bicie w okolicy koła/przegubu

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez sebastian.biniek » 17 wrz 2011, 14:07

Witam,
Mam taki problem. Podczas jazdy słychać bicie (nie stukanie, nie churgotanie, nie tarcie) niskiej częstotliwości. Im szybciej jadę to tym szybciej to bije (z każdym obrotem koła). Nie ma znaczenia czy jest luz czy na biegu. Jak auto stoi to nie bije. Nie drze opon, więc chyba też są ok.
Ciśnienie w kołach ok, zbieżność ok. Zostaje mi półoś bądź któraś opona.
Byłem u mechanika powiedział, że wszędzie sucho, bez wycieków, itp. – faktycznie sam widziałem. Jedyne co go zaniepokoiło to łączenie półosi długiej. Od łączenia ze skrzynią jest ok, potem jest oś i przegub potem guma, itp. Luz jest między osią a przegubem od tej drugiej strony niż guma. Ciężko mi to zobrazować. Mam pytanie czy ten luz jest normalny? bo mechanik niestety nie mógł tego zdiagnozować. Ewentualnie jakie jeszcze możliwości poza wymianą koła.
sebastian.biniek

Postprzez koss » 17 wrz 2011, 21:58

luzów raczej nie powinno być, ale nie jestem pewien.

to nie żart, sprawdź czy nie masz jakiegoś większego kamienia w bieżniku. tak kiedyś miałem i już niestworzone awarie przychodziły mi na myśl, a to kamień stukał o asfalt

Od: 29 gru 2010, 15:14

Postprzez haloocyn » 23 wrz 2011, 23:15

mam to samo ostatnio, bicie w tylnym lewym jak sie zdaje kole. nie mialem czasu sie przygladac autu ostatnio, wstyd sie przyznac ale gabki tez juz nie widziala z miesiac, jutro zerkne czy kamienia w biezniku nie ma jak koss sugerowal. dzieki!
Początkujący

Od: 21 sty 2011, 18:53
Auto: 2003 Mazda Premacy Sport 2.0 CP

Postprzez Piotr Raczkowski » 24 wrz 2011, 20:34

koss napisał(a):to nie żart, sprawdź czy nie masz jakiegoś większego kamienia w bieżniku. tak kiedyś miałem i już niestworzone awarie przychodziły mi na myśl, a to kamień stukał o asfalt

jak kamień w bagażniku może stukać po asfalcie ????????
Forumowicz

Od: 23 kwi 2009, 18:25
Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg

Postprzez tomosin » 24 wrz 2011, 21:17

Miałem podobny problem, wymieniłem łożyska, chociaż mechanik mówił, że to nie to i miał rację. Winne były tarcze hamulcowe, zacisk nie odpuszczał albo odpuszczał po dłuższej jeździe i podobne były objawy, bicie koła akurat prawego, naprawa zacisku i wymiana tarcz z klockami rozwiązała problem. A jeśli chodzi o luz to chyba lekki ma być, bo oglądałem to i na nic nie ma wpływu, bicie koła znikło po wymianie tarcz i jedzie jak po sznurku.
323/323/Premacy
Początkujący

Od: 24 lip 2009, 08:08
Auto: Premacy 2.0 DITD – 2001

Postprzez koss » 25 wrz 2011, 10:23

Piotr Raczkowski napisał(a):
koss napisał(a):to nie żart, sprawdź czy nie masz jakiegoś większego kamienia w bieżniku. tak kiedyś miałem i już niestworzone awarie przychodziły mi na myśl, a to kamień stukał o asfalt

jak kamień w bagażniku może stukać po asfalcie ????????

hehe dobre :)

Od: 29 gru 2010, 15:14