Przez kilka dni bylem nie obecny na forum. Z zainteresowaniem przeczytałem wasze posty. Odpowiadając i wyjaśniając:
Andre2828 napisał(a):Nie wiem co chcesz osiągnąć montując grzałkę,ale.....z tego co wiem to większość M5 miała montowany dogrzewacz silnika(Eberspracher),który w swoim założeniu miał dbać o żywotność silnika.
Montując grzałke na blok silnia i podłączając ja do gniazdka na parkingu tak jak zaznaczył
say osiągnę dokładnie ten sam efekt jak Ty Andre2828, tyle tylko ze prąd poleci z sieci a nie z aku. Defa, skandynawskie rozwiązanie, jest fabrycznie montowane w każdym niemalże aucie w fin, swe i nor. Przypadek, chyba nie, widocznie chcą coś w ten sposób osiągnąć gdy zima traw 6-7 miesięcy a normą są temp poniżej 20. Nie wiem jak jest w Mazdach 2, 3, 5, 6 itd, czy maja coś specjalnego zamontowane w silnikach co pozwala na szybki rozruch diesla przy -20. Z informacji znalezionych na forum znalazłem, że dogrzewanie diesli w M5 jest montowane fabrycznie,
viewtopic.php?f=44&t=63855jeżeli ktoś może to potwierdzić czy sprawdza się w regularnej, konkretnej zimie to będzie super. Wtedy problem mam z głowy. Z doświadczenia wiem, że np. focusy z 1.9TDDi jak i inne diesle starszych konstrukcji sobie nie radziły z takimi temperaturami (w moim przypadku aku był nówka). Z drugiej strony takie ciągle eksploatowanie aku nie wpływa na niego korzystnie.
Wracając do defa i gniazdek. Najprostsze i zarazem najtańsze rozwiązanie DEFA to grzałka na blok lub na przewody chłodnicy (mniej efektywne). W gniazdku na fin parkingu jest programator, który ustawiasz tak żeby puścił prąd o danej godzinie. 45-60 min wystarczy. Auto odpala tak jak podczas jesiennego poranku. Bez dymienia, krztuszenia, rzężenia itd. Bogatsze wersje DEFA mają ogrzewanie postojowe (fajna sprawa ale nie wszystkie parkingi pozwalają na jego uruchomienie; kilka tys aut rano na parkingach z ogrzewanie postojowym na pełnych obrotach i mamy sztucznie zwiększone zużycie energii w mieście) i ładowarkę aku dodatkowo (full opcja). Panowie i Panie, skoro więc nowe Mercedesy, Audi, Toyoty, BMW (benzyna i diesel) maja zamontowane grzałki i można je podłączyć do gniazdek to chyba nasze Mazdy nie są aż tak cudownymi, technologicznie dopracowanymi autami, które poradzą sobie z każdym mrozem.
Wracając do wypowiedzi Andre 2828, nie każdy miał okazje kupić auto z pełnym dogrzewaniem. Ponadto, skoro jest blokada i dogrzewasz nie zadziała bo napięcie w aku jest zbyt niskie to bajery sterowane pilotem an nic się zdadzą.
W nastepnym tygodniu mam zamiar podjechać do salonu Mazdy w Turku i zapytać co i jak jest z tym ogrzewaniem w mazdach i czy fabryczne mazdy sprzedawane na fin maja zamontowana def-ę lub odpowiednik.
Dam znać. Może się komu to przyda.