Chlapacze do M5
1, 2
Witam! Czy ktoś z Was montował w swojej Madzi? Jeśli tak to jakie polecacie? Strasznie mi się syfią drzwi z przodu ityłu no i zastanawiam się czy nie zamontować jakiś delikatnych. Skłaniam się ku jakimś plastikom. Co o tym sądzicie?
- Od: 14 cze 2010, 09:53
- Auto: Mazda 5 MZR-CD 2.0 Exclusive 110KM 2006r.
Masz 2 wyjscia:
1. zalozyc chlapacze (moga byc plastikowe)...
... lub
2. zalozyc nakladki na progi (daja swietny sportowy styl)
Polecam oryginaly (niestety tylko ASO)...
1. zalozyc chlapacze (moga byc plastikowe)...
... lub
2. zalozyc nakladki na progi (daja swietny sportowy styl)
Polecam oryginaly (niestety tylko ASO)...
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Chlapacze oryginalne przednie są z tworzywa i co do użytkowania w lecie to są OK.
Natomiast w zimie wystarczy trochę więcej mokrego śniegu i przy manewrach na skręconych kołach owe chlapacze zabierają śnieg i łamią się wyrywając dolny zaczep.
Fatalne rozwiązanie...chlapacze powinny być z gumy elastycznej...a nie z taniego plastiku.
Pozdrawiam
M5
Natomiast w zimie wystarczy trochę więcej mokrego śniegu i przy manewrach na skręconych kołach owe chlapacze zabierają śnieg i łamią się wyrywając dolny zaczep.
Fatalne rozwiązanie...chlapacze powinny być z gumy elastycznej...a nie z taniego plastiku.
Pozdrawiam
M5

M5 napisał(a):...Fatalne rozwiązanie...chlapacze powinny być z gumy elastycznej...a nie z taniego plastiku.
- Powiem tak – faktycznie do M5 chlapacze są z plastiku . Ja tam z nimi w zimie ( zestaw na front ) problemów nie mam , jeszcze nigdy mi się nie wyłamały tak ja piszesz .
- Nie wiem , może to dlatego że po nich często "kopię" by usunąć nadmiar śniegu
- ORY chlapacze nie są złe – nie są może tanie , ale są za to dobrze dopasowane no i przy tym wyglądają

- Od: 15 kwi 2008, 13:42
- Auto: Mazda /Honda /Mercedes
Przy manewrach na wysokim mokrym śniegu właśnie chlapacze przednie popękały i odrywały się się z dolnego zaczepu.
Przy skręconych kołach zabierały do siebie ciężki śnieg i stawiały opór. Puszysty śnieg nie stanowił problemu, ale ciężki mokry lub podmarznięty już tak. W zimie są mniej elastyczne i nie poddają się przez uginanie...więc popękały od środka czego z zewnątrz nie widać i nie trzymają się już tak dobrze. Faktycznie trzeba pamiętać by je oczyszczać i nie dopuszczać do jazdy z zamarzniętym lodem w chlapaczu.
Możesz mi podać jakiegoś linka na te ORY?
Pozdrawiam
M5
Przy skręconych kołach zabierały do siebie ciężki śnieg i stawiały opór. Puszysty śnieg nie stanowił problemu, ale ciężki mokry lub podmarznięty już tak. W zimie są mniej elastyczne i nie poddają się przez uginanie...więc popękały od środka czego z zewnątrz nie widać i nie trzymają się już tak dobrze. Faktycznie trzeba pamiętać by je oczyszczać i nie dopuszczać do jazdy z zamarzniętym lodem w chlapaczu.
Możesz mi podać jakiegoś linka na te ORY?
Pozdrawiam
M5
M5 napisał(a):Możesz mi podać jakiegoś linka na te ORY?
- Katalogowy numer to CC29-V3-450G a cena to +/– 170 zł za zestaw na front w ASO.
Fajnie...ale kupię na wiosnę bo na zimę szkoda mi ich zakładać.
Jak by kosztowały 35PLN to bym zmieniał od razu...ale 170PLN za kawałeczek kiepskiego plastiku...to zbójecka cena !
P.S. za oryginalną japońską plastikową osłonę przeciwsłoneczna typu tulipan wyściełaną aksamitem od strony obiektywu do Canona zapłaciłem mniej...a tu porównywalna ilość plastiku do zbierania błota i ma kosztować więcej ? Paranoja Cenowa...lub zwyczajnie Złodziejstwo w Biały Dzień.
Pozdrawiam
M5
Jak by kosztowały 35PLN to bym zmieniał od razu...ale 170PLN za kawałeczek kiepskiego plastiku...to zbójecka cena !
P.S. za oryginalną japońską plastikową osłonę przeciwsłoneczna typu tulipan wyściełaną aksamitem od strony obiektywu do Canona zapłaciłem mniej...a tu porównywalna ilość plastiku do zbierania błota i ma kosztować więcej ? Paranoja Cenowa...lub zwyczajnie Złodziejstwo w Biały Dzień.
Pozdrawiam
M5
Jest to jakaś alternatywa...zapewne progi te kosztują połowę ceny auta ?
Swoją drogą nie jestem pewien czy chciałbym zmniejszać i tak już niewielki prześwit boczny auta...i tak już unikam wysokich krawężników...ale przy takich progach...ciekawy jestem czy ktoś takie ma ?
i czy ich już nie oberwał ?
Pozdrawiam
M5
Swoją drogą nie jestem pewien czy chciałbym zmniejszać i tak już niewielki prześwit boczny auta...i tak już unikam wysokich krawężników...ale przy takich progach...ciekawy jestem czy ktoś takie ma ?
Pozdrawiam
M5
M5 napisał(a):Jest to jakaś alternatywa...zapewne progi te kosztują połowę ceny auta ?
Ja mam auto z progami i jeszcze nie zdarzylo mi sie zachaczyc nimi...
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
A tak z ciekawosci sprawdzilem oferte cenowa akcesoeii do M5 w UK...
Te progi kosztuja okolo 50 GBP.... sa to elementy do malowania:
http://mazda-5.sgpetch.co.uk/pages/acce ... ts/id=1856
do tego polecam nakladki na zderzak tylny (zamiast chlapaczy) i mamy calosc:
http://mazda-5.sgpetch.co.uk/pages/acce ... rt/id=1901
I mamy zmieniona cala sylwetke M5

