Webasto – jak rozbudować dogrzewacz do ogrzewania
Archie napisał(a):Moje pytanie do szanownych webaściarzy jest takie: prześledziłem cały ten wątek i podobno centralka T91 centralce nie równa, jedną można w Madzi załączyć piec a inną nie.
Co ta niby uniwersalna centralka takiego posiada w odróżnieniu od tych ze znaczkami vw,audi,skoda – wyjście analogowe a cyfrowe (impuls)?
pzdro
Centralki T90 lub T91 z logo VW AUDI są pod szynę CAN i raczej dedykowane do tej grupy pojazdów, bez logo sterowanie cyfrowe lub analogowe.
- Od: 27 lut 2008, 22:01
- Auto: Mazda6 2.0 ON 136KM [SPRZEDANA]
Skoda Octavia '03 2.0 PB+LPG 115KM
Ostatnio udało mi się rozbudować dogrzewacz do ogrzewania postojowego. Według mnie wszystko podłączyłem jak w manualu i urządzenie działa prawidłowo, nadmuch również
. Ze wszystkiego jestem zadowolony, ale jedna rzecz nie daje mi spokoju. Otuż gdy wczoraj bawiłem się webastem, zauważyłem że gdy webasto pracuje i auto jest na wstecznym biegu to odziwo świecą się wsteczne światła (kluczyków brak w stacyjce). Wiem że najprostszym sposobem było by po prostu nie zostawianie auta na wstecznym
, ale może ktoś już sie z tym przypadkiem spotkał wie co jest grane 

mądry napisał(a):Ostatnio udało mi się rozbudować dogrzewacz do ogrzewania postojowego. Według mnie wszystko podłączyłem jak w manualu i urządzenie działa prawidłowo, nadmuch również. Ze wszystkiego jestem zadowolony, ale jedna rzecz nie daje mi spokoju. Otuż gdy wczoraj bawiłem się webastem, zauważyłem że gdy webasto pracuje i auto jest na wstecznym biegu to odziwo świecą się wsteczne światła (kluczyków brak w stacyjce). Wiem że najprostszym sposobem było by po prostu nie zostawianie auta na wstecznym
, ale może ktoś już sie z tym przypadkiem spotkał wie co jest grane
U mnie to samo ,z tym że moja wyszła już od dilera z rozbudowanym.Też jeżeli stoi na wstecznym swieca swiatla wstecznego i pika parktronik,i odwrotnie jak zostawie na którymś biegu do przodu dziala przedni parktronic.

Niestety ex właściciel M6 A+ ,została skradziona 17.12.2013.
- Od: 1 cze 2011, 19:00
- Auto: Opel Insignia 2014 ST Cosmo Elite
To chociaż pociesza mnie fakt że nie jestem odosobnionym przypadkiem
. Zaraz się okaże że wiekszość tak ma tylko nigdy się tym nie przejmowali 
Wniosek z tego taki że trzeba dbać o ręczny i zostawiać auto na luzie, z resztą w M6 i tak jest to wskazane z powodu napinacza rozrządu
Wniosek z tego taki że trzeba dbać o ręczny i zostawiać auto na luzie, z resztą w M6 i tak jest to wskazane z powodu napinacza rozrządu

Witam,
Zna ktos moze osobe, która w kujawsko-pomorskim ( Bydgoszcz, Żnin ) "rozbudowuje" Webasto...
I jeszcze jedno pytanie... Pare osob robilo juz to w swoich autach, jaka jest cena takiego rozbudowania, ile czesci ile robocizna... ( sam niestety nie zrobie tego ).
Z góry dziękuję.
Zna ktos moze osobe, która w kujawsko-pomorskim ( Bydgoszcz, Żnin ) "rozbudowuje" Webasto...
I jeszcze jedno pytanie... Pare osob robilo juz to w swoich autach, jaka jest cena takiego rozbudowania, ile czesci ile robocizna... ( sam niestety nie zrobie tego ).
Z góry dziękuję.
Mazda, najlepszy przyjaciel człowieka.
