Problem z hamulcem
Strona 1 z 1
Witam mam Mazdę Premacy z 2000r diesel mam problem podczas hamowania. Jak dojeżdżam do skrzyżowania i hamuję do zaczyna mi zgrzytać hamulec odgłos jakby sprężyny. Tak jest przy każdym zatrzymaniu się przy użyciu hamulca. Byłem u kilku mechaników dwóch powiedziało że to jest walnięta pompa ABS-u kupiłem używaną ale jest to samo. Już nie wiem co jeszcze może być. Powiedziano mi że jeszcze może być pompa przy serwie. Czy ktoś miał taki problem. Proszę o pomoc. Z góry dzieki
-
arturC
hamulce przód tył sprawdzone nawet wymieniłem reperaturkę. Nie wciskam hamulca gwałtownie staram się hamować delikatnie bo przy lekkim wciskaniu pedału hamulca mniej słychać ten "dźwięk sprężyny" ciężko opisać ten odgłos ale właśnie podobny jest do odbicia sprężyny.
-
arturC
witam, miałem podobnie przy hamowaniu i skręcaniu kierownicą coś jak by przeskakiwało odgłos własnie taki sprężynowy, u mnie pomogło smarowanie mocowania amortyzatorów przód, wtrysnąłem trochę wd-40 w otwory poduszki amortyzatora, i na jakiś czas był spokój, teraz pomału s powrotem wraca odgłos, muszę jakiegoś stałego smaru tam wcisnąć,lecz bardzo nie ma jak, bo potrzybie przeszkadza ,pozdro
BYŁA 323 SEDANIK 96R,PREMACY 99R, OBECNIE 626GF
Witam
Mam podobny problem. U mnie taki dźwięk zaczyna sie gdy lekko naciskam na hamulec, tak jak by odrazu koła traciły przyczepność i włączał sie ABS. U mnie zaczęło sie to po wymianie czujnika ABS. Obawiam sie ze to własnie jego wina, gdyz na pewno nie był oryginalny – jakiś Getz z allegro za 150 zł. Na razie sie przyzwyczaiłem i nie mam pewności że własnie tym jest to spowodowane, wiec jesli i Ty wymieniałeś ten czujnik to by wskazywało na taką przyczynę.
Mam podobny problem. U mnie taki dźwięk zaczyna sie gdy lekko naciskam na hamulec, tak jak by odrazu koła traciły przyczepność i włączał sie ABS. U mnie zaczęło sie to po wymianie czujnika ABS. Obawiam sie ze to własnie jego wina, gdyz na pewno nie był oryginalny – jakiś Getz z allegro za 150 zł. Na razie sie przyzwyczaiłem i nie mam pewności że własnie tym jest to spowodowane, wiec jesli i Ty wymieniałeś ten czujnik to by wskazywało na taką przyczynę.
-
Kraken
Witam , miałem ten sam problem i okazało że to czujnik ABS się obluzował. ABS załączał się gdyż źle odczytywał ruch koła ( tak mi tłumaczył mechanik) odkręciliśmy go , wyczyściliśmy i na nowo zamontowaliśmy. Pomogło do dzisiaj jest OK. Pozdrawiam
-
Tlister
W mojej premacy mam taki objaw :
podczas hamowania gdy auto prawie się zatrzymuje
włącza się ABS, oczywiście gdy jest sucho i koła nie wpadają w poślizg
czy ktoś może spotkał się z takim objawem
i co może być tego przyczyną (może czujnik – jak to sprawdzić)
pozdrawiam !
podczas hamowania gdy auto prawie się zatrzymuje
włącza się ABS, oczywiście gdy jest sucho i koła nie wpadają w poślizg
czy ktoś może spotkał się z takim objawem
i co może być tego przyczyną (może czujnik – jak to sprawdzić)
pozdrawiam !
MAZDA PREMACY 1.8 STAG 300+ :)
- Od: 16 sty 2011, 22:48
- Auto: MAZDA PREMACY 1,8 STAG 300+
wymiana czujnika ABS i wszystko jest O'K 
MAZDA PREMACY 1.8 STAG 300+ :)
- Od: 16 sty 2011, 22:48
- Auto: MAZDA PREMACY 1,8 STAG 300+
Strona 1 z 1