Co kupić? Alfa, Volvo, Audi lub...? Dyskusja o przewagach ;)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez worek51 » 7 kwi 2011, 20:14

..mam negatywny stosunek do Alf...czytając niektóre opinie...bezawaryjność na pewno lepsze niż Alfa...

Twoja pewność wydaje się być nabyta na bazie negatywnego nastawienia i opinii zapewne porządnych znawców w tym przypadku A159. Ciężko dyskutować z tak fachowymi opiniami... Moim zdaniem dobrze, że tak jest, bo dzięki temu ktoś kto świadomie kupuje A159 może znaleźć sensowny egzemplarz za przyzwoite pieniądze. Tak samo jest w przypadku innych marek/modeli dotkniętych stereotypem nie-panzer-wagena ;)
[/quote]

przede wszystkim człowiek opiera sie na opiniach użytkowników i prasy motoryzacyjnej.....życze ci abyś kupił bezawaryjny i długotrwały egzemplarz....twój wybór.....pozdrawiam
Początkujący

Od: 28 mar 2011, 23:57
Auto: Mazda 323 c 1.3 16v

Postprzez Button » 7 kwi 2011, 21:29

worek, zarówno do pracy jak i opinii na forach/portalach internetowych trzeba podchodzić z dystansem. Internet ma to do siebie, że każdy może w nim być największym specem od wszystkiego :)
Spytaj może właścicieli 159 co sądzą o swoich autach. Na pewno niejeden potrafi obiektywnie ocenić swoje auto.
Obrazek
Forumowicz

Od: 17 paź 2006, 07:47
Auto: Xed 6 2.0 V6-->Millenia 2.5 V6 --> Mondeo MKIV

Postprzez Barthez » 8 kwi 2011, 07:58

Button napisał(a):Spytaj może właścicieli 159 co sądzą o swoich autach. Na pewno niejeden potrafi obiektywnie ocenić swoje auto.

najlepsza rada <spoko>
niedawno rozmawialem z wlascicielem jeepa... dowiedzialem sie sporo wiecej przez 5 min niz z 2stron postow na forum... ;)
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez JohnnyB » 29 sie 2011, 08:47

Hej,
Chyba pod koniec roku stanę przed identycznym dylematem :–), więc powolutku zaczynam drążyć temat. Może nieco za wcześnie, ale nie śpieszy mi się z poszukiwaniami, więc pewnie zajmą trochę czasu, a chciałbym sobie wyrobić wstępne zdanie.

Zatem pytanko, kto z Was miał okazję pojeździć E91i najlepiej w 318i ewentualnie 320i ?
Budżet około 55 tyś, auto ma być wygodne, będzie użytkowane tylko na wyjazdy jako drugie/trzecie w domu oraz mam nadzieję niedługo jako "pampers wagen".

Co podrzucicie jeszcze w tym pułapie cenowym, tylko silniki benzynowe pojemność do 3 litrów, chociaż wolałbym coś około 2 litrów, lepiej wolnossące, ale doładowane też mogą, skrzynia raczej manualna, nadwozie kombi, ewentualnie SUV. Wyposażenie jak najwyższe, ale nie jest to najwyższy priorytet, grunt aby była trwała i z dobrych materiałów. Z Japończyków rozważane tylko Subaru ;–).

Na chwile obecną jednak jak dla mnie najciekawsze to:
1. BMW e91
2. Subaru Outback/Forester
3. Volvo V50
4. Czerwona Alfa 159 – numer 1 mojej małżonki :–)
5. Nowa Octavia 1.8 TSi

Dzięki za każdą pomocną informację
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez Barthez » 29 sie 2011, 13:45

JohnnyB napisał(a):3. Volvo V50

jezdziłem i szału nie było (2.0D) – beemka wydawała mi się lepsza ;)
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez radzi89 » 29 sie 2011, 14:47

