Stanęła i nie chce ruszyć;–(

Postprzez Mart3007 » 25 wrz 2011, 21:26

Witam Was wszystkich.
Piszę bo mam problem z moim autkiem.Tydzień temu jechałem autostradą i wydarzył się przypadek,którego nie rozwiązano do teraz.Jechałem sobie dosyć szybko i po prostu stanąłem.Zapaliły się kontrolki serwisu i dpf-u,zdążyłem zjechać na pas awaryjny i Madzia odmówiła posłuszeństwa.Mało tego zablokowały się drzwi i wychodziliśmy przez okna (było nas kilku,musiało to fajnie wyglądać).Całe szczęście,że szyby działały jeszcze przez chwilę,po pewnym czasie też się zablokowały.Po około pół godzinie odblokowały się i drzwi i szyby.Samochód został sholowany do jednego z lepszych serwisów w moim mieście na mój koszt (tutaj mam pretensje do mojego ubezpieczyciela,nazwa zaczyna się na "G",który nie wiedział czy mam wykupiony assistance).Madzia przez 3 dni była rozgrzebana,podpięta do komputera oczywiście,który nic nie pomógł i okazało się,że przez te dni udało się ją uruchomić na chwilę po zdjęciu wydechu,Zadymiła strasznie,poklekotała (niecenzuralne byłoby to,co powiedzieli wtedy mechanicy), jakby to były jej ostatnie tchnienia i stanęła.Od tego czasu obraziła się na amen i nie chce z nikim pogadać. Pojechała na lawecie na czwartek i piątek do ASO,panowie również tam poddali się i nie byli w stanie wystawić pewnej diagnozy :( .W związku z tym mam pytanie czy kogoś z Was też coś takiego spotkało?Chciałbym nadmienić,że mam to auto od nowośći,była zawsze zadbana i serwisowana,wypalałem filtr cząstek stałych regularnie (przeczy temu komunikat z kompa),turbinka była "studzona",ma zrobione 79 tys.km.Nie chce teraz wam sugerować,jakie oni mają podejrzenia,wersji podają kilka.Prosiłbym was żebyście podali mi prawdopodobne przyczyny.Powiem tyle,że rozrząd i turbosprężarka jest w porządku i jest słabe ciśnienie podawanego paliwa.Acha kilka tygodni temu nie chciała odpalić,nie zapalały się żadne kontrolki przez kilka minut.I jeszcze jedno czy można jeszcze coś zdziałać jeżeli gwarancja skończyła się 1.07?Ewentualnie czy znacie kogoś kto się zna na dieslach na Górnym Śląsku albo w pobliżu.
Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam :)
Początkujący

Od: 6 kwi 2011, 13:57

Postprzez dzux » 25 wrz 2011, 21:34

sprawa z opisu nie wygląda dobrze jedynie mogę polecić przez forum to ten warsztat na śląsku
viewtopic.php?f=101&t=92358
Forumowicz

Od: 5 cze 2011, 22:38
Auto: BYŁA Mazda 3 2005 sedan 1.6 JEST Mazda 5 2006r 2.0 benzyna :)

Postprzez akostarek » 25 wrz 2011, 22:58

Mart3007 napisał(a):jest słabe ciśnienie podawanego paliwa.

Mart3007 napisał(a):Acha kilka tygodni temu nie chciała odpalić

awaria dość drastyczna, czysto teoretycznie: skoro jest słabe ciśnienie na CR to przyczyna będzie pewnie leżeć w pompie lub elementach z nią współpracujących (dziwne, że nie ma błędów), (można poszukać opiłków w paliwie, jeśli się już pojawią to wtryski też dostały)

silnik 2.0 MZR-CD to rzadkość w Maździe3, napisz post w dziale dedykowanym temu silnikowi, może tam jakieś głowy coś wydedukują.
Forumowicz

Od: 31 sty 2011, 11:57
Auto: Mazda3 BK Y6 '05

Postprzez Bart0n » 25 wrz 2011, 23:12

Może zatankowałeś coś niewiadomego pochodzenia? Nieciekawa sprawa
Forumowicz

Od: 6 cze 2010, 21:07
Auto: L3 FR4T

Postprzez Mart3007 » 25 wrz 2011, 23:20

Tankuję tylko na BP,na przemian zwykłą ropę albo ultimate i zawsze do pełna.Tym razem była kolej na tą lepszą;–).Paliwo raczej,jako przyczyna odpada;–(
Początkujący

Od: 6 kwi 2011, 13:57

Postprzez Bart0n » 25 wrz 2011, 23:25

Ja bym zapytał tutaj o jakiegoś kompetentnego mechanika od Mazd :)

viewtopic.php?f=65&t=91011&view=unread#unread
Forumowicz

Od: 6 cze 2010, 21:07
Auto: L3 FR4T

Postprzez uszatyy » 26 wrz 2011, 15:19

mniemam ze filtr paliwa sprawdzales... ja mialem tak ze sie zapchal totalnie i tez auto stanelo, no ale wysypalo mase bledow na kompie wtedy..
Forumowicz

Od: 30 wrz 2009, 17:52
Auto: Mazda 3 1,6 MZ-CD 2005 lift