odbijanie sprzęgła – problem

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez szczypas » 8 paź 2011, 10:27

Witam
zamieszczam osobny wątek.

W aucie zaczął mi przeciekać siłownik sprzęgła (taki czarny plastikowy element na bloku silnika od przodu (od strony chłodnicy)). Część dostępna tylko w oryginale (340PLN). Póki jej nie wymieniłem co jakis czas dolewałem płynu do ukł hamulcowego.

Pewnego dnia rano pedał sprzęgła już nie działał, więc oddałem do warsztatu (auto zakręt na Szaserów).
Po wymianie siłownika sprzęgła wyciek oczywiście ustał, jednak sprzęgło zaczęło się dziwnie zachowywać:
– przy wolnym wciśnięciu sprzęgła i wolnym puszczaniu – OK
– przy nagłym i dynamicznym wciśnięciu i nagłym puszczeniu – pedał wracał do pozycji wyjściowej jednak sprzęgło wysprzęgało z 1-2 sek opóźnieniem.
– przy np wyprzedzaniu i bardzo szybkiej redukcji np z 3 na 4 sprzęgło po puszczeniu było jeszcze w stanie "luzu" przez 2-3 sek i dopiero po chwili "łapało" bieg i dopiero potem można było przyspieszać.

Warsztat w celu eliminowania błędów zdjął sprzęgło, wszystko jest sprawdzone i jest ok.

Wg mnie problem z jest gdzieś w siłowniku, ale sam sprawdzałem w Mazdzie NIVETTE, kupiony oryginał.

Miał ktos coś takiego????

ps... 3 lata jeździłą i nic... a tu nagle sprzęgło, obroty szaleją, przy skrętach i TYLKO kierowcy za kółkiem piszczenie w tylnym zawieszeniu... masakra... ;(
Początkujący

Od: 8 paź 2011, 10:03
Auto: Mazda 3 1,6 benzyna 2005r
112t km

Postprzez Blumek » 8 paź 2011, 19:46

Jeżeli piszesz, że ze sprzęgłem w 100% wszytko ok, to może wina leży w źle odpowietrzonym wyprzęgliku czyli tym co ty nazywasz siłownikiem sprzęgła. ?
Madzia Forever :)
Forumowicz

Od: 5 lut 2007, 23:44
Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(

Postprzez szczypas » 11 paź 2011, 08:20

układ był odpowietrzany przez warsztat po moim pierwszym zgłoszeniu problemu.

co zauważyłem stojąc w cichym garażu:
przy powolnym wciskaniu sprzęgła i puszczaniu – nic nie słychać.
Natomiast przy szybkim wciśnięciu i szybki puszczeniu słychać jakieś "syczenie" – wg mnie to ciśnienie z płynem hamulcowym.. ale to tylko moja teoria...

ja coś czuję, że ta nowa część jest poprostu innej budowy niż stara z 2005 roku – choć kupiona w ASO NIVETTE, potwierdzona przez nich na rysunkach.. coś mi tu nie pasi...
Początkujący

Od: 8 paź 2011, 10:03
Auto: Mazda 3 1,6 benzyna 2005r
112t km