Jak zlokalizować zwarcie/przebicie

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez Piotr_ » 27 sie 2011, 21:38

Witam.mam zamontowany zestaw blaupunkta czyli radio,wzmacniacz i tubę głośniki prawdopodobnie są seryjne.dotychczas wszystko było si ale dzisiaj pom odpaleniu auta z tuby dobiega dziwne buczenie zmieniające się wraz z prędkością obrotową silnika.na moje to gdzieś jest zwara lub przebicie,tylko jak je zlokalizować?problem występuje tylko na odpalonym silniku.
z góry dzięki za porady.
pozd.
XED
Zarząd – Członek Zarządu
CUP 2017 miejsce 2

Od: 28 paź 2010, 20:14
Auto: Było dużo mazd... jest łaciate turbo :D

Postprzez CinMar » 28 sie 2011, 11:41

Jeśli tak jak twierdzisz problem występuje przy włączonym silniku , nalezy rozumieć , źe przy wyłączonym go nie ma , więc problem nie lezy w zwarciu lecz w zakłóceniach "zbieranych" przez przewody lub urządzenie np. radio. Opisz jak wykonana jest instalacja radio-prowadzenie przewodów-wzmacniacz...
Jeśli przewody sygnałowe prowadzone są jedną drogą z przewodami zasilającymi ryzyko wystąpienia zakłóceń jest bardzo duźe szczególnie przy kiepskiej jakości – słabo ekranowanych przewodach sygnałowych. Niestety wykluczenie takiego efektu nie jest proste ale jeśli będziesz miał szczęście uda się to nie znacznym kosztem czasu i inwestycji. Wszelkie filtry dostępne w sprzedazy które to mają za zadanie eliminacje takich zakłóceń są tylko półśrodkami i nie warto w nie inwestować nic nie zastąpi poprawnie wykonanej instalacji. Musisz po kolei wykluczać przyczyny powstania buczenia.
Pierwszą rzeczą jaką moźna sprawdzić to przewody sygnałowe (rca) podłączając na próbę inne np. pozyczone od kolegi gdzie wszystko jest ok.Następne wykluczenie powinno dotyczyć uziemienia całego systemu, jeśli masa jest w złym miejscu i źle umiejscowiona efekt będzie podobny tez mozna to latwo wykluczyć najlepiej podłączając ja bezpośrednio do akumulatora poniewaz akumulator zbiera najmniej zakłóceń z calej instalacji pojazdu- To najczęstsze przyczyny "zbierania" zakłóceń, (z mojego doświadczenia), lecz źeby być pewnym ze zadne zakłócenia nie będą nam się przedzierać do sygnału nalezało by wykonać poprawnie instalacje lecz to juz wiąze się z poświęceniem czasu i małych inwestycji.
Po krótce wygląda to tak: przewody zasilające zarówno do radia jak i wzmacniacza powinny biedz od klemy akumulatora, sygnałowe z niskiej półki powinny być połozone "z daleka" od instalacji pojazdu,te droźsze sa bardzo dobrze ekranowane i przy instalacjach "domowych" nie ma znaczenia gdzie "idą", a masa i tak jest na karoseri pojazdu ale najepiej ją dać osobno od innych mas dodatkowo przykręcając ja przez miedzianą płytke. Ale to juź skrajne rozwiązanie dotyczące bardziej złozonych instalacji Car Audio.
Pozdrawiam
<b>Car Audio – Doradztwo – Sprzedaż – Montaż – Hurt – Detal <b>
hermesaudio.pl
<b>Specjalne Zniżki dla forumowiczów mazdaspeed<b>
Forumowicz

Od: 23 lis 2008, 20:47
Auto: MAZDA 626 2.0i 16V

Postprzez Piotr_ » 28 sie 2011, 19:16

a więc tak:
1 przewody zakupiłem jakieś markowe za ok 110 zł było to już dość dawno i nie pamiętam firmy
2 przewody idą razem przez całe auto w progach
3 masa i plus idą do radia prosto z aku a do wzmacniacza tylko plus masa przykręcona jest do kasty
4 grało to bez problemu jakiś rok może dłużej a stało się to nagle dlatego przypadek jest dziwny
XED
Zarząd – Członek Zarządu
CUP 2017 miejsce 2

Postprzez Piotr_ » 29 sie 2011, 20:38

problem już rozwiązany <spoko> prawdopodobnie przy montażu radia któryś z przewodów musiał się zawieruszyć i wszedł między radio a szufladę i robił przebicie.wyciągnąłem radio poukładałem przewody i jest pikabello.
pozd.
temat do zamknięcia
XED
Zarząd – Członek Zarządu
CUP 2017 miejsce 2