- Od: 5 mar 2009, 22:15
- Auto: Mazda 6 2.0/141 KM (benzyna) czerwona perła, 2004 r.
jaka jest cena takiego rozbudowania, ile czesci ile robocizna...
To jest zbyt ogólne pytanie...musisz wiedzieć,gdzie chcesz to montować(autoryzowany serwis webasto,zdolny kolega z garażem itp...).Poza tym nie piszesz jakie sterowanie-pilot,zegarek,telefon...
A wbrew pozorom "rozrzut"cen przy rozbudowie jest bardzo duży(ja bym obstawiał 500-5000zl...)więc musisz sprecyzować.Do tego musisz napisać,czy wolisz części oryginalne,czy zamienniki.Nowe czy używane...Jak więc widzisz jest dużo rzeczy do rozpatrzenia-a jak się zdecydujesz-to wtedy napisz pytanie
No tak, moja wina.. przepraszam... Po prostu za duzo tego.... Nie bede ukrywal ze chce to zrobic jak najtanszym kosztem i to gdzies u kogos w garazu, u kogos kto juz to robil i zna sie na rzeczy jak "mariomix" ale niestety za daleko mam do niego....
Na pewno potrzebna jest pompa wody, jakis sterownik no i oczywiscie sterowanie albo z pilota albo z tel, chodzi o to ze jak bede sobie jadl sniadanko to wlacze sobie z mieszkanka i potem wskakuje do cieplutkiego autka... No i chyba tyle
Na pewno potrzebna jest pompa wody, jakis sterownik no i oczywiscie sterowanie albo z pilota albo z tel, chodzi o to ze jak bede sobie jadl sniadanko to wlacze sobie z mieszkanka i potem wskakuje do cieplutkiego autka... No i chyba tyle

najtańsze rozwiązanie jest z zegarkiem+sterownik+pompka wody używana z innego auta(ale o podobnych parametrach jak oryginał)+wiązka przewodów
W moim przypadku póki co rozbudowa z zegarkiem 1533 wyszło nie najgorzej.
-nowy zegarek 1533 (290 zł)
-nowa pompka cieczy (299zł)
-samodzielnie robiona wiązka czyli piny, wtyczka do pompki, gniazdo przekaźnika i parę metrów przewodu (około 100zł)
-7 godzin wolnego czasu by na spokojnie ogarnąć temat
-nowy zegarek 1533 (290 zł)
-nowa pompka cieczy (299zł)
-samodzielnie robiona wiązka czyli piny, wtyczka do pompki, gniazdo przekaźnika i parę metrów przewodu (około 100zł)
-7 godzin wolnego czasu by na spokojnie ogarnąć temat
do cammus , lukasrap
macie dwa rozwiazania:
1. poszukajcie na forum polecane i niepolecane warsztaty w swojej okolicy...
2. zawsze mozecie zapytac o to w swoim regionie
ps. kolejne posty na ten temat bede kasowac...
macie dwa rozwiazania:
1. poszukajcie na forum polecane i niepolecane warsztaty w swojej okolicy...
2. zawsze mozecie zapytac o to w swoim regionie
ps. kolejne posty na ten temat bede kasowac...
A powiedzcie mi, jak wyglada sprawa akumulatora po zalozeniu u Was tego urzadzenia... Domyslam sie, ze jak siedzi sie w domku i je sniadanko to przez 15 czy 20 min skads musi to webasto brac prad... Czy potem nie ma problemu z odpaleniem auta? czy zdarzalo sie, ze webasto calkowicie wyladowalo aku?
Do kolegi "cammus" chyba musimy sprawe wziasc w swoje rece
hehe.. jak bedziesz mial jakis namiar to daj znac..
Pozdrawiam.
Do kolegi "cammus" chyba musimy sprawe wziasc w swoje rece
Pozdrawiam.
A powiedzcie mi, jak wyglada sprawa akumulatora po zalozeniu u Was tego urzadzenia...
u mnie jak na razie zero problemów-grzanie mam ustawione na 20minut.Włączałem od rozbudowy kilkanaście razy-temp na zewnątrz ok.5 st.
