Spalanie – ile pali Twoja "szóstka"?
Panowie..paliwa typu "premium", mają tylko jedną zaletę-posiadają w swoim składzie dodatek, który swoim działaniem bardzo przypomina środek polecany na forum-"FORTE"(pomaga czyścić wtryskiwacze,zapobiega osadom itp) Poczytajcie sobie wątek o tym specyfiku i będą dokładnie identyczne opinie- u jednych spalanie się nie zmienia, a u innych czasem minimalne spada.
Płacenie 20-25gr więcej za litr za tego typu paliwo jest więc ekonomicznie nieuzasadnione.
Ewentualnie można powiedzmy raz na 4-5 tankowań zalać to "lepsze"paliwo w celu "konserwacji".
A swoją drogą sporo jest też przypadków osób,które tankują droższe paliwo,a wtryskiwacze "padają" po 2-3 latach i żadne cuda oczyszczające nie pomagały...
Płacenie 20-25gr więcej za litr za tego typu paliwo jest więc ekonomicznie nieuzasadnione.
Ewentualnie można powiedzmy raz na 4-5 tankowań zalać to "lepsze"paliwo w celu "konserwacji".
A swoją drogą sporo jest też przypadków osób,które tankują droższe paliwo,a wtryskiwacze "padają" po 2-3 latach i żadne cuda oczyszczające nie pomagały...
dobrzyn22 napisał(a):Panowie..paliwa typu "premium"
... ale to nie watek o opiniach nt. paliw...
spalanie – to jest temat
67igor1 napisał(a):dobrzyn22 napisał(a):Panowie..paliwa typu "premium"
... ale to nie watek o opiniach nt. paliw...
spalanie – to jest temat
Tak,ale wniosek z tego jest prosty- tankowanie tego typu paliw nie wpływa bezpośrednio na spadek spalania...
To i ja się tu dołącze 
M6 04 2.0 121KM
Miasto(W-wa) ~ 8/100 przy jeździe normalnej(do 2.5k, + czasem wyskoki do 3.5), Przy jeździe super ostrej w stylu spieszy mi się na uczelnie dojdzie do 10-11/100
Trasa – Przy jeździe 140-160 około 7/100, przy 80-100 około 5
Komp jest ustawiony na 0, pokazuje wręcz idealnie(odchylenie nie sięga nawet 0.1)
paliwko tylko i wyłącznie shell
M6 04 2.0 121KM
Miasto(W-wa) ~ 8/100 przy jeździe normalnej(do 2.5k, + czasem wyskoki do 3.5), Przy jeździe super ostrej w stylu spieszy mi się na uczelnie dojdzie do 10-11/100
Trasa – Przy jeździe 140-160 około 7/100, przy 80-100 około 5
Komp jest ustawiony na 0, pokazuje wręcz idealnie(odchylenie nie sięga nawet 0.1)
paliwko tylko i wyłącznie shell
Witam wszystkich jestem nowy na tym forum,
posiadam Mazde 6 2.0 diesel 136 koni
Mi pali 8,2 w miescie
Na trasie jak jechałem prędkościa 170km/h spalił mi 8,8 , przy mniejszych jeszcze nie sprawdzałem
posiadam Mazde 6 2.0 diesel 136 koni
Mi pali 8,2 w miescie
Na trasie jak jechałem prędkościa 170km/h spalił mi 8,8 , przy mniejszych jeszcze nie sprawdzałem
Mazda 6, 2.0 diesel – 136 koni , rok prod. 2003 , sedan
prezes4real napisał(a):Mi pali 8,2 w miescie
A mnie spala w Kielcach (wszystko rozkopane i totalny wielki korek) między 9 a 10l.
Standard. Przez najbliższy czas wszystkie stacje benzynowe w Kielcach będą miały fantastyczną sprzedaż