Osobiscie wybralbym Subaru. Fajny naped, do tego zwiekszony przeswit i wystarczajacy bagaznik do tego bezawaryjnosc, z ktora BMW ma lekko na pienku w opinii mojej i moich znajomych posiadajacych takie auta. W prawdzie nigdy nie mialem doczynienia z tym silnikiem o ktorym mowisz, jedynie z 330, 335, 335d oraz 530d w modelach e60 i e39. Mam znajomych , ktorzy sa fajnami BMW i maja juz kolejne auta tej marki ale wszyscy zgodnie twierdza , ze je trzeba pokochac bo lubia robic nam na zlosc. Klopoty jakie znajomi mieli w "nowych trojkach " to np. awarie ukladu spryskiwaczy, awarie parktoronika, uszczelki drzwi , dyferencjal i turbiny. Wiecej niestety nie pamietam. Ogolnie tak : fajne , ladne auto – szczegolnie w bogato wyposazonej wersji ale dosc kosztowne i nie nalezace do bezawaryjnych :)
Rafal
Forumowicz

Od: 5 cze 2009, 11:45
Auto: BMW E30
BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez JohnnyB » 30 sie 2011, 07:30

Dzięki za info :–).
Co do BMW, mam wielu znajomych którzy sobie chwalą, wszak są to starsze modele E39 , E46 ale nie narzekają. Silniki diesla we wszystkich przekrojach i są zadowoleni. Nie chce kupować auta starszego niż 5-6 lat, zatem E46 odpada. E60 też za duża, więc nowa trójka wypadałaby idealnie. Przebiegi będę robił w granicach 12-15 tyś rocznie, dlatego diesla nie biorę pod uwagę. A żeby ograniczyć ilość problemów, wolałbym silnik wolnossący. Zobaczymy, uda się znaleźć zadbana E91 w motorze 2.0.

Jest jeszcze opcja zakupu auta poleasingowego. Znajomy zajmuje się obsługą flotową i odkupują auta flotowe. Właśnie dlatego pomiędzy rozważanymi autami jest np. Volvo. Wiem ze mieli kilka ciekawych egzemplarzy. Auta poszukiwał będę krajowe, jeden właściciel.
W przypadku Subaru, czy Legacy czy Outback wydaje się że można coś ciekawego znaleźć :–).

Jeszcze jedno. Auto które zakupie nie ma mieć żadnych problemów z korozją, żadnych akcji serwisowych i żadnych nawet najdrobniejszych informacji o rdzewiejących elementach (odrzucam klapę, w większości kombi jest ten problem).
Forumowicz

Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez marek » 30 sie 2011, 15:14

JohnnyB napisał(a):

Na chwile obecną jednak jak dla mnie najciekawsze to:
1. BMW e91
2. Subaru Outback/Forester
3. Volvo V50
4. Czerwona Alfa 159 – numer 1 mojej małżonki :–)
5. Nowa Octavia 1.8 TSi

Dzięki za każdą pomocną informację

1. Dobry wybór.
2. Jakość wykonania, koszty serwisu odstraszają – nie za te pieniądze.
3. Volvo – na moje subiektywne odczucie, że sporo brakuje im do klasy premium – prowadzenie bez rewelacji, wykonanie też nie powala (jeździłem C30 T5 oraz XC90 D5)
4. Podoba mi się, jedyny minus jak dla mnie to przedni napęd.
5. eeee yyyy nie ta klasa ? Przejedź się E91 czy Alfą a nie będziesz już chciał Golfa z bagażnikiem ;) )

