Olej do skrzyni biegów
przerabiałem ten temat wymiany oleju w M3 2004 1.6 benz. automat, w intrukcjach i ASO Mazdy nie ma mowy o wymianie a jedynie o sprawdzaniu stanu i ewentualnym dolaniu. Oczywiscie sa tutaj goscie ktorzy maja swoje teorie na temat wymiany oleju w skrzyni i pewnie tak robia, no ale coz jak ktos chce byc madrzejszy od inzyniera mazdy to inna bajka. W wielu przypadkach moze byc to ostatnia wymiana oleju w skrzyni...
- Od: 10 mar 2009, 17:31
- Auto: Mazda 3 1.6
jasne napisał(a):przerabiałem ten temat wymiany oleju w M3 2004 1.6 benz. automat, w intrukcjach i ASO Mazdy nie ma mowy o wymianie a jedynie o sprawdzaniu stanu i ewentualnym dolaniu. Oczywiscie sa tutaj goscie ktorzy maja swoje teorie na temat wymiany oleju w skrzyni i pewnie tak robia, no ale coz jak ktos chce byc madrzejszy od inzyniera mazdy to inna bajka. W wielu przypadkach moze byc to ostatnia wymiana oleju w skrzyni...
o czym konkretnie piszesz ?
Po przeczytaniu tego watku i przegladnieciu kilku podobnych nie znalazlem (no chyba ze przeoczylem) odpowiedzi na pytanie przy jakim przebiegu nalezy wymienic olej w skrzyni z silnikiem diesla? No wlasnie wymienic czy moze dolac? Najwazniejsza kwestia to jaki olej wybrac bo do skrzyn z silnikami benzynowymi bylo kilka polecanych produktow a do diesla niestety nie? Chce kupic najbardziej odpowiedni. Po prostu cos z "gornej" polki
.

talk_about85 napisał(a):Po przeczytaniu tego watku i przegladnieciu kilku podobnych nie znalazlem (no chyba ze przeoczylem) odpowiedzi na pytanie przy jakim przebiegu nalezy wymienic olej w skrzyni z silnikiem diesla? No wlasnie wymienic czy moze dolac? Najwazniejsza kwestia to jaki olej wybrac bo do skrzyn z silnikami benzynowymi bylo kilka polecanych produktow a do diesla niestety nie? Chce kupic najbardziej odpowiedni. Po prostu cos z "gornej" polki.
Według programu obsług technicznych z instrukcji mazdy wynika, że nalezy tylko sprawdzać poziom oleju w skrzyni biegów. Widocznie jest to nieco trwalsza i bardziej precyzyjnie wykonana przekładnia. Co do oleju zalecenia s instrukcji:
GL-3 lub GL-4 (klasyfikacja API)
75W-90 (klasyfikacja SAE)
to Panowie jak z tym olejem wymieniać go czy nie wymieniać, obecnie mam przebieg 113 000 km i chciałbym zrobić dokładniejszy przegląd. rozumiem, że do benzyny 1,6 manuala starczy 3 litry oleju
p.s skrzynia chodzi ok, nie ma żadnego problemu z wchodzeniem biegów
p.s skrzynia chodzi ok, nie ma żadnego problemu z wchodzeniem biegów
- Od: 6 cze 2010, 21:37
- Auto: Mazda 3 1,6b 2004
W instrukcji obsługi jest wyraźnie napisane, że dla benzyny olej w skrzyni wymieniamy przy 100kkm.
Diesel co 20kkm sprawdzenie.
Diesel co 20kkm sprawdzenie.
Wydaje mi sie ze w instrukcji nie jest pokazane jak sprawdzac poziom oleju w manualnej skrzyni biegow no chyba ze sie myle. W sumie dziwne zeby nie bylo opisane co i jak w tej kwestii.
lukaszm napisał(a):DOT4 albo DOT 5.1
chyba lepszy wybór to DOT4. – DOT 5.1 ma wyższą temperaturę wrzenia, ale też jest bardziej higroskopijny niż DOT4 (sporo szybciej się zawadnia).
Panowie ile wchodzi tego oleju do skrzyni?
oraz ile litrów potrzeba płynu hamulcowego?
oraz ile litrów potrzeba płynu hamulcowego?
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
lukaszm napisał(a):Panowie ile wchodzi tego oleju do skrzyni?
I którędy się go wlewa? i ew sprawdza stan. Oczywiście pytam o 1,6
Kabinowy w ASO 80 zł? to mnie zaskoczyło, sredni zamiennik tyle kosztuje

Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
WYbaczcie że tak trzy posty pod rząd. Czy ten olej
http://allegro.pl/mobil-mobilube-1-shc-75w90-fv-najlepsza-cena-i1788446225.html nadaje się do M3 z silnikiem 1.6 benzyna ?

co do wymiany oleju w skrzyni (nie wiem dokładnie jaką masz)
https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_ ... 00100.html
wg mazdy klasyfikacja API GL-3 lub GL-4 , nie wiem czy GL5 jest zgodny w dół – doczytaj, więcej znajdziesz w linku.
//edit, sorry, nie zauważyłem.
https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_ ... 00100.html
wg mazdy klasyfikacja API GL-3 lub GL-4 , nie wiem czy GL5 jest zgodny w dół – doczytaj, więcej znajdziesz w linku.
//edit, sorry, nie zauważyłem.
Ostatnio edytowano 4 wrz 2011, 21:17 przez akostarek, łącznie edytowano 1 raz
To co mi podałeś to skrzynia od diesla. Pojemnośc 1.9 L oleju, olej na GL-3 or GL-4
Ja mam benzynę. W instrukcji jest podane:
Skrzynia biegów – benzyna – API SERVICE GL-4 or GL-5
SAE 75W90
pojemność 3.04 L.
Ja mam benzynę. W instrukcji jest podane:
Skrzynia biegów – benzyna – API SERVICE GL-4 or GL-5
SAE 75W90
pojemność 3.04 L.
cena mobil 51zł, cena valvoline 55zł za litr. ze 75w90 gl5 to wiem i 3.04 litra wchodzi tez wiem.
bardziej mnie interesuje co wybrać z tych dwóch produktów?. wiem ze temat oleju przewijał się po forum ale nie było tam konkretnych wniosków poza jednym – kup oryginalny mazdowski za który krzyczą sobie 48zł za 0.5 litrowe opakowanie i nie chcą podać producenta. otóż oryginalnego nie mam zamiaru kupić bo to kradzież w biały dzień i do tego zdzierają sprzedając 0.5 litrowe butelki wiedząc ze mogli by taniej jedna o pojemności 3 litrów wyprodukować. ale to podejscie aso jest mało ważne. ważne co wybrać
wiec pytanie moje brzmi krótko – mobil czy valvoline?
bardziej mnie interesuje co wybrać z tych dwóch produktów?. wiem ze temat oleju przewijał się po forum ale nie było tam konkretnych wniosków poza jednym – kup oryginalny mazdowski za który krzyczą sobie 48zł za 0.5 litrowe opakowanie i nie chcą podać producenta. otóż oryginalnego nie mam zamiaru kupić bo to kradzież w biały dzień i do tego zdzierają sprzedając 0.5 litrowe butelki wiedząc ze mogli by taniej jedna o pojemności 3 litrów wyprodukować. ale to podejscie aso jest mało ważne. ważne co wybrać
wiec pytanie moje brzmi krótko – mobil czy valvoline?
Przez miasto jak samoloteeeeeeem...