Stuknięcie pod podłogą po ruszeniu – Rozwiązanie: Następuje sprawdzenie systemu ABS/TCS/DSC
mam identycznie stuknięcie jak piszecie związane z ABS to normalne
Moja madzia –> http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=116073
Fotografia ślubna :) –> http://www.radziszewski.eu
Fotografia ślubna :) –> http://www.radziszewski.eu
- Od: 24 paź 2010, 14:41
- Auto: Mazda 3 BK 2.0 TOP
to stukanie jest w przegubie zewnetrznym na 90% – jest to przeskok w srodku, coś sie wyrobio a sam przeskok stawia opór więc jest metaliczny dźwięk.
wystepuje przy zmianie kierunku jazdy i nie zawsze jest słyszalne?
nie zawsze ciagnie to koło w którym jest walniety przegub i stąd jest to trochę losowe.
zrób tak: zaciagnij reczny niech ktoś stanie przy lewym kole i rusz lekko na 1 czy uslyszy dźwiek potem rusz do tyłu na wstecznym powinno byc to słychać. moze to być lewy lub prawy więc z obudwu stron popatrz. no i oczywiście uważaj aby nie rozwalić skrzyni czy sprzęgła rób to z wyczuciem
pozdrawiam
wystepuje przy zmianie kierunku jazdy i nie zawsze jest słyszalne?
nie zawsze ciagnie to koło w którym jest walniety przegub i stąd jest to trochę losowe.
zrób tak: zaciagnij reczny niech ktoś stanie przy lewym kole i rusz lekko na 1 czy uslyszy dźwiek potem rusz do tyłu na wstecznym powinno byc to słychać. moze to być lewy lub prawy więc z obudwu stron popatrz. no i oczywiście uważaj aby nie rozwalić skrzyni czy sprzęgła rób to z wyczuciem
pozdrawiam
- Od: 8 lut 2004, 00:15
- Auto: 3 BK 1,6 CITD 119 km
B2500 1997r. 79km
SIGNUM FL 1,9 150km
Nie słyszałem tego stuku, nie zwracałem uwagi wcześniej, od 2 dni słyszę i dzięki temu uspokoiłem się, że to aby, bo jak Seraf napisał czuć na hamulcu odbicie 

-
2+2=5
- Od: 27 mar 2011, 01:01
- Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)
u mnie tez stuka, czuc jakby "rozprezenie" sprezyny pod pedalem gazu, robilem rozne manewry zeby "wybadac" sprawe i wyglada to nastepujaca: owe "rozprezenie" czuc zawsze po nowym odpaleniu samochodu, w czasie ruszania przy ok. 2000 obr/min na pierwszym i drugim biegu, gdy sie zatrzymam i ponownie ruszam np. na swiatlach "rozprezenia" nie czuc, dziwna sytuacja.
jutro, w zasadzie dzisiaj , jade do ASO na umuwiona wizyte, zobaczymy co "spece" powiedza, konczy mi sie gwarancja wiec im nie odpuszcze az usuna usterke
jutro, w zasadzie dzisiaj , jade do ASO na umuwiona wizyte, zobaczymy co "spece" powiedza, konczy mi sie gwarancja wiec im nie odpuszcze az usuna usterke
-
wandzolor
wandzolor napisał(a):u mnie tez stuka, czuc jakby "rozprezenie" sprezyny pod pedalem gazu, robilem rozne manewry zeby "wybadac" sprawe i wyglada to nastepujaca: owe "rozprezenie" czuc zawsze po nowym odpaleniu samochodu, w czasie ruszania przy ok. 2000 obr/min na pierwszym i drugim biegu, gdy sie zatrzymam i ponownie ruszam np. na swiatlach "rozprezenia" nie czuc, dziwna sytuacja.
nie czytałeś tego wątku od początku, przyznaj się :p
to rozprężenie to uzbrojenie abs po odpaleniu i przekroczeniu 20km/h.
rudy rydz napisał(a):wandzolor napisał(a):u mnie tez stuka, czuc jakby "rozprezenie" sprezyny pod pedalem gazu, robilem rozne manewry zeby "wybadac" sprawe i wyglada to nastepujaca: owe "rozprezenie" czuc zawsze po nowym odpaleniu samochodu, w czasie ruszania przy ok. 2000 obr/min na pierwszym i drugim biegu, gdy sie zatrzymam i ponownie ruszam np. na swiatlach "rozprezenia" nie czuc, dziwna sytuacja.
nie czytałeś tego wątku od początku, przyznaj się :p
to rozprężenie to uzbrojenie abs po odpaleniu i przekroczeniu 20km/h.
watek czytalem od poczatku, a ty nie masz racji (nie wprowadzaj w blad innych uzytkownikow), jestem po wizycie w ASO i usterka zostala usunieta – wymienili mi lewy przegub i stukanie ustalo.