Co wy na to?
Arkana , Renault , Mii
Witam,
clapacze oryginalne można kupić za 150 w ASO, tylko trzeba ponegocjować w związku z trwającą promocją.
clapacze oryginalne można kupić za 150 w ASO, tylko trzeba ponegocjować w związku z trwającą promocją.
-
standziak1
standziak1 napisał(a):clapacze oryginalne można kupić za 150 w ASO, tylko trzeba ponegocjować w związku z trwającą promocją
...to za przod, czy przod i tyl?
... no a progi sportowe (wraz z nakladkami na tylny zderzak) sa za okolo 400 PLN... tylko je pomalowac i gotowe
Arkana , Renault , Mii
67igor1 napisał(a):... no a progi sportowe (wraz z nakladkami na tylny zderzak) sa za okolo 400 PLN... tylko je pomalowac i gotowe
- Te progi "sportowe" z kpl. na tylny zderzak to jest faktycznie fajna sprawa . Jest "tylko" jedno małe – ale . Trzeba mieć na M5 załozone 17'-18' felgi , bo z mniejszą " felą " może to wyglądać jak " wiejski tuning "
- Igor z podanych przez Ciebie linków do akcesorii wychodzi że macie tam w UK "wery gud prajs -mister"
- Niektóre z tych akcesorii w PL są dużo droższe .
jarku007 napisał(a):Trzeba mieć na M5 załozone 17'-18' felgi , bo z mniejszą " felą " może to wyglądać jak " wiejski tuning "
i tu sie z toba nie zgodze...

Mam zalozone zimowki od mojej bylej M6 TS2...

(wzor felgi 16" od M6 z 2009r)... czyli obwod kola jest taki sam, a opona jest wyzsza...
przez to lepiej pracuje...
Arkana , Renault , Mii
67igor1 napisał(a):i tu sie z toba nie zgodze...
- No..., i po to chcieliśmy mieć demokracje

- Kwestia gustu – ale i tak swojego zdania nie zmienię
- Na "zimowe" 16' można przymknąć oko

jarku007 napisał(a):Na "zimowe" 16' można przymknąć oko ( sam takie mam ) ale przy progach w lecie 17' musi być minimum
O tak!

