Rezerwa paliwa – kiedy Wam sie zapala??
1, 2
mi jak zacznie się zapalać rezerwa to znaczy że w najbliższym czasie w portfelu pęknie 150 zł
, jak mi zapala sie juz na stałe to mam jeszcze w baku 12 litrów , no ale wkońcu v6 to nie wielbłąd , pić musi 

Biuro Podróży Okapi Travel zaprasza na wycieczki jednodniowe dla dzieci www.okapitravel.pl
gadzety i upominki www.gadzetolandia.pl
gadzety i upominki www.gadzetolandia.pl
- Od: 14 mar 2004, 04:05
- Auto: astraII-najlepsza bo służbowa
Tomasz760 napisał(a):mi jak zacznie się zapalać rezerwa to znaczy że w najbliższym czasie w portfelu pęknie 150 zł, jak mi zapala sie juz na stałe to mam jeszcze w baku 12 litrów , no ale wkońcu v6 to nie wielbłąd , pić musi

Powiedzcie w jakiej pozycji na skali u was w mx-3 znajduje sie wskazowka kiedy zapala sie rezerwa ? U mnie jakies 1-2 milimetry od najnizszej kreski skali. A jak jezdze na rezerwie to spada anwet 3 milimetry pod skale. Cos nie tak ?
- Od: 27 lip 2004, 22:06
- Auto: Mazda MX-3
ja wracalem z francji wiec zyd sie palil pare razy ale gdzies wlasnie kolo 10 litrow ma wiem ze za 10 zl robi sie 20 km bo juz to przetestowalem
) jezdze sobie tak wlasnie...ale nie dlugo gaz wiec:))odrazu mi lepiej no wlasnie madzia v6 nie wielblad pic musi:))i to duzo lubi tego chlanka mnie na trasie na auto stradzie wyszla nawet kolo 7 litrow jak nie cisnolem pozdrawiam
maly
- Od: 14 paź 2004, 13:48
- Auto: mazada mx3 v6 24v
A co do rezerwy, to po przejechaniu ok 30-50 km na "mrugajacej" lampce, spokojnie mozna zostaje jeszcze z 8-9 litrow.
-
350Z
Przypomne sie do tematu rezerwy.
U mnie jest troche inna sprawa i nie bardzo wiem o co chodzi i czy ktos w mx-ie tez tak ma?U mnie na rezerwie palacej sie na stale przejade srednio 60-70 km(po miescie) a co jest ciekawsze w momencie kiedy auto raz stanelo niby z braku paliwa,po zatankowaniu okazalo sie ze mialam w baku jeszcze 5 litrow!Wscieklam sie bo musialam prosic zeby ktos mnie do stacji zaciagnal
,a wiadomo co sobie mysla-baba za kierownica i te sprawy.Potem zrobilam maly test i tak wlasnie jest zawsze,zostaje ok 5 litrow benzynki,ktorej autko nie chce wypalic.
Powiedzcie jak mozna to zmienic???Znaczy dlaczego tak sie dzieje?
U mnie jest troche inna sprawa i nie bardzo wiem o co chodzi i czy ktos w mx-ie tez tak ma?U mnie na rezerwie palacej sie na stale przejade srednio 60-70 km(po miescie) a co jest ciekawsze w momencie kiedy auto raz stanelo niby z braku paliwa,po zatankowaniu okazalo sie ze mialam w baku jeszcze 5 litrow!Wscieklam sie bo musialam prosic zeby ktos mnie do stacji zaciagnal
- Od: 4 lis 2005, 23:59
- Auto: Mazda MX-3 1.8 V6 24V
DorotaMX3 napisał(a):U mnie na rezerwie palacej sie na stale przejade srednio 60-70 km(po miescie) a co jest ciekawsze w momencie kiedy auto raz stanelo niby z braku paliwa,po zatankowaniu okazalo sie ze mialam w baku jeszcze 5 litrow!
Hmm..pierwsza mysl: nie chcialbym ciebie martwic, ale powinnas zmienic stacje. Tną cie na litrach

druga mysl: silnik przy malej ilosci benzyny mogl sie zapowietrzyc i dlatego zgasl mimo ze cos tam jeszcze chlupalo
Less roof, more fun

