Witam otóż mam już od jakiegoś czasu problem z częściami.
Mianowicie posiadam Mazdę 323F BJ GT 2.0 16V.
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupienia części do niej chodzi mi głównie o kolektor wydechowy i dolot powietrza ze stożkiem. Byłem w wielu sklepach z częściami ale powiedzieli, że zostają tylko Stany i Ebay.
No i znalazłem tam czego szukam zasięgnąłem też porad mniej więcej co wziąć i szukam tych rzeczy :
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/OBX-Exhaust-Headers-99-03-Mazda-Protege-1-8L-2-0L-MP3-5-_W0QQcmdZViewItemQQfitsZModelQ3aProtege5QQhashZitem27bcf4dbb0QQitemZ170673888176QQptZMotorsQ5fCarQ5fTruckQ5fPartsQ5fAccessories
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/K-N-Typhoon-Cold-Air-Intake-Filter-Kit-69-6020TR-Red-_W0QQcmdZViewItemQQfitsZModelQ3aProtege5QQhashZitem56456a1c17QQitemZ370531769367QQptZMotorsQ5fCarQ5fTruckQ5fPartsQ5fAccessories
Ale gdy przyszło co do czego znów wyszła lipa. Konta na Ebay nie posiadam ale zapytałem się znajomego czy by mi nie kupił. Otóż otrzymałem wiadomość od niego, że do tej podstawowej ceny na ebay będę musiał dopłacić w PL cło, VAT, odprawe celną + przesyłka oczywiście. No i to mnie załamało. Natomiast potem dowiedziałem się, że można też tak zrobić, że towar kupi mi osoba prywatna w Usa i prześle do PL i to wyjdzie taniej bo to będzie ala gift prezent i ominie te opłaty. No i też znalazłem takiego kogoś kto jest w stanie mi kupić. Ale znów pojawił się problem. Otóż ta osoba stwierdziła, że ta paczka nie przejdzie ze względu na wagę jaką będzie miała i ktoś na pewno się zainteresuje i ją otworzy. No i znów dojdą opłaty. I już naprawdę zaczynam tracić motywacje i chęć do działania przy aucie.
Ostatnio zmieniłem nawet kierunek i napisałem do sklepów z częściami do aut z Japonii. Narazie otrzymałem jedną wiadomość, że ceny nie będą atrakcyjne ze względu na kurs jena do dolara i nic nie dowiedziałem się czy też są takie opłaty.
Po prostu ręce mi opadają jak słyszę, że muszę za wartość całego sprzętu zapłacić 2 razy tyle ze względu na opłaty.
Podsumowując moje wypociny chciałem zapytać czy naprawdę tak jest? Może ktoś kupował już podobne rzeczy i może się w tej sprawie wypowiedzieć? Gdyż ja już nie wiem co robić specjalnie dalej i jestem uziemiony jak znacie jakieś sklepy z jdm to poproszę o linki albo coś.
Dziękuje za pomoc z góry
Części z zagranicy jak to jest
Strona 1 z 1
http://www.areajdm.pl/
Popytaj i możesz zamieścić relację jak to jest z przesyłkami typu ebay itp z zagranicy.
Popytaj i możesz zamieścić relację jak to jest z przesyłkami typu ebay itp z zagranicy.

- Od: 16 paź 2009, 21:04
- Auto: ex BJ TDVI RF4F '02 101PS
obecnie Kia QL
Chyba trzy razy zamawiałem z jebaja ze stanów.
paczki duże, ale lekkie (lampy do mx3). Kupione przez znajomych w stanach i prywatnie przesłane do mnie. Cła i opłat jeszcze nie zapłaciłem. znajomy na poczcie mówił, że nie mają na tyle ludzi, żeby to sprawdzać, około 3% przesyłek jest sprawdzanych i oclonych. więc trzeba naprawdę źle trfić.
W Twoim przypadku trudno powiedzieć, jednak waga i wielkość paczki będzie spora. w grę wchodzi tylko morska, około miesiąca czekania.
W Polsce to już tak jest, że nic proste nie jest, zawsze kłody pod nogi
paczki duże, ale lekkie (lampy do mx3). Kupione przez znajomych w stanach i prywatnie przesłane do mnie. Cła i opłat jeszcze nie zapłaciłem. znajomy na poczcie mówił, że nie mają na tyle ludzi, żeby to sprawdzać, około 3% przesyłek jest sprawdzanych i oclonych. więc trzeba naprawdę źle trfić.
W Twoim przypadku trudno powiedzieć, jednak waga i wielkość paczki będzie spora. w grę wchodzi tylko morska, około miesiąca czekania.
W Polsce to już tak jest, że nic proste nie jest, zawsze kłody pod nogi
Strona 1 z 1