Ocieranie opon o nadkola.
no ja nie wiem koledzy ale ja mialem ET 40 i szerokosc 7J i mi nie obcieraly ale przy tej samej szerokosci a ET 38 juz byl problem, jak rozwniez ET 40 a szerokosc 7.5. w obu przypadkach opony 205/55
Takze przy ET35 bedzie ci obcierac jak nic
Takze przy ET35 bedzie ci obcierac jak nic
Sprzedam większość części do Mazdy Xedos 9 Millenii 2.5 V6 2001 2002

- Od: 16 mar 2009, 22:08
- Auto: Była Mazda Xedos 2.0 V6 KF 1994
Jest Mazda Millenia S 2.3 V6 KJ 2001
Przy ET35 będzie ocierać ale o rant nadkolach 
Xedos B6 http://www.youtube.com/watch?v=LqXNk-psA3s
Xedos KF http://www.youtube.com/watch?v=o7klHd-1HWQ
Moje autko: viewtopic.php?f=137&t=95874
Xedos KF http://www.youtube.com/watch?v=o7klHd-1HWQ
Moje autko: viewtopic.php?f=137&t=95874
hmm im mniejsze ET tym felga bardziej osadzona jest na zewnątrz, więc wydaje mi sie ze nie powinno obcierać, bardziej przejmowałem sie tą szerokością 8 cali.
dziekuje za odpowiedzi, założe opony, sprawdze co i jak i jeśli będą obcierać będe zmuszony sprzedac
dziekuje za odpowiedzi, założe opony, sprawdze co i jak i jeśli będą obcierać będe zmuszony sprzedac
- Od: 12 gru 2010, 15:17
- Auto: była 1996 Mazda Xedos 6 1.6 107KM
teraz 2000 Honda Accord Coupe V6 200KM
no tak, skupilem sie na ocieraniu o nadkole z tylu, bo z tym zawsze sa problemy w Xedosach 
Sprzedam większość części do Mazdy Xedos 9 Millenii 2.5 V6 2001 2002

- Od: 16 mar 2009, 22:08
- Auto: Była Mazda Xedos 2.0 V6 KF 1994
Jest Mazda Millenia S 2.3 V6 KJ 2001
Mam 18" felgi od RX-8 o szerokości 8 cali, ET 52.5 – nic nie ociera, jest prawie równo z linią błotnika.
Myślę, że przy każdym mniejszym ET jak np. 45 lub tym bardziej 35 będzie ocierać.
Myślę, że przy każdym mniejszym ET jak np. 45 lub tym bardziej 35 będzie ocierać.
https://www.facebook.com/2become1photo – FOTOGRAFIA ŚLUBNA
- Od: 9 lis 2007, 11:41
- Auto: Mazda Xedos 6 CA KF '99 Back to Black
Dystanse pomogą jedynie przy dużym ET- w Twoim wypadku felgi wystawały by jeszcze bardziej poza obrys autalowrider napisał(a):rozumiem, pomyśle może jeszcze jakieś dystanse założe
- Od: 22 gru 2007, 16:48
- Auto: Peugeot 307 HDI 90@120/270
Sprinter 313CDI Sprintshift &
Sprinter 312D :)
trochę za szeroka felga jak do xeda tu masz dobór et można porównać z oryginałem
http://www.felgi.pl/narzedzia/m/321/kalkulator_et.htmlx
http://www.felgi.pl/narzedzia/m/321/kalkulator_et.htmlx
witam.
mam problem z diagnostyką przyczyny dziwnego dźwięku z tylnego zawieszenia (no chyba że to nie zawieszenie)
problem polega na tym ze jak jadę to czasem występuje taki udręczy dźwięk jak by koło obcierało o nadkole a co jest raczej nie możliwe bo mam 15 calowe koła i jest duży prześwist między kołem a nadkolem, jak jadę sam czy z dziewczyną to słychać to rzadziej i przeważnie w zakrętach a jak mam osobę 3 na tylnej kanapie to słychać już przy jeździe na wprost. byłem na diagnostyce tylnego zawieszenia na wszystkich szarpakach i nic nie wykazało.
