Wymiana osłony silnika BJ 2001r (lewa strona) – [FOTORELACJA]

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez carlospl » 15 paź 2011, 15:36

Postanowiłem zamieścić fotorelację z wymiany osłony silnika bo czytałem że ludzie jeżdżą z tym do mechanika, a w prosty sposób i małym nakładem czasu można zrobić to we własnym zakresie. Do całej "operacji" przygotować:
-Lewarek do podniesienia samochodu
-Klucz do kół zgodny z naszymi śrubami
-Klucz nasadowy 10-tka
-Płaski wkrętak 3,5 lub 4 mm (nie większy)
-Mazak (najlepiej gruby)

Na początek mały rzut oka na starą osłonę. Kobiety potrafią być okrutne dla samochodów.
Dla ułatwienia zaznaczyłem sobie na starej osłonie gdzie były przykręcone śruby. Mój zamiennik miał więcej otworów niż możliwość zamocowania w samochodzie.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Zakupiłem więc na aukcji allegro odpowiednik oryginału za 80zł (z przesyłką)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Myślę że zacząć należy od odkręcenia przedniego koła, co umożliwi nam dostęp do śrub i plastikowej zatyczki. (Potrzebny – Lewarek i klucz do kół) Następnie odkręcamy zaledwie 2 śruby od dołu (Potrzebny – Klucz nasadowy 10-tka) ...

Obrazek

... kolejne dwie w nadkolu i wyciągamy plastikową zatyczkę za sprężyną (Potrzebny – Płaski śrubokręt).

Obrazek

Dla pewności możemy przymierzyć nową osłonę do starej i nawiercić w nowej odpowiednie otwory jeżeli te wykonane fabrycznie są nieodpowiednie.
Dodatkowo polecam przesmarowanie otworów jakimś preparatem do gwintów, zapobiegnie to zapieczeniu się śrub i problemom z odkręceniem gdy jeszcze mocniej zardzewieją.

Montaż nowej osłony dokonać najlepiej w odwrotnej kolejności (zacząć od plastikowej zatyczki, a skończyć na śrubach pod silnikiem)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieje że choć trochę pomogłem w/w temacie.

P.S. Aha, nie zapomnijcie zamontować koła, w końcu BHP na drodze i poboczu musi być zachowane :D
Mazda 323F BJ 2.0 2001r

"jest jak jest nie jak powinno być" [Indios Bravos]
Początkujący

Od: 3 mar 2011, 01:05
Auto: Mazda 323F BJ 2.0 2001r Sportive