Zwarcie instalacji w aucie

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez afti » 20 lis 2011, 22:03

Witam.
Dzisiaj spotkało mnie małe zadymnie po nie określonym zwarciu w instalacji.
Po rozruchu silnika,i zapeleniu świateł dziennych,w moim przypadku dodatkowe halogeny,aby uniknąć podnoszenia klap świateł fabrycznych,doszło do nagłego zadymiania wewnątrz,szybka reakcja z mojej strony pozwoliła chyba na całkowite rozwiniecie pożaru.
Dotatkowe halogeny zapalały się po jednorazowym przełączeniu ,w pozycji świateł postojowych.przy postoju mam dotatkowy wyłacznik który wyłancza owe halogeny.
Jak szybko zauważyłem zwarciu uległ kabel,całkowicie stopiła się izolacja,który był podpięty w inny kabel koło wiązki bezpieczników,zerwałem aby zapobiec pożaru.
Na teraz,co ciekawe nie działa mi tylko podświetlenie lablicy liczników,pozostałe podświetlenia działają,przyciski,jak i wyłacznik świateł awaryjnych,podświetlenie stacyjki,podświetlenie panelu dmuchaw.
Nie działają równierz swiatła postojowe i tylko przód.
Auto posiadam rok czasu,i owe nieśczęsliwe modernizacje pozostały po poprzednim właścicielu.
Proszę od czego zacząć.
Z góry dzięki.
Forumowicz

Od: 28 wrz 2010, 12:13
Auto: Mazda 323F
1.6 16V
rok 1994

Postprzez afti » 21 lis 2011, 11:08

Problem rozwiązany,przyczyną było zwarcie na wiązce kabli idący do zasilania radia,przewód czerwono-czarny stykał o masę.
Uporałem się z zwarciem instalacji elektrycznej,ale czeka mnie wymiana kabla w wiązce na wysokości regulatora przyciemniania deski.
Teraz pytanie zasadnicze,jak tam dojść,aby ten panel przykrywający z lewej strony zdjąć?,mile widziana fotorelacja z demontażu.
Z góry dzięki.
Forumowicz

Od: 28 wrz 2010, 12:13
Auto: Mazda 323F
1.6 16V
rok 1994

Postprzez djakob » 22 lis 2011, 00:51

Musiałbym zobaczyć o który kabel dokładnie Ci chodzi. Jestem po wyciąganiu deski rozdzielczej więc znam każdą śrubkę :)
Forumowicz

Od: 9 maja 2011, 15:04
Auto: 3 BK 2.0 150km '06
MR2 SW20 '92
WRX STI '11