A ja bym się pokusił o ogólny wniosek- spalanie w granicach 5-10 litrów jest przy tym silniku i masie auta NORMALNE.Dopiero sporo wyższe odchyłki ponad 10 litrów uznawałbym za "niepokojące".To tyle 
Grzyby napisał(a):prezes4real napisał(a):Mi pali 8,2 w miescie
A mnie spala w Kielcach (wszystko rozkopane i totalny wielki korek) między 9 a 10l.
Standard.
Teraz, jak się trochę ochłodziło i wzmożyły się korki (w stosunku do tego, co było jeszcze ze 3 miesiące temu), to też mi pali koło 9,5l, tym bardziej że webasto zaczęło się włączać. Odpalę po nocy i ledwo wyjadę spod bloku, przejadę 100-200m i gdziekolwiek nie skręcę czy pojadę prosto przez skrzyżowanie, to stoję w korku i to z 10-15 minut. Aczkolwiek udało mi się czasami w lato zejść do ~8l.
Mazda 2.0 benzyna kombi 2003r, opony standard – 205/55/r16., II właściciel, przebieg 150 tys km
Spalanie – spostrzeżenia po kilku miesiącach użytkowania – 10 tankowań do pełna:
– spalanie minimalne : 7,20 (spokojna, płynna jazda – dojazd do pracy -poza miastem)
– spalanie maksymalne: 9,66 (trasa
i testy po zakupie )
– spalanie średnio w całym okresie: 8,01
Spalanie ustalam nie w oparciu o kompa tylko przy dystrybutorze – zawsze tankuję do pełna, więc możliwość błędu jest znikoma. Tak czy siak w moim przypadku komp pokazywał wyniki zbliżone – odchylenie maksymalnie wyniosło 0,3 l/100km – ale fakt, zawsze ciut zaniżał. Spalanie zależy od stylu jazdy – na tej samej trasie auto może spalić i 7.5 i 10.5 l/100km. Więc wybór należy do Ciebie
i to się mi podoba.
W tak zwanym mieście spalanie szacuję na 12l/100km – nigdy całego baku nie wypaliłem w takich warunkach ale zauważyłem wyraźny wzrost, który ciężko było "odrobić" na całym baku.
Mazda zawiodła mnie nieco w trasie, liczyłem na mniejsze spalanie przy prędkościach 150 – 160 km/h, wychodzi ok 10.5 l/100km, spada do 8 l/100 przy 130/140 km/h.
Ze spalania jestem bardzo zadowolony
.
Spalanie – spostrzeżenia po kilku miesiącach użytkowania – 10 tankowań do pełna:
– spalanie minimalne : 7,20 (spokojna, płynna jazda – dojazd do pracy -poza miastem)
– spalanie maksymalne: 9,66 (trasa

– spalanie średnio w całym okresie: 8,01
Spalanie ustalam nie w oparciu o kompa tylko przy dystrybutorze – zawsze tankuję do pełna, więc możliwość błędu jest znikoma. Tak czy siak w moim przypadku komp pokazywał wyniki zbliżone – odchylenie maksymalnie wyniosło 0,3 l/100km – ale fakt, zawsze ciut zaniżał. Spalanie zależy od stylu jazdy – na tej samej trasie auto może spalić i 7.5 i 10.5 l/100km. Więc wybór należy do Ciebie
W tak zwanym mieście spalanie szacuję na 12l/100km – nigdy całego baku nie wypaliłem w takich warunkach ale zauważyłem wyraźny wzrost, który ciężko było "odrobić" na całym baku.
Mazda zawiodła mnie nieco w trasie, liczyłem na mniejsze spalanie przy prędkościach 150 – 160 km/h, wychodzi ok 10.5 l/100km, spada do 8 l/100 przy 130/140 km/h.
Ze spalania jestem bardzo zadowolony

- Od: 19 lip 2011, 10:09
- Auto: Mazda 6 2.0 Exlusive benzyna kombi 2003r.
Mazda mx-5 NC 2006
Mazda mx-5 NA 1997
Mazda 6 2.3 Top 166KM Mam "ciezka noge"
Przy normalnej jeździe po miescie 2300-3000 rpm kolo 10l/100km Ale musi to byc plynna jazda (takie bidowanie troche). Teraz juz nie pilnuje ile spala wiec srednio jest to kolo 13,5-14,5 ale obrotomierz czesto tez pokazuje 5000 rpm.
Przy normalnej jeździe po miescie 2300-3000 rpm kolo 10l/100km Ale musi to byc plynna jazda (takie bidowanie troche). Teraz juz nie pilnuje ile spala wiec srednio jest to kolo 13,5-14,5 ale obrotomierz czesto tez pokazuje 5000 rpm.
- Od: 5 gru 2011, 10:27
- Auto: Mazda 6 2.3 Top
Mazda 6 2.0 diesel 136koni
miasto 7,8 przy spokojnej ale czasem agresywnej jeździe
trasa 6,5 przy prędkościach 120-130km/h
miasto 7,8 przy spokojnej ale czasem agresywnej jeździe
trasa 6,5 przy prędkościach 120-130km/h
Mazda 6, 2.0 diesel – 136 koni , rok prod. 2003 , sedan
Pali tyle co w podpisie 
do ostatniego baku zapodałem SkyDDa i mi spalanie spadło wiec nie wiem o co biega
do ostatniego baku zapodałem SkyDDa i mi spalanie spadło wiec nie wiem o co biega

