Witam.
Mam takie pytanko:
Będę potrzebował nowe oponki na lato. Obecnie Mazdzina ma wieloseznowe 15". Akurat zostaly mi po 323 praktycznie nowe Nokiany 195/50/15, no i wlasnie tu sie rodzi pytanie. Czy moge je wrzucic do 626? Na sprzedazy tamtych i kupnie nowych bede do tylu jakies 400zl. Znalazlem na sieci kalkulator, przeklamania beda ok 6,5 – 7%. Czy mozna to jakos "wytrymowac" ? Oszukiwalby zarowno predkosciomierz, komputer, licznik kilometrow. Ktos moze robil taka "partyzantke" ?
Montaz mniejszego rozmiaru opon
Strona 1 z 1
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Kolego zakładaj i nie patrz na przekłamywanie rzędu 7% to całe nic. A 400zł drogą nie chodzi. Ja na twoim miejscu nawet bym sie nie zastanawiał.
Jedyny mankament to może średnio wyglądać większa dziura między oponą a nadkolem.
Jedyny mankament to może średnio wyglądać większa dziura między oponą a nadkolem.

- Od: 25 lip 2010, 14:32
- Auto: VW Golf IV 1.9TDI, AXR 2003r.
Zgadza się, wygląda beznadziejnie.
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
bajer0 sprzedaj lub zamien się z kimś na te opony. samochód będzie komicznie na nich wyglądał, jak tandetna resorówka. przekłamania licznika to pikuś w porównaniu do tego jak to będzie wyglądało.
Hmmm jest to aspekt, którego nie brałem pod uwagę. Ale myślicie, ze faktycznie 1cm od obreczy mniej opony bedzie tak bardzo dawal po galach? na dobra sprawe, to bieznik ma ok 8mm wiec moje nowe (przejechaly doslownie kilka tys km), ktore maja ok 7,8mm powinny wygladac jak 195/60/15 z zerowym bieznikiem.
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
Kult – Park23
Kult – Park23
Zrobisz jak uwazasz. Moim zdaniem sa za małe i nie montował bym ich. A jak sprawdzałem w kalkulatorze to ta opona jest 4cm mniejsza od 195/60/15! To nie moze byc. Szkoda opon ale niestety.
A jeszcze inny aspekt tak niskiej opony to będziesz bardziej odczuwał wyboje i twoje zawieszenie również. Trzeba będzie uważać na krawężniki bo przy takim profilu można podrapać nieźle aluska.

- Od: 25 lip 2010, 14:32
- Auto: VW Golf IV 1.9TDI, AXR 2003r.
Strona 1 z 1