może ktoś się spotkał z czymś takim? i wie gdzie tkwi problem.
mam problem z diagnostyką przyczyny dziwnego dźwięku z tylnego zawieszenia (no chyba że to nie zawieszenie)
problem polega na tym ze jak jadę to czasem występuje taki udręczy dźwięk jak by koło obcierało o nadkole a co jest raczej nie możliwe bo mam 15 calowe koła i jest duży prześwist między kołem a nadkolem, jak jadę sam czy z dziewczyną to słychać to rzadziej i przeważnie w zakrętach a jak mam osobę 3 na tylnej kanapie to słychać już przy jeździe na wprost. byłem na diagnostyce tylnego zawieszenia na wszystkich szarpakach i nic nie wykazało.
może ktoś się spotkał z czymś takim? i wie gdzie tkwi problem.
yrek28
- Od: 23 mar 2009, 22:34
- Auto: xedos 6 2.5 KL v6 170km 93r. XERXES
wedle nr vin to 09.05.1992r
Srebrny MIKI F6 Coral
na orginalnych alu mazdy xedos i opony 195/65 r15
czyli ET jest w porządku
a hałas jest. i gdzie tutaj szukać przyczyn?
na początku było słychać tylko prawą stronę przy 5 osobach w samochodzie i to przeważnie na rondzie a teraz wystarczy jedna z tyłu i jadąc na wprost podkreślam ze nie ma tego efektu przy przejeżdżając przez progi zwalniające
czyli ET jest w porządku
a hałas jest. i gdzie tutaj szukać przyczyn?
na początku było słychać tylko prawą stronę przy 5 osobach w samochodzie i to przeważnie na rondzie a teraz wystarczy jedna z tyłu i jadąc na wprost podkreślam ze nie ma tego efektu przy przejeżdżając przez progi zwalniające
yrek28
Srebrny MIKI F6 Coral
Jeśli masz takie opony jak podałeś,to mogą być one za wysokie,bo prawidłowo ma być:
lato-195/60 15
zima-185/65 15
Niby niewiele,ale ta twoja 195/65 15 może właśnie obcierać przy kielichu ,jak auto jest obciążone
Z tego powodu ja do siebie nie kupiłem właśnie takich jak twoje.
A zawias masz seryjny?Amorki i sprężyny dobre?
lato-195/60 15
zima-185/65 15
Niby niewiele,ale ta twoja 195/65 15 może właśnie obcierać przy kielichu ,jak auto jest obciążone
Z tego powodu ja do siebie nie kupiłem właśnie takich jak twoje.
A zawias masz seryjny?Amorki i sprężyny dobre?
U Ciebie nie obciera,a u kogoś może,wystarczy,że ma niższą zawiechę,albo amorki wywalone.
Oczywiście przyczyna może być inna,ale nie można tych opon wykluczyć...
Oczywiście przyczyna może być inna,ale nie można tych opon wykluczyć...
amorki w porządku po 80% skuteczności i sprężyny też choć kiedyś miałem jedną pękniętą sprężynę o jeden zwój i nie dawała żadnych oznak obcierania. mam xedosa od 3 lat i dopiero od roku tak się dzieje.
na początku myślałem ze to może tłumik ale nie bo słychać ten odgłos ocierania z nie tylko z prawej strony
i co najdziwniejsze nie mam śladów na nadkolu żeby obcierało.
przypuszczam że przyczyna jest gdzieś indziej. jeszcze w tym miesiącu będę wymieniał osłony amortyzatorów bo się poniszczyły ale odboje są w porządku.
na początku myślałem ze to może tłumik ale nie bo słychać ten odgłos ocierania z nie tylko z prawej strony
i co najdziwniejsze nie mam śladów na nadkolu żeby obcierało.
przypuszczam że przyczyna jest gdzieś indziej. jeszcze w tym miesiącu będę wymieniał osłony amortyzatorów bo się poniszczyły ale odboje są w porządku.
yrek28
Srebrny MIKI F6 Coral