Akumulatory w naszych BA – wybór, opinie, problemy – wątek wspólny
ptr_mati napisał(a):Kolego polecam Centrę Futurę 65 Ah mam taki od 2 lat i śmiga wyśmienicie
Jeśli chodzi o polecane aku to ja do swojej mazdy kupiłem jakiś najtanszy aku w Cerrefourze (oczywiście zgodny z instrukcją) za około 100zł i o dziwo bez problemów działa od przeszło 5 lat. Jak widać nie zawsze liczy się marka, ale również sprawność całej reszty podzepołów i sposób eksploatacji – jeżdżę dużo ale żadko na odcinkach mniejszych niż 20km w sumie jakieś 30-40 tys rocznie.
- Od: 29 lis 2005, 16:30
- Auto: była mazda 323f BG 1.6 1991r
jest toyota avensis T25 2.0 2003r
Jutro wybieram sie po akumulator i nie wiem jaki zakupic
silnik 1.3
wyposażenie : Klima,Elektryczne szyby i lusterka,radio dvd "7"
czy 45ah wystarczy zeby np. czasem obejrzec film na postoju?
silnik 1.3
wyposażenie : Klima,Elektryczne szyby i lusterka,radio dvd "7"
czy 45ah wystarczy zeby np. czasem obejrzec film na postoju?
Witam,
Przeszukałem forum jednak nie znalazłem odpowiedzi.
Dziś przy wymianie opon, zakupiłem akumulator BOSCH 12V 60Ah 540A, sprzedawca zapewniał mnie ,że aku jest rekomendowany z katalogu do mojego auta (BA 1.5 97r.)
Z tego co widzę na necie rekomendowany aku to 12V 50Ah i 360A.
Czy sprawia to jakąś istotną różnicę. ?
Pozdrawiam, ptr
Przeszukałem forum jednak nie znalazłem odpowiedzi.
Dziś przy wymianie opon, zakupiłem akumulator BOSCH 12V 60Ah 540A, sprzedawca zapewniał mnie ,że aku jest rekomendowany z katalogu do mojego auta (BA 1.5 97r.)
Z tego co widzę na necie rekomendowany aku to 12V 50Ah i 360A.
Czy sprawia to jakąś istotną różnicę. ?

Pozdrawiam, ptr
-
ptr
Nie, sam mam centrę 54Ah i jest ok, wcześniej miałem 56Ah i też był ok ale jak zmieniałem to nie było mnie stać, jakiejś tam większej różnicy to chyba nie robi.
Ja u siebie Centra 62Ah .
Roznica jest taka, ze np: dluzej pogra muzyka bez uruchamiania autka
No i wiadomo w zime ruszy jak burza
Roznica jest taka, ze np: dluzej pogra muzyka bez uruchamiania autka
No i wiadomo w zime ruszy jak burza
- Od: 1 lut 2011, 17:36
- Auto: 323F BA Z5 1.5 16V 97' Lift Engine
dzięki wielkie, pojemność chciałem większą właśnie ze względu na muzyke, tylko zastanawiał mnie ten prąd rozruchowy 540A. ; )
EDIT: Borys mógłbyś rozwinąć myśl
EDIT: Borys mógłbyś rozwinąć myśl
?... i że nie zdąży się naładować
-
ptr
Ja mam 55ah i nawet mi sie wydaje ze za duzy wzialem, choc moj ojciec kupil 2 lata do tylu 45ah czy jakos,wiem ze maly i juz zaczyna odmawiac posluszenstwa. zobaczym jak bedzie
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Są różne szkoły nt. większej pojemności i ich wpływu na auto, "niedoładowania" etc., chętnych odsyłam do googla. IMHO nie ma co przesadzać jeśli nie mamy jakiś prądożernych urządzeń to klasa wyżej niż zalecany w instrukcji swobodnie wystarczy. Miałem corollę, która chodziła na 10-letnim oryginalnym 45Ah a potem zmieniłem na taki sam 
wiec tak w swojej madzi mam akumulatorek 62AH , natomiast gosc w sklepie powiedzial ze wystarczy 44AH, wiec taki kupilem , zalozylem i nie kreci rozrusznikiem , swiatla, kierunkowskazy sa, na starym chodzi wszystko...czy to moze byc zepsuty nowy akumulator czy tez jest za slaby??