Tak podoba mi sie,potem bede wraz ze swoja mx3-ką na pierwszych stronach gazet
A tak poważnie,to taka akcja jest raczej zawsze bo to sprawdzałam kilka razy,znowu 5 litrow wahy to wsumie 50 kilosow do przejechania,cio nie
probowalam tez z odkreconym korkiem jezdzic,ale bez zmian.
Pytam z ciekawosci,bo zastanawia mnie jak mozna ewentualnie pozbyc sie tego udziwnienia;) bo samo w sobie raczej nie szkodzi,rzadko kiedy jezdze dlugo z kontrolka od rezerwy,ale kto wie co sie wydarzy...

A tak poważnie,to taka akcja jest raczej zawsze bo to sprawdzałam kilka razy,znowu 5 litrow wahy to wsumie 50 kilosow do przejechania,cio nie
Pytam z ciekawosci,bo zastanawia mnie jak mozna ewentualnie pozbyc sie tego udziwnienia;) bo samo w sobie raczej nie szkodzi,rzadko kiedy jezdze dlugo z kontrolka od rezerwy,ale kto wie co sie wydarzy...
Wlasnie ta madzia cos duzo zre tej benzynki. Ja mam u siebie w baku teraz nieco ponizej polowy. Mozecie mi powiedziec orientacyjnie ile powinienem na tym zrobic kilometrow w miescie ? Widze ze rezerwa swieci sie prawie przy ostatniej kresce, a jak u mnie zejdzie do 1/4 to ja juz ja tankuje zeby przypadkiem sie nie rozkraczyla na srodku drogi

Tak to ciezko powiedziec ile na tym zrobisz,jesli masz pol baku(a ma on 50l)to zalozmy ze na 25 litrach jezdzac po miescie zrobisz ponad 200km,ale Ty masz 1.6,tak wiec nie orientuje sie w praktyce ile ona pali,moja v6-tka w miescie popija w granicach 9.5-13 litrow
zalezy od stylu jazdy.Nigdy nie sprawdzales tego????
Nie wiem, jak w MX-3, ale w 323BG jest taka ciekawostka, iż wskazówka paliwa na początku opada dosyć wolno, jednak im bliżej E, tym wskazówka przemieszcza się szybciej. Dlatego też ciężko jest określić, ile w danej chwili mamy paliwa w baku. Właściwie można to obliczyć wyłącznie na podstawie statystyk tankowania paliwa, lub tzw. "doświadczenia" użytkowania pojazdu.
Pozdrawiam
..::GofNet::..
Pozdrawiam
..::GofNet::..
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
GofNet napisał(a):Nie wiem, jak w MX-3, ale w 323BG jest taka ciekawostka, iż wskazówka paliwa na początku opada dosyć wolno, jednak im bliżej E, tym wskazówka przemieszcza się szybciej. Dlatego też ciężko jest określić, ile w danej chwili mamy paliwa w baku.
Wlasnie chcialem to napisac
Wskazowka opada tym szybciej im blizej pustego baku. Zaryzykowlbym nawet stwierdzenie ze moment wskazania polowy baku nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistosci (faktycznie paliwa jest mniej niz 1/2 baku)
Moja trzecia mysl odnosnie tych 5 litrow: moze sie zdarzyc ze na dnia baku nie chlupie paliwo tylko...woda. Zdarzaja sie takie przypadki i to nawet czesto. W starych zbiornikach paliwa na stacjach moze sie zdarzyc ze na dnie zbiera sie woda (z roznych przyczyn – mikro rozszczenienie, lewe paliwo itp) i tankujac paliwo wlewasz takze ta wode. Sa na to specjalne srodki wiazace wode z paliwem dzieki czemu ulatuje ona przez rure wydechowa
Moglabys sprobowac zaaplikowac taki srodek szczegolnei ze kosztuje grosze.
Ostatnio edytowano 9 lis 2005, 18:52 przez Fiveopac, łącznie edytowano 2 razy
Less roof, more fun

