– serwisówka Haynes'a raczej mało przydatna – opisuje jedynie procedury wymontowania/zamontowania podzespołów auta. Ale już rozbiórki tych podzespołów nie uświadczymy (poza silnikiem i plastikami w środku kabiny). Totalnie rozczarował brak informacji (numerów, czy choćby wymiarów) łożysk i uszczelnień!
– olej w automacie wymieniłem, całe 12 litrów. To co zeszło z samej skrzyni po odkręceniu korka było jasno-brązowe, ale to co polało się dalej z reszty układu wyglądało niemal jak smoła! Naczytałem się o skutkach takiego płukania starych automatów, ale na razie jest dobrze...Oczywiście nie wiedziałem, co zalać – na forum Mondeo do CD4E polecają tylko Mobila ATF220, ja wlałem ELFMATIC G3 (krakowskim targiem – spełnia normy Dextron III oraz Mercon (bez M))
– simmering do tylnego dyfra znalazłem bez problemu – ale na eBayu, wysyłka do PL za 40$ przy cenie uszczelniacza 3$

A może jest ktoś chętny na jakieś zamówienie zbiorowe – wtedy koszty wysyłki rozłożą się na więcej osób..?
I jeszcze słów kilka o spalaniu – ku przestrodze! W trasie pieszcząc nogą pedał gazu, a właściwie jadąc na tempomacie spalanie chwilowe PB wygląda tak:
80 km/h- 8 l/100km
90 km/h – 9 l/100 km
100 km/h – 10 l/100 km
itd...
Przy przyspieszaniu mamy różnie, przeciętnie 15 – 35l/100km( w piku oczywiście 99l/km – tu mi się skala na wyświetlaczu kończy)...Średnie spalanie na trasie przy takiej delikatnej jeździe 75-85km/h na trasie 50 km wyszło 10.5 l/100 km. Na mieście bez korków po ok. 10 km, wolę nie pisać – 17,5l/100 km
Premacy na trasie Ostrów Mazowiecka – Warszawa – Ostrów MAzowiecka, przy jeździe z prędkością 110 km/h pali mi 6,3 l/100km ON...
Aha – ten komputer pokładowy pokazujący spalanie to
http://www.telwis.pl/uniwersalny-komputer-pokladowy-ukp-p-119.html