Światła dzienne DRL – czy ktoś montował?
Mam prośbę do Gordona o fotke lub dwie z przyblizeniem miejsca montażu.
Zastanwiam się na ile estetycznie jest to w stanie aso wykonać. Mam nadzieje, że kołnierz swiateł zasłania skraj otworu.
Pytanie drugie, czy nie było problemu z takim umiejscowieniem lampy aby swiciła dokładnie do przodu? Mazda ma tam niezłe wyprofilowanie w stronę boku i kat jest dosyc ostry.
Zastanwiam się na ile estetycznie jest to w stanie aso wykonać. Mam nadzieje, że kołnierz swiateł zasłania skraj otworu.
Pytanie drugie, czy nie było problemu z takim umiejscowieniem lampy aby swiciła dokładnie do przodu? Mazda ma tam niezłe wyprofilowanie w stronę boku i kat jest dosyc ostry.
Witajcie!
A ja mam Szwajcara i światełka włączam ja, nie moduł.
Czujnik zmierzchu działa tak jak powinien, ciemno włącza światła, jasno wyłącza światła.
Fakt trzeba samemu włączyć bo taki przepis, ale myślę o ledach ale tak żeby czujnik zmierzchu jak włączy światełka nie wyłączył ledów tylko ściemnił o połowę! Nawet nie wiem czy się tak da ale w jakimś autku widziałem i tak było!
A ja mam Szwajcara i światełka włączam ja, nie moduł.
Czujnik zmierzchu działa tak jak powinien, ciemno włącza światła, jasno wyłącza światła.
Fakt trzeba samemu włączyć bo taki przepis, ale myślę o ledach ale tak żeby czujnik zmierzchu jak włączy światełka nie wyłączył ledów tylko ściemnił o połowę! Nawet nie wiem czy się tak da ale w jakimś autku widziałem i tak było!
- Od: 20 sie 2006, 22:39
- Auto: Mazda 6 2.0 2009r AT HB 42500km.
chmooreck napisał(a):Nielegalne. Mogą się świecić albo dzienne, albo mijania.
nie do konca...
mozna miec taki uklad jak styling lights (jak zwal, tak zwal... czyli postojowe, czy obrysowe), ktore swieca sie wraz z postojowymi, a w momencie wlaczenia swiatel mijania – przygasaja...
Niestety minusem jest to, ze nie wolno laczyc swiatel dziennych z postojowymi / obrysowymi...
czyli:
chmooreck napisał(a):Nielegalne. Mogą się świecić albo dzienne, albo mijania
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Napisaliście że jest nielegalne żeby DRL się przyciemniał, natomiast mercedesy, citroeny, audi i wiele innych autek salonowych właśnie tak ma! Co Wy na to? Czy oni łamią prawo? Specjalnie patrzyłem na to jak światełka dzienne się świecą poczym jak się ściemni włączają się światełka zwykłe razem z postojem, a światełka DRL ściemniają się o połowę. Jak to się ma do tego co piszecie że nielegalne? O co kaman? Czy jest na to jakiś przepis? 

piotrek0077 napisał(a):Czy jest na to jakiś przepis?
Ogolnie jest tak:
Co do posiadania świateł dziennych aktualne przepisy są jasne (no, może wystarczająco jasne )
"ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 4 maja 2009 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia"
9) w załączniku nr 6 do rozporządzenia § 2 otrzymuje brzmienie:
"§ 2. Światła zamontowane na pojeździe powinny odpowiadać warunkom podanym w poniższej tabeli:..."
i tu są wyszczególnione wszystkie rodzaje świateł. Nas interesuję Lp. 18 poz. 14 pp. 1,2 i 3 i tu je przytoczę:
"1) powinny się automatycznie włączać, kiedy urządzenie włączające lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika,45)
2) powinny wyłączać się automatycznie po włączeniu przednich świateł mijania, drogowych lub przeciwmgłowych, z wyjątkiem sytuacji, gdy światła te wykorzystywane są do wysyłania przerywanych sygnałów świetlnych w krótkich odstępach czasu,
3) przednie, boczne (jeżeli występują) i tylne światła pozycyjne, światła obrysowe (jeżeli występują) oraz oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej nie włączają się, jeżeli włączone są światła do jazdy dziennej (45)"
Takie sa przepisy.
Jak to jest w Mercedesie czy Audi to nie wiem

Ktos mi kiedys mowil ze takie swiatla jak sie sciemniaja i sa montowane oryginalnie sa traktowane jako obrysowe, ale w tym prawdy to nie wiem

piotrek , mozna kupic DRL z opcja swiatel nocnych, maja one na ogol 2 rzedy diod, jedne swieca jako dzienne. Drugie zas, zapalajac sie gdy wlaczysz swiatla – no chyba, ze masz podpiete je pod czujnik zmierzchu to wtedy tez maja prawo sie zalaczyc 
glowasiek napisał(a):piotrek , mozna kupic DRL z opcja swiatel nocnych, maja one na ogol 2 rzedy diod, jedne swieca jako dzienne. Drugie zas, zapalajac sie gdy wlaczysz swiatla – no chyba, ze masz podpiete je pod czujnik zmierzchu to wtedy tez maja prawo sie zalaczyc
Poczytalem chwile i wiem jak jest
Otoz to co ma Audi i Merc jest legalne

Mozesz zrobic tak samo, tylko swiatla dzienne musza miec oprocz standardowych oznaczen RL dodatkowa homologacje A02 i robia wtedy jako dodatkowe postojowe.
Dla mnie nie ma to wiekszego sensu bo postojowki i tak masz.
Wszystko jasne, właśnie to mnie ciekawiło o co kaman z tym przyciemnianiem.
Dzięki serdeczne za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Dzięki serdeczne za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

piotrek0077 napisał(a):Pozdrawiam.
Spoko. Od tego jest forum
chmooreck napisał(a):Pozostaje się tylko dowiedzieć jaką mają homologację.
jezeli sie maja przyciemniac i robij jako dodatkowe postojowe to tak jak pisalem wyzej homologacja A02 jest dodatkowo potrzebna.
A jezeli normalne dzienne to RL i E
panowie...
a co maja wspolnego z tym tematem swiatla dzienne i ich homologacja?
przenioslem do tematu o dziennych
a co maja wspolnego z tym tematem swiatla dzienne i ich homologacja?
przenioslem do tematu o dziennych
Arkana , Captur , Mii