Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet
@Adamos, wez jednak pod uwage ze e-booki, sa lepsze jednak do czytania. Wiekszosc z nich ma ekran odpowiedni do tego typu zadan.
http://planme.pl – jezeli szukasz harmonogramu...:)
Siw-y napisał(a):Ziomki, jak skonfigurować router aby działał w sieci lokalnej firmy? bo już nie mam siły, z kompem się łączy a neta dalej nie puszcza.
W Twoim przypadku zwróć uwagę na adresacje jako ze się wpinasz już za jednym routerem np. główny router ma 192.168.1.1 to Twój musi mieć inny np 192.168.0.1. DNS automatyczne albo operatora lub np google 8.8.8.8 i 8.8.4.4
Speed napisał(a):jeśli główny router ma ten sam adres to się gryzą
Owszem. Powinno się zadbać o unikalność adresów. Ale mimo wszystko nic się gryzło nie będzie
Siwy sprawdź jaki ten Twój nowy router dostaje adres na port WAN. Powinien dostawać IPka z routera firmowego. Masz dostęp do tego firmowego? Stosujecie jakieś zabezpieczenia? ACL, PPPoE?
Może i lepiej ale tylko to mam z wifi.
Na upartego router to też switch. 4 porty i AP są switchem. Omijasz port WAN i wpinasz sieć do któregoś z 4 portów LAN. Wyłącz jednak wcześniej DHCP na tym routerku by syfu nie robić.
Ehm. To jakaś duża firma? Informatyk jest? Bo ja bym chyba zatłukł jakby mi ktoś wpinał bezpańskie urządzenia sieciowe
Coś tam dostaje ale nie pamiętam teraz czy z właściwej puli.loockas napisał(a):Siwy sprawdź jaki ten Twój nowy router dostaje adres na port WAN. Powinien dostawać IPka z routera firmowego.
Mam dostęp ale czy coś stosujemy to nie wiemloockas napisał(a):Masz dostęp do tego firmowego? Stosujecie jakieś zabezpieczenia? ACL, PPPoE?

Wiem tylko, że na serwerze jest Windows Serwer
Dziś właśnie czytałem o tym, ale nie miałem jak tego sprawdzić.loockas napisał(a):Na upartego router to też switch. 4 porty i AP są switchem. Omijasz port WAN i wpinasz sieć do któregoś z 4 portów LAN. Wyłącz jednak wcześniej DHCP na tym routerku by syfu nie robić.
Duża nie duża 13 kompów jest pula IP jest chyba do 23 ale nie pamiętam teraz.loockas napisał(a):Ehm. To jakaś duża firma? Informatyk jest? Bo ja bym chyba zatłukł jakby mi ktoś wpinał bezpańskie urządzenia sieciowe
Teoretycznie informatyk jest a praktycznie to ja nim jestem, dopiero jak ja nie dam rady czegoś zrobić to wzywany jest tamten
tak jak pisze loockas , przełącz ten router na switch + AP , o ile nie ma jakiś ACL na switchu głównym, nie będziesz miał problemu
..::Born To Rise Hell::..
OK, działa... prawie 
Wyłączyłem DHCP, zmieniłem IP, wpiąłem się pod LAN i po kablu jest wszystko OK a po wifi muli strasznie, pingi na poziome 500ms a prędkość neta na poziome 0,3-0,5Mb
btw. czy to normalne, że jak jest wpięty kabel z netem to nie da się wejść w konfigurację routera?
Wyłączyłem DHCP, zmieniłem IP, wpiąłem się pod LAN i po kablu jest wszystko OK a po wifi muli strasznie, pingi na poziome 500ms a prędkość neta na poziome 0,3-0,5Mb
btw. czy to normalne, że jak jest wpięty kabel z netem to nie da się wejść w konfigurację routera?
Dobra z wifi nie ważne, na jednych działa ok na innych lipnie 
Teraz inne pytanie
Potrzebuję dysk do lapka, pojemność ok 250GB, SATA II koszt raczej nie więcej jak 300 zł
Oryginalnie była Toshiba MK2552GSX także podejrzewam, że każdy inny będzie lepszy
Teraz inne pytanie
Potrzebuję dysk do lapka, pojemność ok 250GB, SATA II koszt raczej nie więcej jak 300 zł
Oryginalnie była Toshiba MK2552GSX także podejrzewam, że każdy inny będzie lepszy
Siw-y napisał(a):Potrzebuję dysk do lapka, pojemność ok 250GB, SATA II koszt raczej nie więcej jak 300 zł
Śpiesz się. Przez sytuację w Tajlandii dyski twarde poszły strasznie do góry. Na wielu hurtowaniach zauważyliśmy wzrost ceny nawet o 150%....
Post pod postem ale muszę bo nikt nie zauważy 
I żopa anulowali zamówienie i podnieśli cenę do 319 zł
Jakieś propozycje co warto brać a czego się wystrzegać?
Siw-y napisał(a):kazałem zamówić ST9250410ASG znalazłem za 224zł
I żopa anulowali zamówienie i podnieśli cenę do 319 zł
Jakieś propozycje co warto brać a czego się wystrzegać?