Co do BMW – brat miał E91 320d – o silniku nie pisze, bo chcesz benzynę. Co do awaryjności – można powiedzieć, ze bardzo niska – sprzedawał jak miał przebieg ok 130tys km. Mimo, że miał parę drobnych usterek – spryskiwacz lampy, zawias tylnej szyby (nie licząc turbiny ale to inna historia, nie związana z tematem ;) ) to weź pod uwagę, że BMW ma bardzo tanie części dużo tańsze niż np. w Volvo czy Audi czy w Mazdzie – np. spryskiwacz reflektora (wysuwany)kosztuje ok 100zł. Zawieszenie przy takim przebiegu nie wykazało żadnego zużycia.
Sprzedał jakiś czas temu, teraz jeździ 330d E93.
Ojciec z kolei ma E60 530d i też jeśli chodzi o zawieszenie, wyposażenie itp to awaryjność żadna i ceny też niskie.
Ja miałem E46 i powiem jedno – nowsze modele stoją o wiele wyżej niż E46 czy E39 – Kupując E91 nie sugeruj się opiniami ludzi jeżdżących E46 czy E39 bo to dwie różne bajki.
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez nemi » 31 sie 2011, 07:48

marek napisał(a):5. eeee yyyy nie ta klasa ? Przejedź się E91 czy Alfą a nie będziesz już chciał Golfa z bagażnikiem ;) )

Dokładnie... Autko jest fajne i nic mu nie można specjalnie zarzucić, ale niestety do komfortu segmentu D trochę brakuje...
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez JohnnyB » 31 sie 2011, 08:22

Dzięki Marku za informację.

Co do Octavi, to jest to głos rozsądku. W chwili obecnej za około 75 tyś można wybrać wersję 1.8TSi w wyposażeniu Family Plus. Ma mniej więcej wszystko co potrzebuje a silnik już przyzwoicie się odpycha.
Z wyprzedaży rocznika powinienem spokojnie wziąć ją poniżej 70 tyś i bez problemu zostawię swoje auto w rozliczeniu, dorzucę parę złotych i będę miał nowe auto z gwarancją.
Właśnie dlatego rozważam Octavię. Auto klasę niższą ale w niewiele większej cenie mam auto, które raz w roku będę woził na przegląd ,który w Skodzie nie jest jeszcze taki drogi. Żadnych "pakietów startowych" itp. żadnych zmartwień przez pierwsze 3-5 lat.

Subaru powolutku przesuwa się w dół listy, właśnie dlatego ze najtańsze po względem nawet części eksploatacyjnych nie jest, a faktycznie jakość wykonania nie stoi na najwyższym poziomie. Plusem jest to że ilość egzemplarzy na Polskim rynku nie jest najmniejsza więc zobaczymy. Może.....

BMW coraz bardziej prowadzi na mojej liście :–). Na razie szukam informacji i muszę się E90 przejechać, jeździłem e39,e46,X5 ale e90 i e60 jeszcze nie.

Do końca listopada będę wiedział już czy kupuje nowe auto i jakie :–).

Jeszcze raz dzięki dzięki za info chłopaki. Jeśli coś jeszcze przyjdzie wam do głowy dajcie znać.

P.S. A SUV w tej cenie ? :–) (myślałem przez jakiś czas nad Murano z USA w silniku 3,5L, ewentualnie Hyundai Santa Fe 3,3L )
Forumowicz

Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez prezes83 » 31 sie 2011, 08:59

JohnnyB napisał(a):P.S. A SUV w tej cenie ? :–) (myślałem przez jakiś czas nad Murano z USA w silniku 3,5L, ewentualnie Hyundai Santa Fe 3,3L )

No tu bym się przyjrzał cenom części zamiennych, szczególnie jeśli musiałbyś coś robić w serwisie żeby nie utracić gwarancji.
Ręki za to nie dam, ale gdzieś mi się obiło o uszy, że właśnie koreańcy na częściach odbijają sobie koszta niższych cen i długich gwarancji.
http://www.poomoc.pl

Prowadź z wyobraźnią!
Obrazek
Forumowicz

Od: 10 lip 2008, 16:07
Auto: Służbowe
Było:
Saab 9-5 SportKombi ARC 2.3t
626 GE FP

Postprzez JohnnyB » 31 sie 2011, 09:44

prezes83 napisał(a):No tu bym się przyjrzał cenom części zamiennych, szczególnie jeśli musiałbyś coś robić w serwisie żeby nie utracić gwarancji.
Ręki za to nie dam, ale gdzieś mi się obiło o uszy, że właśnie koreańcy na częściach odbijają sobie koszta niższych cen i długich gwarancji.