- Od: 3 paź 2011, 19:28
- Auto: Mazda 323f 1.5
Z tego co mi wiadomo to wystarczy 44-50 Ah i 360A. 50Ah to taki max ale spoko można go używać, ponieważ większy może mieć problem z ładowaniem. Może to wina rozrusznika, szczotki mogą być walnięte, więc przyda mu się regeneracja. Może ten stary ma więcej amperów i daje rade go kręcić, a nowy już nie. Ewentualnie tak jak mówisz to może być wina nowego akumulatora, więc sprawdź napięcie i inne parametry czy czasem nie są walnięte.
Sprawiedliwość bez siły to nieudolność, siła bez sprawiedliwości to przemoc.
Masutatsu Oyama
Masutatsu Oyama
- Od: 12 mar 2010, 15:53
- Auto: Mazda 323F 97r Z5
Ja mam 65AH, często auta używam jak radio jak robię coś na polu i to po kilka godzin i zawsze bez zadyszki odpala, nawet jak stoi nie odpalana 2tyg.
- Od: 19 lis 2011, 18:51
Ale o czym w ogóle mowa. Kolega zapytał i wypada odpowiedzieć. "Nowy" akumulator jest uszkodzony. To że kierunki i światła działają oznacza tylko że posiada w jakimś stopniu naładowane ogniwa, ale nie posiada mocy rozruchowej co świadczy o uszkodzonej celi. Odpowiedź prosta i konkretna. Czy trzeba czegoś więcej 
Naczelna Maruda Forum aka Kaszpirowski
- Od: 1 kwi 2005, 21:35
- Auto: Ford Mondeo 1.6 TI 2008
Witam,
Chciałbym się was poradzić bo sam już otrzymałem x wersji na temat akumulatora. Mianowicie chodzi mi o to, że nie mogę dopasować akumulatora do mojego samochodu. Aktualnie padnięty posiada moc 50Ah 330A i jest firmy Varta. Nie mam pojęcia ile ma lat ponieważ kupiłem samochód 2 lata temu i juz tam się znajdował. Przy mrozach w zeszłym roku -25C palił bez żadnego problemu. W katalogach napisane jest iż w Mazdzie 323C 1.5 16V 1996r. powinien znajdować się akumulator 60Ah (???) 540A. Wydaję mi się on krową do wersji gdzie jedyną elektroniką są światła oraz radio+4 głośniki. Jakby tego było mało akumulatory varty i boscha o tych parametrach nie pasują gabarytowo... Posiadają 24,5 cm długości gdzie u mnie podstawka pomieści max 22,5/23cm akumulator. Znalazłem w dobrej cenie Varty 45Ah i 400A jednak nie wiem czy nie jest on przypadkiem za mały.
Pozdrawiam
Chciałbym się was poradzić bo sam już otrzymałem x wersji na temat akumulatora. Mianowicie chodzi mi o to, że nie mogę dopasować akumulatora do mojego samochodu. Aktualnie padnięty posiada moc 50Ah 330A i jest firmy Varta. Nie mam pojęcia ile ma lat ponieważ kupiłem samochód 2 lata temu i juz tam się znajdował. Przy mrozach w zeszłym roku -25C palił bez żadnego problemu. W katalogach napisane jest iż w Mazdzie 323C 1.5 16V 1996r. powinien znajdować się akumulator 60Ah (???) 540A. Wydaję mi się on krową do wersji gdzie jedyną elektroniką są światła oraz radio+4 głośniki. Jakby tego było mało akumulatory varty i boscha o tych parametrach nie pasują gabarytowo... Posiadają 24,5 cm długości gdzie u mnie podstawka pomieści max 22,5/23cm akumulator. Znalazłem w dobrej cenie Varty 45Ah i 400A jednak nie wiem czy nie jest on przypadkiem za mały.
Pozdrawiam
-
Boban1005