Oleje silnikowe
Ja zawsze polecę Motul 8100 X-clean 5W 30 C3
Właśnie zakupiłem piątkę tego specyfiku i jadę za chwilę zlać przepracowanego Motula j/w i wlać świeżości
Właśnie zakupiłem piątkę tego specyfiku i jadę za chwilę zlać przepracowanego Motula j/w i wlać świeżości

- Od: 9 sie 2006, 07:27
- Auto: JapanMuscleCar
Witam, po dłuższej przerwie 
Przydało by się wymienić olej w Madzi i takie pytanko na jaki ?
Do tej pory jeździłem na Lotos Traffic 5w40 (nie taki tani bo średnio 120zł/4l), jednak troszkę jej smakuje i go ubywa, a druga sprawa jest praktycznie niedostępny już.
Obecny przebieg to 221 tyś. km i autko jeździ na instalacji LPG Stag-4. Polećcie jakiś godny olej, dobrze dostępny i co by można było wydłużyć interwały wymiany nie martwiąc się między 15 a 20tyś km.
Przydało by się wymienić olej w Madzi i takie pytanko na jaki ?
Do tej pory jeździłem na Lotos Traffic 5w40 (nie taki tani bo średnio 120zł/4l), jednak troszkę jej smakuje i go ubywa, a druga sprawa jest praktycznie niedostępny już.
Obecny przebieg to 221 tyś. km i autko jeździ na instalacji LPG Stag-4. Polećcie jakiś godny olej, dobrze dostępny i co by można było wydłużyć interwały wymiany nie martwiąc się między 15 a 20tyś km.
Może Valvoline Maxlife, specjalny do silnikow z przebiegiem powyżej 100tys km.
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
malkolm napisał(a):też na nim jeżdziłem, teraz jest niedostępny i zmieniłem na lotos syntetic 5w40
no tego na dolewki byłem zmuszony użyć... ale muszę zmienić, żeby nie podpijał właśnie...
edit:
Panowie po krótszej/dłuższej lekturze zmieniam lotos traffic 5w40 na:
1. Motul 8100 X-Clean + 5W40 lub
2. Motul 8100 X-Cess 5W40 lub
3. Valvoline Max Life 5W40 lub
4. Valvoline SynPower 5W40
Stąd kilka krótkich pytań:
a) Może ma ktoś z Was porównanie tych produktów?
b) jaka jest różnica pomiędzy 1 a 2 oraz 3 a 4 ?
c) Czy zmiana na 5W30 byłaby lepsza ?
Dla przypomnienia przebieg 220 000km, instalacja lpg.
Fredo napisał(a):a czemu nikt nie zalewa Castrol'a
przecież to jeden z najlepszych olejów dostępnych na rynku
Na tym forum większość uważa, że Castrol to "olej do frytek" i przynajmniej do Mazdy kompletnie się nie nadaje.
Czy tak jest naprawdę ? ... nie znam się, ale na wszelki wypadek ... leję Dexelię.
Olej do frytek...
Ciekawe bo właśnie Mazda rekomenduje Castrol

- Od: 24 maja 2011, 03:35
- Auto: Mazda 3S Touring
Poczytaj troszkę wyżej.
Lejąc Castrola, masz największe szanse wlać "chińską" podróbę.
To pewnie dlatego niektórzy uważają go za olej do frytek, choć w tym wypadku jest pewnie jeszcze bardziej szkodliwy niż w samochodzie.
Lejąc Castrola, masz największe szanse wlać "chińską" podróbę.
To pewnie dlatego niektórzy uważają go za olej do frytek, choć w tym wypadku jest pewnie jeszcze bardziej szkodliwy niż w samochodzie.
Pozdrawiam
- Od: 15 lis 2008, 22:04
- Auto: Mazda 3 1.6 MZ-CD
Croom większość danych jest podana 
Silnik 1.8 FP 90KM benz.+lpg
Przebieg 221000km
Pobór – jakieś 1,5l na 15000km ( z tym, że lekko wycieka też spod aparatu zapłonowego).
Do tej pory Lotos Traffic 5W40 i Lotos Synthetic 5W40 na dolewki.
Odciniki – ostatnio od czasu do czasu pare km żeby autko rozruszać, 2x w tyg zakupy, a tak to trasa.
A tego zdania nie umiem rozszyfrować
Silnik 1.8 FP 90KM benz.+lpg
Przebieg 221000km
Pobór – jakieś 1,5l na 15000km ( z tym, że lekko wycieka też spod aparatu zapłonowego).
Do tej pory Lotos Traffic 5W40 i Lotos Synthetic 5W40 na dolewki.
Odciniki – ostatnio od czasu do czasu pare km żeby autko rozruszać, 2x w tyg zakupy, a tak to trasa.
Croom napisał(a):Wszystkie wymienione to półsyntetyki, nr. to olej dla nowoczesnych filtrów DPF
A tego zdania nie umiem rozszyfrować
Pomyśl też o AMS 10W40. Zalałem za namową Croom'a – bo zaczęło schodzić z bagnetu po zamontowaniu LPG-i na razie spokój. Jakość tego oleju przed zalaniem potwierdziłem na innych forach (w tym Subaru). Podobno najlepszy olej w swojej klasie na świecie. To, że nie jest tani ok. 250PLN rekompensują jego parametry. Na pewno najlepszy do samochodów z instalacją LPG. Przy 8kkm zrobię UOA (http://www.blackstone-labs.com/ i zobaczymy ile jest wart.
Witam mazdowiczów. Jestem szczęśliwym posiadaczem 323f BA 1.8 96r. + lpg i mam następujący problem. Jestem przed wymianą oleju i nie wiem jaki dokładnie wlać
Obecnie jeżdze na Valvolinie maxlive 10W 40 ale ... i tu się pojawiają schody, krótko spróbuje opisać całą sytuację.
Mam ją dwa lata i pewnie jak nie jeden z nas od razu po kupnie i zmianie oleju zaczęła kopcić
Zrobiłem remont silnika, wymieniłem uszczelniacze zaworowe (brak porannego dymka), pierścienie (ale nie ori i tu pewnie mój błąd,bo na gorącym troszkę zakopci)i, itd... Problem jest taki, że nadal ma troche apetyt na olej ( ok 0.6 l na 1000 km) i z rana słychać popychacze przez ok 3 sekundy i czasami na gorącym.
Myślałem żeby wlać 15W 40 jest gęstszy i by pewnie mniej pił oleju ale co wtedy z popychaczami pewnie bardziej by grały
A tu jesień już prawie i zima zapasem.
Słyszałem, że na grające popychacze (na ciepłym silniku) dobry będzie 10W 60 ale znów wtedy nadal będzie go łykał
Więc jaki olej będzie odpowiedni do mojego egzemplarza? Proszę was o pomoc i o naprawdę fachowe opinie. Pozdrawiam