W przypadku SUV rozmawiamy o używkach około 4-6 lat, zatem nie ma już gwarancji.
Co do ceny części to Hyundai jest spoko (mam już jednego) więc nie ma co płakać z częściami, nawet jeśli zamawiane są z serwisu. Co do Nissana nie powiem wiele, miałem Micrę i jeździłem na zamiennikach.
Forumowicz

Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez marek » 31 sie 2011, 13:43

Murano – silnik ten sam co Nissanie 350Z, czyli bardzo dobry :) Trwały i bezawaryjny, w Murano jest w słabszej wersji (bodajże 240 koni).

Co do kosztów serwisowania – w ASO kiedyś na pytanie o przeglądy 350Z gość mi powiedział "koszty jak w murano" I tak np. za przegląd olejowy (podstawowy wypadający u mnie co 15tys km) zapłaciłem 750zł za materiały + robocizna, zatem zaskakująco tanio, taniej niż zwykłe BMW E91. Zresztą muszę powiedzieć, że koszty robocizny w nissanie są dużo niższe niż np. w BMW, ale za to ceny części trochę wyższe – chociaż na przestrzeni kilku lat (od czasu kiedy miałem 200SX) znacząco spadły. Nieraz okazuje się, że ceny części w ASO do 350Z są niższe niż używki na allegro.

Nie wiem jak wygląda dostępność zamienników do Murano, ale np. do 350Z jest bardzo słaba -nie ma chociażby końcówki drążka kierowniczego w zamienniku – tzn. jest jak Yeti – w ofertach jest ale nikt jej nigdy nie widział :D
Forumowicz

Postprzez JohnnyB » 3 wrz 2011, 22:49

Jeszcze raz dzięki za info.

Nemi podrzucił mi tak "po cichu" jeszcze jedno autko. Zgadnijcie jakie :–).

Na początku jakoś nie traktowałem go poważnie, ale po lekkim studiowaniu tematu muszę przyznać że Ford chyba spełni wszystkie moje warunki, dodatkowo zagwarantuje tanie części, dostępność egzemplarzy krajowych z historią, no i z moim budżetem jestem w stanie wyszukać auta które będzie stosunkowo młode i dobrze wyposażone (rozważam tylko wyposażenie Tytanium X). Silnik 2.0 jest chyba wystarczającym motorem do tego auta, jeśli się uda znaleźć wybiorę motor 2.5T. Tutaj już nie powinno być problemu z odpychaniem.

Mam na szczęscie sporo czasu do zakupu, więc jeszcze wszystko może się jeszcze zmienić :–).
Forumowicz

Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez marek » 3 wrz 2011, 23:38

hmmm, JohnnyB, Widać, ze nie jeździłeś klasą premium skoro rozważasz Mondziaka :) nie mówię, że to złe auto – sporo nim zrobiłem kilometrów. Jednak podstawowa różnica w klasie premium a w zwykłych autach to dopracowanie szczegółów. Tam wyciszenie, zeby coś nie skrzeczało, tam wykładzina żeby było ładniej, tam obudowa, zeby blachy nie było widać nawet jeśli jest to miejsce gdzie ledwo da się zajrzeć.

Inny poziom działania mechanizmów, przycisków itd. A do tego zdecydowanie większe możliwości wyposażenia auta, oraz jego indywidualności. Może jestem zbyt wymagający ale ja takie róznice wyraźnie zauważam ;)
Forumowicz

Postprzez radzi89 » 4 wrz 2011, 00:01

Widzisz i sam kupiles Nissana, ktory klasa premium nie jest :) Nie mowie, ze to zle wrecz przeciwnie, bardzo dobry wybor ale to juz Ci pisalem w innym temacie :).