- Od: 29 wrz 2006, 14:11
- Auto: Mazda6 GG 2.0 MZR-CD 2004
Mazda 6 2.0 benzyna:
Trasa: 6,9 (total ekonomiczny max 90km/h) – 8,5 ( jazda brawurowa, min 160 km/h)
Miasto: 8 (normalna ekonomiczna jazda) – 10,5 (korki, zima, szarpana jazda itp.)
Średnio przy mojej jeździe (mało ekonomiczna )
8,5 miasto , 7,3 trasa
pozdrawiam
Trasa: 6,9 (total ekonomiczny max 90km/h) – 8,5 ( jazda brawurowa, min 160 km/h)
Miasto: 8 (normalna ekonomiczna jazda) – 10,5 (korki, zima, szarpana jazda itp.)
8,5 miasto , 7,3 trasa
pozdrawiam
- Od: 19 maja 2011, 00:33
- Auto: Mazda 6 2.0 CD GH 2008
Mazda 6 2.0 benzyna:
8,5 miasto , 7,3 trasa
nie chcę się czepiać.
nie wiem czy z moją mazdą jest coś nie tak, czy może ze mną ale ja w trasie ledwo schodzę na ok 9 – przy jeździe prawie, że bez dotykania gazu, czy może niektórzy źle przeliczają spalanie ?
jak widzę 8,5 w mieście i to niby mało ekonomicznie – to zastanawiam się czy na odpalonym silniku?
– ja bym zrobił spokojnie 14-15 l/100km i to latem.
nie wiem – może mam jakiś problem z silnikiem
- Od: 13 kwi 2011, 10:12
- Auto: ford cmax
maarec napisał(a):Mazda 6 2.0 benzyna:
8,5 miasto , 7,3 trasa
nie chcę się czepiać.
nie wiem czy z moją mazdą jest coś nie tak, czy może ze mną ale ja w trasie ledwo schodzę na ok 9 – przy jeździe prawie, że bez dotykania gazu, czy może niektórzy źle przeliczają spalanie ?
jak widzę 8,5 w mieście i to niby mało ekonomicznie – to zastanawiam się czy na odpalonym silniku?
– ja bym zrobił spokojnie 14-15 l/100km i to latem.
nie wiem – może mam jakiś problem z silnikiem
ja tez mam bliżej do twoich wyników niż do kolegi mcgreat
trasa "spojona" jazda (tak do 130) 8.5 l.
miasto 10 l. a jak chcę być wszędzie pierwszy to 12 nie stanowi problemu

a LPG około 11 obojętnie czy trasa czy miasto
Model jest polift 6 biegowy i silnik w perfekcyjnym stanie , może to też wpływa na niskie spalanie samochodu. Staram się powyżej 100 już jechać na 6 . Komputer podaje mi prawidłowe dane bo sam je przeliczałem. Nigdy nie przekroczyłem 11 litrów, nawet w górach. Mogłem się pomylić o 0,5 litra przy średnim spalaniu w mieście. pozdrawiam
- Od: 19 maja 2011, 00:33
- Auto: Mazda 6 2.0 CD GH 2008
Ok. zwracam honor.
dziś miałem okazję sprawdzić jakie jest prawdziwe spalanie mojej 6 2.0 na gazie.
zatankowałem na full gazu, skasowałem pomiary kompa i wybrałem się w trasę – miałem wyjazd 60km w jedną stronę.
tempo -90km/h nie przekraczanie 3000 obrotów
przy jednym wyprzedzaniu przekroczyłem 110km/h
prędkość średnia – 70km/h
powrót na tą samą stację – wyszło spalanie 8,5 gazu na 100km (na podstawie 130km), komp wskazywał 8,6 – a jest skalibrowany na dodawanie +15% – tak aby pokazywał wyniki dla gazu – i sprawdza się to.
domyślam się, że błąd pomiarowy przy tankowaniu mógł się wkraść, dodam, że silnik był od razu ciepły i pracował na gazie – nie spalił benzyny.
Kolego – mcgreat – zwracam honor, możliwe jest spalanie 6,5l/100km benzyny – szczególnie w wersji 6 biegowej,
dodam, że jechałem po drodze powiatowej, jeden pas, trochę świateł, wyprzedziłem 4 tiry, 2 pksy i 3 traktory
, auto było puste – ja i laptop heh... aha. temperatura zew -2C – mój termometr pokazuje jednak wartości ujemne ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
dziś miałem okazję sprawdzić jakie jest prawdziwe spalanie mojej 6 2.0 na gazie.
zatankowałem na full gazu, skasowałem pomiary kompa i wybrałem się w trasę – miałem wyjazd 60km w jedną stronę.
tempo -90km/h nie przekraczanie 3000 obrotów
przy jednym wyprzedzaniu przekroczyłem 110km/h
prędkość średnia – 70km/h
powrót na tą samą stację – wyszło spalanie 8,5 gazu na 100km (na podstawie 130km), komp wskazywał 8,6 – a jest skalibrowany na dodawanie +15% – tak aby pokazywał wyniki dla gazu – i sprawdza się to.
domyślam się, że błąd pomiarowy przy tankowaniu mógł się wkraść, dodam, że silnik był od razu ciepły i pracował na gazie – nie spalił benzyny.
Kolego – mcgreat – zwracam honor, możliwe jest spalanie 6,5l/100km benzyny – szczególnie w wersji 6 biegowej,
dodam, że jechałem po drodze powiatowej, jeden pas, trochę świateł, wyprzedziłem 4 tiry, 2 pksy i 3 traktory
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- Od: 13 kwi 2011, 10:12
- Auto: ford cmax
maarec napisał(a):tempo -90km/h nie przekraczanie 3000 obrotówprzy jednym wyprzedzaniu przekroczyłem 110km/hprędkość średnia – 70km/h
szacunek dla kolegi