-
wandzolor
To ty nie wprowadzaj w błąd, bo wątpię zęby 90% posiadaczy M3 na tym forum miało wywalony lewy przegub. Niektórzy sprawdzali zawieszenie (tak jak i ja podczas zakupu) i było w dobrym stanie, wiec to u ciebie to było przyczyna i może teraz jeszcze nie czujesz tego bo byleś przyzwyczajony do odgłosu przegubu.
-
2+2=5
cbrPL napisał(a):To ty nie wprowadzaj w błąd, bo wątpię zęby 90% posiadaczy M3 na tym forum miało wywalony lewy przegub. Niektórzy sprawdzali zawieszenie (tak jak i ja podczas zakupu) i było w dobrym stanie, wiec to u ciebie to było przyczyna i może teraz jeszcze nie czujesz tego bo byleś przyzwyczajony do odgłosu przegubu.
mazde mam od nowosci, przejechane ledwo 30kkm, w przegubie byla wada fabryczna, po wymianie NIC NIE STUKA, PUKA, ANI SIE NIE ROZPREZA w okolicach 20km/h, ani ponizej, ani powyzej tej predkosci, a ABS dziala normalnie w zwiazku z tym ja nie wprowadzam nikogo w blad, a ty jedz na przeglad zawieszenia, pzdr.
-
wandzolor
Wierzyc mi sie nie chce ze przyczyna moze nie byc ABS tylko np. przegub. Cos tu jest nie tak wandzolor. Moze u Ciebie akurat bylo cos innego i wlasciwie zdiagnozowali to w ASO i wymienili ten przegub ale z drugiej strony ja mam identyczne objawy jak Ty miales wczesniej. Dokladnie to opisales dlatego wiem ze raczej nie mozemy miec dwoch roznych przyczyn tego samego stanu rzeczy chociaz kto wie.... Ciekaw jestem co na to Ci ktorzy byli pewni jak ja ze to ABS tak dziala.
wandzolor napisał(a):a ty jedz na przeglad zawieszenia, pzdr.
Uwierz mi, że przegląd zawieszenia miałem miesiąc temu przed zakupem samochodu.
-
2+2=5
No to nie jest argument, ja też miałem przegląd przed zakupem.cbrPL napisał(a):Uwierz mi, że przegląd zawieszenia miałem miesiąc temu przed zakupem samochodu.
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
Mam taki sam problem jak wy drodzy koledzy z moja mazda3 2.0 dohc czy ktos moze ma 100% pewnosc co to moze byc bede widzieczny za pomoc ps m3 jest na angielskich tablicach i ma kierownice po prawej stronie nie jeste pewien czy to ma jakas ruzn
ice
-
steryd65
Witam,
Stałem się niedawno posiadaczem Mazdy 3 2005 2.0 DOHC i mam pytanie odnośnie dźwięku uzbrajania się ABS dla tego modelu. Jako że wcześniej nie zauważyłem aby przy znajomych 20 km/h następował dźwięk – chrupnięcie uzbrajanie ABS, teraz niestety następuje to zawsze przy rozpoczynaniu jazdy we wspominanych w tym temacie warunkach. Czy można dokonać wymiany/regulacji elementów zawieszenia tak aby nie był on znacząco słyszalny?
Stałem się niedawno posiadaczem Mazdy 3 2005 2.0 DOHC i mam pytanie odnośnie dźwięku uzbrajania się ABS dla tego modelu. Jako że wcześniej nie zauważyłem aby przy znajomych 20 km/h następował dźwięk – chrupnięcie uzbrajanie ABS, teraz niestety następuje to zawsze przy rozpoczynaniu jazdy we wspominanych w tym temacie warunkach. Czy można dokonać wymiany/regulacji elementów zawieszenia tak aby nie był on znacząco słyszalny?
- Od: 29 lip 2011, 11:17
Mam sprawny ABS ( sprawdzone w realu
) ale jakiegoś " uzbrajania" nie słyszałem nigdy 

Ja kiedys przyjalem do wiadomosci ze ten dzwiek to rzecz normalna. Potem gdy temat tutaj znowu ruszyl mialem watpliwosci. Teraz to juz nie ma zadnej pewnosci bo pojawiaja sie glosy ludzi ktorzy pisza ze nic takiego w ich samochodach nie wystepuje.
skoro to przegub to czemu tylko jest to uczucie przy odpaleniu i przekroczeniu 20km/h, przy każdym zatrzymaniu się powinno pukać, bo tego uzbrajanie nie zawsze da się wyczuć to jest tylko chwila moment musiałbyś uważnie obserwować każde odpalanie auta i przekraczanie 20km/h, dzwięk to delikatne stuknięcie ale to bardzo delikatne
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999