Tylne światła przeciwmgielne
Strona 1 z 1
W mojej mazdzie Premacy nie działają tylne światła przeciwmgielne.Sprawdziłem,że nie ma fazy przy żarówce.Jak sprawdzic co sie zepsuło. Proszę o pomoc.Bezpieczniki w komorze silnika od świateł przeciwmgielnych są dobre..Po włączeniu przełącznika świateł na tablicy zapala się kontrolka, ale nie ma światła przeciwmgielnego tylnego.
- Od: 23 paź 2008, 10:28
- Auto: mazda premacy 2.0 DiTD
nie ma fazy
? tzn "+" czy "–" ?
a może spalona żarówka ?
a może spalona żarówka ?

Oleje Mazda Dexelia i Honda, części, akcesoria i materiały eksploatacyjne do samochodów osobowych___ sklep@dexelia.pl, tel: 505 949 900, → SKLEP DEXELIA←
- Od: 21 sie 2007, 10:05
- Auto: Mazda 5 2.0B 2007
Miałem śmieszne zdarzenie podobnie jak odya 45 Szukałem usterki w M6 tylniego swiatła przeciwmgielnego. Przyczyna styki w gnieździe do przyczepki przy haku do holowania. Rozbebeszyłem pół samochodu a to tylko styk rozwierał. Nie wiem czy u kolegi jest ta przyczyna ale może komuś to pomoże zanim rozkręci kawał wozu 
ajjk dzięki za wskazówkę. ostatnio na przeglądzie okresowym gość mówi: ładnie, tylko nie ma pan przeciwmgielnych z tyłu, pewnie zarówka, wymieniamy? no tak.
kilka minut i gość mówi: żarówka jest ok, chce pan umówić auto. taaa... zostawiłem auto odrazu, zadzwonili i elektryk mówi: pewnie to przekaźnik, ale on napewno jest pod deską rodzielczą (??), pół dnia rozbierania, zostawia pan auto? ile? 120 robocizna i koszt przekaźnika. nie, sam poszukam.
zajrzałem tutaj, poszedłem do auta, wykręciłem przejściówkę z gniazda haka (z 13 na 7 pin) i przeciwmgielne działa
na włączonym przeciwmgielnym wkręciłem przejściówkę –> zgasło, wykręciłem –> zapaliło się. dzięki
kilka minut i gość mówi: żarówka jest ok, chce pan umówić auto. taaa... zostawiłem auto odrazu, zadzwonili i elektryk mówi: pewnie to przekaźnik, ale on napewno jest pod deską rodzielczą (??), pół dnia rozbierania, zostawia pan auto? ile? 120 robocizna i koszt przekaźnika. nie, sam poszukam.
zajrzałem tutaj, poszedłem do auta, wykręciłem przejściówkę z gniazda haka (z 13 na 7 pin) i przeciwmgielne działa
na włączonym przeciwmgielnym wkręciłem przejściówkę –> zgasło, wykręciłem –> zapaliło się. dzięki
lubię tą swoją babcię, ale GD lepsiejsza :)
Witam, Sorki ze odkopuje ten temat ale mam problem z moja mazdą Premacy 2002r. Chodzi o to ze potrzebuję schemat podłączenia tylnego gniazda na przyczepkę.
Chodzi o to ze po zmianie z oryginalnego gniazda na standardowe 7pin przestał działać centralny zamek z pilota i wydaje mi sie ze może był tam jakiś mostek lub coś.
Czy jest mi ktoś w stanie pomóc?
Chodzi o to ze po zmianie z oryginalnego gniazda na standardowe 7pin przestał działać centralny zamek z pilota i wydaje mi sie ze może był tam jakiś mostek lub coś.
Czy jest mi ktoś w stanie pomóc?
-
gienek665
Witam, posiadam mazdę premacy 2.0, diesel z 2002 roku. Zauważyłem, że nie działają tylne światła przeciwmgielne. Po wykręceniu dwóch śrubek z osłon świateł nie wiem jak te osłony wyjąć, trzyma jakiś zatrzask chyba, ale nie wiem jak się za to zabrać, w którą stronę docisnąć itp, a na siłę nie chcę z tym walczyć, żeby nie ułamać. Proszę o proste wytłumaczenie jak zdemontować te osłony.
-
Rossoneri
witam, nie ma tu oslon, musisz zdemontowac caly klosz. Poza wspomnianymi przez Ciebie srubkami, sa zatrzaski. trzeba dobrze chwycic klosz za krawedz zewnetszna i ciagnac z czuciem, nie jest to trudne ale wymaga wprawy. Mozna pomoc sobie klinem gumowym, wklada sie go miedzy krawedz lampy i karoserie. kilka uderzen gumowym mlotkiem i wyskakuje najpierw gorny potem tym samymsposobem dolny.
Powodzienia.
Powodzienia.
Pozdrawiam
Ja miałem prawie podobnie jak ajjk (nie rozbierałem auta). Szukania trochę jest, ale żarówka wymieniona, bezpiecznik ok, zdemontowałem w bagażniku lewą osłonę "nadkola" i sprawdziłem przewody do rozdzielacza i wszystkie styki czy są ok i faktycznie były w porządku. Zamówiłem na ebayu samo gniazdo 13 pinowe. Podczas zmiany niespodzianka, zapieczone śruby – tylko rozwiercać.
Wymieniłem gniazdo, wpinając przewody na swoje miejsce. Wszystko gra i buczy!
Nadmienię tylko, że gniazdo musi mieć na spodzie taką blaszkę, która po podłączeniu przyczepki przełącza przeciwmgłowe z auta na przyczepę, coś takiego:
http://i.ebayimg.com/00/s/MTYwMFgxNjAw/ ... ~60_35.JPG
Wymieniłem gniazdo, wpinając przewody na swoje miejsce. Wszystko gra i buczy!

