muunek napisał(a):Ja chwalę sobie Agip 10w40.
Mało popularny olej więc jak sądzę nieczęsto podrabiany przez naszych "tunerów".
Nie jest w ogóle podrabiany.
www.mazdaspeed.pl

Hubix napisał(a):Skoro powinien być 5W30 to kup 5W30.
Konstruktor silnika wie najlepiej jednak.
Michał napisał(a):Witam, po zakupie planuje zmienić olej w mojej 323F BJ 2.0 DiTD, przebieg to ok. 170 tysięcy. Wiem, że w Niemczech był wlany olej Valvoline Syn Gard SAE 10W-40, teraz pytanie jaki olej wybrać? Czy ten będzie dobry, czy wybrać tą dedykowaną Dexelię, aczkolwiek czytałem, ze do mojego silnika powinien być olej 5W30, także sam już nie wiem...

http://allegro.pl/najazdy-najazd-podjaz ... 03806.html i http://www.ebay.com/itm/NEW-DAVRIC-MAGN ... 1936wt_681malkolm napisał(a):dexelia nie ma odpowiednika z elfa z tego co kiedyś wyczytałem
malkolm napisał(a):dexelia nie ma odpowiednika z elfa z tego co kiedyś wyczytałem
kristofc napisał(a):Elf robi dexelie , to te same oleje

Fiodor napisał(a):I tu się mylisz. Te oleje mają tylko wspólny napis 5W30, ale Dexelia jest bardzo wysokiej klasy olejem (mimo, że robionym przez elf), z bardzo dobrymi parametrami, wszystkie standardowe elfy się chowają. Został wprowadzony przez Mazdę z myślą o wszystkich wymagających silnikach w sportowych modelach Mazdy typu RX-8 itp. Faktem jest, że zwykłe silniki naszych Mazd nie wymagają oleju o aż tak dobrych parametrach.
Fiodor napisał(a):malkolm napisał(a):dexelia nie ma odpowiednika z elfa z tego co kiedyś wyczytałem
Też tak czytałem. Porównując kiedyś parametry to się potwierdziło.kristofc napisał(a):Elf robi dexelie , to te same oleje
I tu się mylisz. Te oleje mają tylko wspólny napis 5W30, ale Dexelia jest bardzo wysokiej klasy olejem (mimo, że robionym przez elf), z bardzo dobrymi parametrami, wszystkie standardowe elfy się chowają. Został wprowadzony przez Mazdę z myślą o wszystkich wymagających silnikach w sportowych modelach Mazdy typu RX-8 itp. Faktem jest, że zwykłe silniki naszych Mazd nie wymagają oleju o aż tak dobrych parametrach.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości
Moderatorzy Opinie i Poradniki