Problem z nawiewem powietrza
Strona 1 z 1
Witam jestem tu pierwszy raz i nie wiem czy dobrze trafiłem jeśli nie to bardzo przepraszam. Moja Madzia to 323F 1,3 KAT 1998r. Exsclusive nadw. BJ. Mój problem to brak nawiewu na przednią szybę od strony kierowcy, po prawej stronie wszystko działa tylko lewa strona nie działa no może w 10% .Chciałbym to naprawić, ale nie bardzo wiem jak sie do tego zabrać, nie mam żadnej instrukcji do tego auta i nie wiem co robić, a szukając na ślepo mogę coś popsuć, a tego bym nie chciał. Myślę, że jakaś rura łącząca wentylator z kanałem wlotowym na szybę poprostu wyskoczyła i dlatego tak się dzieje. Może ktoś posiada jakąś książke, instrukcje jak to zrobić byłbym wdzięczny mile widziany opis bezpieczników i przekaźników. Pod maską silnika nic nie ma wiec wszystko zapewne znajduje się w kabinie.Mam jeszcze dziwnie zachowujące się kontrolki poduszek tzn. mrugają na przemian czasami obie naraz niekiedy gasna po odpaleniu silnika. Sprawdzałem u elektryka i czujniki są ok pewnie to wina styków pod siedzeniami ale to już szczegół głównie chodzi mi o ten nawiew bo idzie zima i dobrze by było miec to sprawne bo to nic przyjemnego jechac z zaparowanymi szybami.Bedę wdzięczny za szybką odpowiedz.Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego dnia.
- Od: 16 wrz 2011, 22:14
może to być zapchany filtr kabinowy jeśli masz klime , jeżeli nie masz może śmieci zapchały obstawiam że dmuchawa chodzi na wszystkich biegach i masz otwarty wlot powietrza do kabiny ,kanały nawiewu nie maja sie prawa rozłączyć chyba że ktoś coś kombinował ,wyjmij schowek po prawej stronie i zobaczysz jak wygląda budowa kanałów obstawiał bym bardziej sterowanie przegrodami nad nagrzewnicą a to jest ciężka robota bo żeby się tam dostać to się trochę namęczysz ,zobacz w wątku- FAQ – Poradnik BJ'kowicza | FOTORELACJE-inne -Service manual dla Protege (eng)= HEATER, VENTILATION & AC.
xedos1972
Witm, klime posiadam, aktualnie nie nabitą ale jest. Nadmuch pracuje na wszystkich biegach i oczywiście wloty są otwarte. Co do filtra to sprawdzę, ale moze sie myle, ale skoro prawa strona dziala bez problemowo to czy to wina filtra? wydaje mi sie, ze w tym przypadku obie strony by nie dzialaly, no chyba ze sa rozdzielone.Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, bo moze sam cos popsulem, jak kupowalem auto, wymienialem radio na nowe i mialem troszke klopotu z jego wsunieciem wiec uzylem odrobiny siły żeby je wsunąć i może wtedy zablokowałem sterowanie przegrodami czy jest to mozliwe? wydaje mi sie, że raczej nie, bo radio jest ponizej tego sterowania, ale kto wie może jakiś przewód z kostki radia coś przyblokował.Narazie wielkie dzięki za odzew. Pozdrawiam. A co do instrukcji nie posiadasz jakiejś?
witam jeśli ci chodzi o taką jaką się dostaje z kupnem samochodu to mam ale to bardziej instrukcja obsługi mazdy co do czego służy ,co do nawiewu dmuchawa znajduję sie po prawej stronie i powietrze przechodzi przez filtr kabinowy ,parownik od klimy i dopiero wpada do mieszalnika z przegrodami gdzie kierujesz powietrze. jeśli leci tylko słabo na szybe po lewej stronie to może być kanał ale jeśli leci słabo na całą lewą strone to raczej mieszalnik i przegrody choć skłaniał bym się że przegrody chodzą w pionie góra dół i wtedy leci słabo na całą lewą strone . co do radia może wyskoczył kanał ? ale z tego co pamiętam idzie tam rura i chyba to nie możliwe ,ale jeśli wkładałęś w dolną kieszeń to mogłęś coś z cięgnami zrobić które sterują. kanał do nadmuch na szybę będzie widoczny od strony schowka ale tylko ten prawy oba znajdują się bliżej środka ,ten lewy bardziej na macanego wyczujesz jak włóżysz ręke od drugiej strony ,możesz też coś włożyć w kanał od strony szyby jakiś kawałek grutu giętkiego i sprawdzić ile wejdzie w jeden i drugi i będziesz miał pewność że oba są drożne ale podejrzyj sobie od schowka gdzie wychodzi ten kanał bo on rozszerza się dopiero pod samą szybą.jaszcze jeden pomysł wyjmij schowek i zobacz czy to cięgno wlotu powietrza otwiera i zamyka klape na dmuchawie bo to że suwak chodzi to o niczym nie świadczy jak cięgno spagnie albo sie złamie mocowanie cięgna a radiem mogłeś to zrobić. daj znać jak sprawdzisz i bedzięmy myśleć dalej bo po to jest to forum aby sobie pomagać w problemach.
xedos1972
zapomiałem dodać ta część osłony pod kierownicą z wycięciem się wypina od góry po bokach są zaczepy mocniej szarpnij i dopiero od dołu się wypina ,latarka i do dzieła zobaczysz jak się kanały łączą.
xedos1972
Witaj zrobie wszystko co proponujesz ale dopiero w sobote bo pracuje od 7 do 15 plus dojazd 60km. potem musze odebrac dzieciaka szybki obiad i juz ciemno i na jakies prace przy aucie jest za puzno a auto musze miec bo do pracy jakos musze dojechac takie życie niestety, takze obiecuje że w sobote sie za to wezme i dam znać Naradzie serdeczne podziekowania dla Ciebie za pomoc. Pozdrawiam
Ach bym zapomniał co do instrukcji to głównie bym potrzebował opis bezpieczników i przekaźników. Nie dawno pisałem do serwisu Mazdy i gość przesłał mi skan o marnej jakości w dodatku opis nie pokrywał się ze stanem rzeczywistym tak jakby od innego auta pytałem jeszcze o kostke tą przy stacyjce bo czasami po przekreceniu stacyjki rozrusznik nie działął, trzeba było kilka razy pokrecić to dopiero zapalił, to mi powiedzieli, że taka kostka u nich kosztuje 600zl.
!! wiec dałem sobie z nimi spokój, a kostke naprawiłem, poszlem do zlotnika zalał mi srebrem styki i chula aż miło.

Adres przesłany
Ostatnio edytowano 6 lis 2011, 23:11 przez matallica29, łącznie edytowano 1 raz
Witam jak obiecałem tak zrobiłem, dostałem się do filtra za schowkiem jednak tam wszystko było ok dlatego wymontowałem radio i okazało się że przyczyną były kable niestety przez nie wyłamał się zaczep ciągadła i teraz muszę coś wymyślić żeby to naprawić ale najważniejsze że już wiem gdzie jest problem a z zaczepem sobie jakoś poradzę.Pozdrawiam.
Strona 1 z 1