Nadmienię tylko, że gniazdo musi mieć na spodzie taką blaszkę, która po podłączeniu przyczepki przełącza przeciwmgłowe z auta na przyczepę, coś takiego:
http://i.ebayimg.com/00/s/MTYwMFgxNjAw/ ... ~60_35.JPG
DonDaniello
Był Ford Fiesta 1,3 benzyna, 1993 r.prod, 60 KM
Był Opel Vectra B 2.0 DTI kombi, 1998 r. prod
Jest Mazda Premacy, 2.0 benzyna, 2002 r.prod, 131 KM
Witam-Panowie dziękuje za naprowadzenie mnie i cenne podpowiedzi-też miałem problem z światłem tylnym przeciwmgielnym też mi nie świeciło w Mazdzie Premacy,wziąłem WD 40 psyknąłem w gniazdo od przyczepki,stuknąłem w nie ręką i zaświeciło he he
no i świeci,sposób mało spotykany ale w moim przypadku skuteczny-dzięki za podpowiedzi 

- Od: 10 mar 2011, 21:01
- Auto: Mazda Premacy 2.0 DITD RF2A 101km
Kazik55 napisał(a):wziąłem WD 40 psyknąłem w gniazdo od przyczepki,
Jak widać WD 40 przydaje się do wszystkiego :-D
Najważniejsze, że działa

DonDaniello
I ja tak miałem – pogrzebane w kostce od haka. Na razie nie planuję nic podczepiać z tyłu, więc odłączyłem i przeciwmgielne jest.
Pytanie tylko czy ma się świecić jedno, tak?
Pytanie tylko czy ma się świecić jedno, tak?
TAK, z tyłu jest jedno światło przeciwmgielne, z lewej strony.

DonDaniello
Dziwne na kompie nie mogłem znaleźć tego tematu a na telefonie bez problemu.
Dzięki wielkie wszystkim!!! Już miałem się zabierać za głębszą analizę braku światła – żarówkę już sprawdziłem, no i potwierdzam. Blaszka w gnieździe od przyczepki była odgięta i brak przejścia. Już zrobione.
Dzięki wielkie wszystkim!!! Już miałem się zabierać za głębszą analizę braku światła – żarówkę już sprawdziłem, no i potwierdzam. Blaszka w gnieździe od przyczepki była odgięta i brak przejścia. Już zrobione.

Strona 1 z 1