Przedstawiam Wam swoją 4-tą z kolei już Mazdę w rodzinie – 626 Cronos, wcześniej były 2xGD, 1xGC. Wykluła się we Flatrock w stanie Michigan pewnego pięknego (??) dnia 1995 roku
Pod maskę wsadzono silnik FS o mocy 115 koników i momencie 170Nm.
W środku znajdziemy 2 jaśki, klimatyzację z funkcją SWING

Zakupiłem ją w Czerwcu 2008 roku w stanie....średnim blacharsko, 70% blachy(dach,klapa tył, jedne drzwi z lewej, jedne z prawej) miało przebarwienia od myjni i hamerykańskiego słońca
Za to mechanicznie była bardzo ok(tak wtedy myślałem). Dodatkowo sprzedający chcąc "zyskać miejsce w garażu dla nowej fury żony" dorzucił komplet 15" org. alufelg z nowymi oponkami, butle z freonem, zmieniarkę na 6 cd...takie tam pierdoły...
Po zakupie auto dostało standardowo nowy rozrząd, pompę wody, olej, filtry, świece oraz....nowy lakier i poprawki blacharskie(wspomniane wgniecenie). Zrobienie tego kosztowało mnie 3 tygodnie czasu i od !@#$%^&* kasy
Tak jeździłem autkiem do Kwietnia 2010 kiedy to postanowiłem swapować silnik na niepijący
"Nowy" silnik dostał olej Valvoline Maxlife 10W40 i jest ok, teraz pije symbolicznie ok 100ml/10kkm.
Do dzisiaj Mazda dostała (prócz nowego lakieru,silnika i utrzymania):
1. Radio Clarion jakieśtam...
2. Komplet alufelg MOMO 15"
3. Komplet amortyzatorów KYB wraz z odbojami SACHS
4. Przy swapie silnika okazało się,że sprzęgło również wymaga wymiany – zagościło sprzęgło Exedy
5. Zostały wymienione wszystkie części układu wydechowego z wyjątkiem kata – z nim jest ok.
6. Sprężyny Eibach -30mm które zostały zmienione z powrotem na serię – niestety wizja ciągłego zwalniania do 0 km/h na każdym progu doprowadzała mnie do szewskiej pasji, chociaż lepiej się na nich jeździło, bardziej twardo i na zakrętach lepiej.
7. Halogeny w zderzak
8. Łatanie przewodu klimatyzacji.
9. Własnoręczne pranie tapicery
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
10. Aluramy na zegary – prezent od żony
10. Z końcem Listopada 2010 pod maską wprosił się podtlenek LPG – BRC 24 Sequent + butla 43 litry w miejsce dojazdówki..
11. W zeszłym tygodniu zmieniony został prawy reflektor oraz oba kierunki z przodu.
Z grubszych rzeczy to chyba wszystko. W międzyczasie były wymieniane drobne elementy podwozia, jak to na naszych drogach
Linki do zdjęć Mazdy ( niestety niezbyt dobry ze mnie fotograf):