Moim zdaniem nowe Mondeo to bardzo fajna opcja. Moj brat teraz jezdzi Mondeo , ma dwie sztuki jedno prywatne drugie firmowe. Prywatnie ma bogata wersje wyposazeniowa jak na ten model auta i jest tam na prawde bardzo fajnie i przytulnie, materialy na dosc wysokim poziomie i wykonanie tez uznaje za bardzo fajne. Z klasa premium mam stycznosc na codzien gdyz rodzice maja Mercedesy S i E coupe , przyznam, ze jest to roznica w porowniau z Mondeo ale jak najbardziej uwazam, ze jest to bardzo dobrze wykonany samochod godny polecenia.

Pozdrawiam, Rafal
Rafal
Forumowicz

Od: 5 cze 2009, 11:45
Auto: BMW E30
BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez marek » 4 wrz 2011, 00:17

Kupiłem Nissana, bo klasa premium nie ma nic podobnego do zaoferowania nawet jakbym podwoił budżet :|

Przy wyborze auta, najważeniejsze jest najpierw odpowiedzieć na pytanie "Czego się oczekuje" potem "jaki mam budżet" i dopiero szukać.

Jak miałbym dylemat taki jak Johnny to zapewne kupiłbym miejskie auto prawie nowe za ok 30tys zł ;) zakładając, ze nie mógłbym sobie pozwolić na takiego nissana jak mam. Dlaczego ? bo czy to Mondeo czy to BMW 320i, czy jakieś Audi A4 to i tak szału nie robi. No power no fun, więc po co przepłacać :P
Forumowicz

Postprzez JohnnyB » 4 wrz 2011, 09:05

Nie szukam wyścigówki (ani nie mam parcia na klasę premium), potrzebne mi auto które będzie przede wszystkim przestronne i funkcjonalne. Mam dwa auta teraz i rozważam zamianę ich na jedno.
Mam dość wyraźnie określony budżet, szukam raczej używanego auta, kilka aut już za mną i znam koszta związane z utrzymaniem aut. Dlatego szukam auta dość młodego (do 4 lat) ale mieszczącego się w moim budżecie. Klasą premium nie jeździłem i zdaje sobie z tego sprawę że prędko nie będę jeździł. Dlatego właśnie rozważam m.in. Mondeo. Teraz jeżdżę Mazdą 6 i Hyundaiem Coupe, które z klasą Premium nie mają nawet styczności i jest dobrze . Mazdę mam już 3 lata, Hyundaia 2 rok, do końca roku albo dostane auto służbowe albo zmieniam pracodawce który mi takie auto zagwarantuje. Wtedy sprzedaje oba i kupie jedno. Może będzie to Mondeo, może BMW (mimo iż będzie starsze niż 4 lata), zobaczymy co uda mi się znaleźć. Alfe i Subaru wykluczyłem. Natomiast do listy dorzuciłem Murano i Santa Fe jako SUVy jeśli na takowe się zdecydujemy (też starsze niż 4 lata ale tutaj są nieco inne wytyczne).
Forumowicz

Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez marek » 4 wrz 2011, 20:14

JohnnyB napisał(a):Nie szukam wyścigówki (ani nie mam parcia na klasę premium), potrzebne mi auto które będzie przede wszystkim przestronne i funkcjonalne.

kupuj Mondeo – będziesz zadowolony :)
Forumowicz

Postprzez JohnnyB » 4 wrz 2011, 21:17

marek napisał(a):kupuj Mondeo – będziesz zadowolony :)

Nie piszesz tego ironicznie ? :–)

Nie wiem co wybiorę, ale Monde w wersji Titanium X wydaje się naprawdę ładnym autem. Drugą i chyba największa zaletą są koszty utrzymania, przeglądając ceny części nie ma stresu.

Czy te egzemplarza miały jakieś większe problemy z korozją ?
Forumowicz

Jaguar XE '20 P250 AWD,