Arkana , Renault , Mii
Witam, doszukałem się kolejnej niedoróbki w M5...
Po zimie postanowiłem kupić chlapacze na przód (dużo jezdze po dogach szutrowych).
Chciałem porządne.... pomyślałem, kupie takie w ASO.
Podjechałem, zapłaciłem coś koło 150zeta.
Założyłem (był wtedy luty)
Zaskoczyło mnie, że są twarde jak cholera.
Ostatnio ściągałem jeden bo musiałem dojść pod nadkole.... i co widze –> Ładnie wydrapany rowek w lakierze w miejscu styku krawędzie chlapacza z lakierem!!!
Masakra, były założone 3 miesiące z hakiem a już takie szkody!!!
Zadrapania lakieru a raczej jego wydrapania w miejscu styku nie spolerowało nawet tempo...
Oryginalnie Mazda montuje tam pod nie jakieś podkładki??? Może jakąś folie kleja?
Jedyne co nie zrobiłem zgodnie z instrukcją montażu to to, że nie wyciąłem tego plastiku od spodu progu bo uznałem, że to zbyteczne skoro chlapacz bez wycięcia ładnie przylegał. Nawet sprawdzałem i montowałem chlapacz bez tego plastiku i różnicy nie było praktycznie żadnej.
Chlapacze mi są potrzebne i szukam sposobu jak to zamontować....moze folie przeżroczystą przykleje, a może usztywnie je (choć są masakrycznie sztywne i twarde) taśmą dwustronną.
(w weekend porobie fotki)
Po zimie postanowiłem kupić chlapacze na przód (dużo jezdze po dogach szutrowych).
Chciałem porządne.... pomyślałem, kupie takie w ASO.
Podjechałem, zapłaciłem coś koło 150zeta.
Założyłem (był wtedy luty)
Zaskoczyło mnie, że są twarde jak cholera.
Ostatnio ściągałem jeden bo musiałem dojść pod nadkole.... i co widze –> Ładnie wydrapany rowek w lakierze w miejscu styku krawędzie chlapacza z lakierem!!!
Masakra, były założone 3 miesiące z hakiem a już takie szkody!!!
Zadrapania lakieru a raczej jego wydrapania w miejscu styku nie spolerowało nawet tempo...
Oryginalnie Mazda montuje tam pod nie jakieś podkładki??? Może jakąś folie kleja?
Jedyne co nie zrobiłem zgodnie z instrukcją montażu to to, że nie wyciąłem tego plastiku od spodu progu bo uznałem, że to zbyteczne skoro chlapacz bez wycięcia ładnie przylegał. Nawet sprawdzałem i montowałem chlapacz bez tego plastiku i różnicy nie było praktycznie żadnej.
Chlapacze mi są potrzebne i szukam sposobu jak to zamontować....moze folie przeżroczystą przykleje, a może usztywnie je (choć są masakrycznie sztywne i twarde) taśmą dwustronną.
(w weekend porobie fotki)
Witam! pozwólcie że odgrzeje temat... Chciałbym załozyc przednie chlapacze (mam dosyc ochlapanych drzwi po same szyby
) Dzwoniłem do ASO i powiedzieli mi za komplet przód ....197zł....
( K..wa skad oni biorą ceny ? ) jak dla mnie to jakieś nieporozumienie tyle kasy za dwa kawałki plastiku.
Znalazłem na eBayu UK takie http://www.ebay.co.uk/itm/MAZDA-5-MOULD ... 3f0953ef0c co o nich sądzicie ,są warte uwagi czy nie. Cena dość przystepna........ Dzieki za porady.Pozdrawiam

Znalazłem na eBayu UK takie http://www.ebay.co.uk/itm/MAZDA-5-MOULD ... 3f0953ef0c co o nich sądzicie ,są warte uwagi czy nie. Cena dość przystepna........ Dzieki za porady.Pozdrawiam
ja kupiłem podobne nieoryginalne i za cholere nie szło ich dopasować – nas progiem jest takie wcięcie i gromadził się tam syf.
Wkurzyłem się i kupilem oryginały za 170 w mazdzie.
Pooglądaj na allegro bo tam jest dużo anglików na części – moze ktoś bedzie miał takie na sprzedaz.
Wkurzyłem się i kupilem oryginały za 170 w mazdzie.
Pooglądaj na allegro bo tam jest dużo anglików na części – moze ktoś bedzie miał takie na sprzedaz.
1, 2