Jak będzie w zimę przy np.-15st. włączając codziennie-nie wiem(niech inni się wypowiedzą
Po każdym uruchomieniu ogrzewania postojowego wymagane jest doładowanie akumulatora podczas jazdy, przejażdżka 2 km nie załatwia sprawy, po kilku takich akcjach aku może dostać czkawki (takie kilkuletnie bo nowe nawet nie poczuje nawet przy większym mrozie)
WEBASTO rozbudowa na ogrzewanie postojowe M6 przed liftem i po lifcie 2002 -2007 woj. lubelskie pilot, zegar do wyboru, warunek: sprawny piecyk webasto, info na PW
- Od: 26 wrz 2008, 20:23
- Auto: M6 i nie tylko
A ja właśnie byłem w Chełmie i mariomix zamontowął mi webasto. Warto jechać nawet z drugiego końca Polski. Ja przebyłem 350 km. Polecam wszystkim montaż w Chełmie. Mariomix zna sie na rzeczy i wie jak ugryźć temat. Zresztą nie jedną Mazdalenę już zwebastował w swoimm garażu
A samo webasto ( ja mam z pilota), to jedna bajka. Może jestem walnięty, ale.... nie moge doczekać sie juz mrozu
i miny ogłupiałych sąsiadów z parkingu
Dzięki mariomix. Robota na piątkę.
-
Daglas
Witam
Czy jest może ktoś kto już rozbudował sobie webasto w Mazdzie 6 GH i może podzielić się informacjami?
Planuję taką rozbudowę u siebie, dzisiaj drążyłem temat i rozrzut cenowy jest
dość znaczny od ok. 1300 za sam zestaw do 4000 za komplet z montażem.
Przy okazji dowiedziałem sie, że wymagana jest też zmiana oprogramowania w aucie
w związku z tą rozbudową, Zauważyłem, że jest dużo wersji sterowników do webasto
dlatego nie chciałbym niepotrzebnie wydać kasy decydując się na montaż we własnym zakresie lub w warsztacie z dostarczonych elementów.
Pozdrawiam
Czy jest może ktoś kto już rozbudował sobie webasto w Mazdzie 6 GH i może podzielić się informacjami?
Planuję taką rozbudowę u siebie, dzisiaj drążyłem temat i rozrzut cenowy jest
dość znaczny od ok. 1300 za sam zestaw do 4000 za komplet z montażem.
Przy okazji dowiedziałem sie, że wymagana jest też zmiana oprogramowania w aucie
w związku z tą rozbudową, Zauważyłem, że jest dużo wersji sterowników do webasto
dlatego nie chciałbym niepotrzebnie wydać kasy decydując się na montaż we własnym zakresie lub w warsztacie z dostarczonych elementów.
Pozdrawiam
- Od: 16 lut 2011, 22:00
- Auto: Mazda 6 GH 2.0 MZR-CD Dynamic
Oprogramowanie do testowania webasto
http://www.techwebasto.com/heater_thermo_test.htm
Ogrzewanie postojowe
http://ogrzewaniepostojowe.net.pl/instalacja.php
http://www.techwebasto.com/heater_thermo_test.htm
Ogrzewanie postojowe
http://ogrzewaniepostojowe.net.pl/instalacja.php
- Od: 15 gru 2009, 21:21
Witam, mam takie pytanie jako laik w sprawach webasto. Otoz skoro moj dogrzewacz w 6ce nie ma pompy wody to dlaczego po zgaszeniu silnika pod maska slychac jeszcze przez 30sekund odglos takiego jeczenia...jakby sie wlasnie jakas pompka krecila? Czy wszyscy tak maja i co to dokladnie za dzwiek?
Poprzednio: Mazda 323f BJ 2.0 DiTD 90hk 99r
Mazda 626 GW 2.0 DiTD 101hk 2000r
Czarny Fiat Punto I 1,1 SPI, LPG, 55KM :D
Mazda 626 GW 2.0 DiTD 101hk 2000r
Czarny Fiat Punto I 1,1 SPI, LPG, 55KM :D
- Od: 6 gru 2007, 11:29
- Auto: Mazda 6 GY 2.0 MZR-CD 121hp 02r 298kkm
Peugeot 407 SW 1.6 Hdi
Citroen Saxo Electrique 03