POLI-FB napisał(a):Witam!
Do Mazdy 3 z 2005 roku pasują oryginalne gumowe dywaniki oznaczone numerem BP4K-V0-351A (pokazane na fotach w tym poście). Dywanik po stronie kierowcy posiada zaczep (jest on sprzedawany w komplecie z dywanikami), który zapobiega jego przesuwaniu. Zaczep jest montowany z jednej strony do okrągłego otworu w dywaniku, a z drugiej strony do fabrycznej spinki tapicerskiej trzymającej wykładzinę podłogi w samochodzie. Po prostu się ją wykręca, podkłada zaczep i przykręca. Pozostałe dywaniki nie mają mocowań, ale też za bardzo się nie przesuwają.
Natomiast do Mazdy 3 z lat 2006-2009 pasują dwa rodzaje dywaników gumowych. Pierwszy opisany powyżej, oraz drugi oznaczony numerem BS4K-V0-351 przeznaczony do pojazdów z oryginalnym systemem mocowania dywaników Mazda. Nie wiem niestety jak wygląda wykładzina w Mazdzie 3 wyposażona w takie zaczepy/stopery, ale co nieco światła może na to rzucić poniższe zdjęcie pokazujące jak wygląda system mocowania w dywanikach BS4K-V0-351.
Można dopasować i dokupić stopery osobno i potem je jakoś zamontować, ale mi osobiście szkoda czasu na takie zabawy co nie znaczy, że inni nie mogą spróbować.
Pozdrawiam i życzę wytrwałości w kontaktach z przedstawicielami ASO Mazda

Kupiłem dywaniki w ASO z zimowej promocji Mazdy za 108 zł.
Tak jak wspominał kolega
POLI-FB, dywaniki są takich samych kształtów mimo, że są pod różnymi numerami referencyjnymi.
Różni je tylko sposób mocowania do podłogi.
W moim przypadku (BS4K-V0-351) mocowanie polega na montażu klipsów (znajdują się w zestawie z dywanikami) do tapicerki podłogowej. Montaż jest bardzo prosty (instrukcja załączona w zestawie).
Oryginalnie tapicerka podłogowa nie posiada żadnych otworów i nacięć. Wystarczy zaznaczyć, w którym miejscu ma być dywanik, zrobić kilka nacięć nożykiem, zamontować klips, nałożyć dywanik i to wszystko
Oczywiście jeśli komuś nie przeszkadza brak klipsów, nie musi ich zakładać. Dywaniki i tak ładnie są dopasowane i nie przesuwają się.
Także, czasami warto poszperać, popytać bo jeśli chciałbym kupić dywaniki według numerów referencyjnych odpowiadających danemu rocznikowi to musiałbym zapłacić jeszcze raz tyle ile zapłacicłem.