DorotaMX3 napisał(a):zostaje ok 5 litrow benzynki,ktorej autko nie chce wypalic.
Niedawno czyscilem u siebie bak, bo, swoja drogą, niezły tam szlam się nazbierał.
Dojezdzilem sobie do migajacej rezerwy (no, moze troche wiecej) i wtedy probowalem wypompowac paliwo z baku. Pompa wypompowala mi okolo 8 litrow do kanistra i potem juz ciagnela paliwo z powietrzem, a raczej powietrze z domieszka benzyny
Pompa paliwa nie moze brac benzyny z samego dna, bo by zasysala szlam, ktory tam czasem sie pojawia (np. w moim przyapdku) i zatykala by wtryskiwacze, wiec jest nieco uniesiona nad dnem zbiornika. Stad prawdopodobnie bierze sie 5 litrow, ktorego nie da sie wykorzystac.
Z wyliczenia wynikalo by, ze mam tak:
~8 litrow wypompowane pompą
~4 litry odessane
44 litry, ktore zatankowalem po calej robocie
--------------
Razem 56 litrow, ale odejmujac te 5 litrow ktorego nie da sie wykorzystac daje nam to 51 litrowy zbiornik prawie zgodny z ksiazką sewisową
- Od: 10 paź 2005, 14:53
- Auto: 323F BJ DITD '02
DorotaMX3 napisał(a):ale zauważyłam tez śmieszną rzecz na wskazniku paliwa-jak mocno przycisne pedał gazu to pokazuje chwilowe spalanie,bo aż wskazówke zasysa w dół
Też tak mam – jak wskazówka jest na pierwszej kresce za F i rusza się od 0 do 160km/h z pełnym gazem to zejdzie do połowy zbiornika
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Jak paliwa jest mało ale nie ma jeszcze rezerwy to jak się przyciśnie to zaczna się palić rezerwa.
A teraz jeszcze jedna ciekawoskta – pali się rezerwa – już normalnym mocnym światłem, wrzucam 5 i jadę 90km/h, dioda rezerwy przygasa a nawet niekedy gaśnie
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
A do głównego wątku wracając:
Tak po wskazanich dystybutora dochodzę do wniosku, że jak się rezerwa zaczyna tlić/świecić to w baku jest jeszcze z 15l
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Chyba normalne ,zbiornik paliwa ma przegrody i wszystko zalezy jak ( ile ) paliwa jest w danej przegrodzie – tak mi sie wydaje parę razy zagladałem do zbiornikowbrii napisał(a):Co o tym myśleć

Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Fiveopac napisał(a):Tną cie na litrach
Chyba tylko jeśli koleżanka nie tankuje do odbicia pistoletu.
Bo jak do odbicia to dystrybutor wskaże 45 (przy załozeniu że w zbiornkiu jest jeszcze 5l) wiec nikt nikogo nie oszukuje. A jeśli teoria 5 litrów bieże się tylko ze wskazania dystrybutora to raczej na stacji dodają (pusty 50litrowy zbiornik zalany 45 litrami do pełna).
Mam nadzieje ze zrozumiale to opisałem?
PS. Mi sie udało wyjeździć kiedyś 48 litrów, ale już się zastanawiałem kiedy na poboczu zaparkuję; a rezerwa zapala mi się przy wyjeżdżonych 40-41 litrach.
DorotaMX3 napisał(a):Już się spowiadam kolega ma tu racje co najwyżej stacja dodaje bo tankuje zazwyczaj pod korek:)
Zmienia to postac rzeczy. Na szczesci marek pilnuje by logika nie opuscila forum.
Nazwy preparatru nie pamietam, byla to mala niebieska butelka, na naklejce napis 3in1. Dostaniesz go w kazdym motoryzacyjnym,czysci wtryski, wiaze wode spiewa i tanczy. Full srervice.
Less roof, more fun

1, 2