W mojej M6 2006r (kupiona w Italii), tez od wiosny obserwuje 2-3 purchle widoczne od wewn. strony krawedzi tylnych blotnikow, jeden maly na progu przy kierowcy, kilka malych na na krawedzi blotnika tylnego/ponizej "rygla" tylnych drzwi. Problemy wystapily gwalotownie po ostatniej zimie, samochod mam od poltora roku. Zero przeszlosci blacharsko-lakierniczej. Od 5 lat w PL, w tym czasie wszystkie przeglady nadwozia i okresowe w ASO, podbite w ksiazce.
Jak na ostatnim wykryli poczatki korozji, (ASO Zdanowicz w Gdansku), to zaczeli sie czepiac, ze nie ma pieczatek za przeglad nadwozia a tylko mechaniczny z 2 pierwszych przegladow z Wloch z (2006 i 2007r!) i ze niby mi Mazda PL odmowi naprawy dladego. Niie chcialo mi sie wioerzyc, ze w polrocznym i rocznym samochodzie nie zrobili tego razem z okresowym technicznym, wiec napisalem do Mazda Italia czy moglbym podeslac ksiazke jesli te przeglady byly to zeby uzupelnili pieczateke. Ciekawostka jest to co mi odpisali:
we have investigated regarding your question. If you need a warranty repair on your Mazda6 you just need last two years "body inspection", because every 12 months minimum the car need maintenance and for warranty approval normally are checked last two years that are relevant to understand if problem suddenly happened or not.
Best regards
Customer Service
Mazda Motor Italia S.p.A.
Wiec wedlug Mazda Italia do wyegzekwowania gwarancji na perforacje w ciagu 12 lat od zakupu M6, musza byc zrobione przeglady (pewnie bez wykrytej w nich korozji) w 2 latach poprzedzajacych i to wszystko!
W najblizszych dniach jade do ASO rdze fotografowac, ale juz sie rozgrzewam do batalii z Mazda PL gdyby mi odmowili przez dwie pieczatki nieprzystawione przez rozleniwionego Wlocha 4 lata temu. Jak trzeba to spotkamy sie w sądzie.
pzdr