciami to chyba przesadziłeś :–) chyba najpierw trzeba certyfikat utworzyć, a to więcej niż dwa kliknięcia :P

Wracając do tematu :–),
Pytałem wcześniej a teraz ponawiam pytanie, czy ktoś mógłby doradzić Mini PC do domu ?
Ma być tylko do netu oraz ewentualnie filmów zatem HDMI również na pokładzie niezbędne.Pod stołem mam "grzejnik" a że prąd drożeje chce mieć coś sporo mniejszego.

Miałem kupować notebooka ale chyba odpuszczę i kupie taką "kostkę". Fajnie jeśli można to powiesić na monitorze. Od razu do tego zestawu monitor 21-23 cale, najtańszy ale działający. Sam od 7 lat używam 19' Belinea i jestem naprawdę zadowolony.
Dzięki,
Forumowicz

Jaguar XE '20 P250 AWD,