JohnnyB napisał(a):
Na chwile obecną jednak jak dla mnie najciekawsze to:
1. BMW e91
2. Subaru Outback/Forester
3. Volvo V50
4. Czerwona Alfa 159 – numer 1 mojej małżonki :–)
5. Nowa Octavia 1.8 TSi
Dzięki za każdą pomocną informację
1. Dobry wybór.
2. Jakość wykonania, koszty serwisu odstraszają – nie za te pieniądze.
3. Volvo – na moje subiektywne odczucie, że sporo brakuje im do klasy premium – prowadzenie bez rewelacji, wykonanie też nie powala (jeździłem C30 T5 oraz XC90 D5)
4. Podoba mi się, jedyny minus jak dla mnie to przedni napęd.
5. eeee yyyy nie ta klasa ? Przejedź się E91 czy Alfą a nie będziesz już chciał Golfa z bagażnikiem

)
Co do BMW – brat miał E91 320d – o silniku nie pisze, bo chcesz benzynę. Co do awaryjności – można powiedzieć, ze bardzo niska – sprzedawał jak miał przebieg ok 130tys km. Mimo, że miał parę drobnych usterek – spryskiwacz lampy, zawias tylnej szyby (nie licząc turbiny ale to inna historia, nie związana z tematem

) to weź pod uwagę, że BMW ma bardzo tanie części dużo tańsze niż np. w Volvo czy Audi czy w Mazdzie – np. spryskiwacz reflektora (wysuwany)kosztuje ok 100zł. Zawieszenie przy takim przebiegu nie wykazało żadnego zużycia.
Sprzedał jakiś czas temu, teraz jeździ 330d E93.
Ojciec z kolei ma E60 530d i też jeśli chodzi o zawieszenie, wyposażenie itp to awaryjność żadna i ceny też niskie.
Ja miałem E46 i powiem jedno – nowsze modele stoją o wiele wyżej niż E46 czy E39 – Kupując E91 nie sugeruj się opiniami ludzi jeżdżących E46 czy E39 bo to dwie różne bajki.