Mam ją dwa lata i pewnie jak nie jeden z nas od razu po kupnie i zmianie oleju zaczęła kopcić
Zrobiłem remont silnika, wymieniłem uszczelniacze zaworowe (brak porannego dymka), pierścienie (ale nie ori i tu pewnie mój błąd,bo na gorącym troszkę zakopci)i, itd... Problem jest taki, że nadal ma troche apetyt na olej ( ok 0.6 l na 1000 km) i z rana słychać popychacze przez ok 3 sekundy i czasami na gorącym.
Myślałem żeby wlać 15W 40 jest gęstszy i by pewnie mniej pił oleju ale co wtedy z popychaczami pewnie bardziej by grały

Słyszałem, że na grające popychacze (na ciepłym silniku) dobry będzie 10W 60 ale znów wtedy nadal będzie go łykał

Więc jaki olej będzie odpowiedni do mojego egzemplarza? Proszę was o pomoc i o naprawdę fachowe opinie. Pozdrawiam
- Od: 12 kwi 2010, 12:26
- Auto: Mazda 323f 1.8 96r.
Z mojej strony podobne pytanie do forumowiczow.
W poniedzialek rejestruje 4 kolka i odrazu mam zamiar udac sie po jakis porzadny olej silnikowy(Mazda 3'06 BK 2.0 150km Top).Niestety sprzedawca nie byl w stanie podac mi jakim olejem aktualnie jest zalane auto,stad moja prosba do uzytkownikow 3'ek.
Jaki olej polecacie??? Poczytalem troche i widzialem rozne opinie,ale zazwyczaj nie do 3'ek wlasnie... 5w50/5w40/5w30 i dlaczego?Wiem,ze 5w50 zalecane jest pod turbo,ktorego nie mam,ale czy to odrazu mi go dyskwalifikuje?Bedzie to pierwsza moja wymiana oleju w zyciu,wiec jestem powiedzmy szczerze-zielony.Autko czesto bedzie krecone pod 6500rpm,wiec nie mam zamiaru oszczedzac na oleju..
Dzieki za pomoc
pzdr
W poniedzialek rejestruje 4 kolka i odrazu mam zamiar udac sie po jakis porzadny olej silnikowy(Mazda 3'06 BK 2.0 150km Top).Niestety sprzedawca nie byl w stanie podac mi jakim olejem aktualnie jest zalane auto,stad moja prosba do uzytkownikow 3'ek.
Jaki olej polecacie??? Poczytalem troche i widzialem rozne opinie,ale zazwyczaj nie do 3'ek wlasnie... 5w50/5w40/5w30 i dlaczego?Wiem,ze 5w50 zalecane jest pod turbo,ktorego nie mam,ale czy to odrazu mi go dyskwalifikuje?Bedzie to pierwsza moja wymiana oleju w zyciu,wiec jestem powiedzmy szczerze-zielony.Autko czesto bedzie krecone pod 6500rpm,wiec nie mam zamiaru oszczedzac na oleju..
Dzieki za pomoc
pzdr
http://fightrankings.files.wordpress.com/2011/05/ztjfx2.gif
viewtopic.php?f=332&t=127106 <<>> moja M3
When we were kids,belonging felt good,But having respect,that feels even better..
2 DIE 4
viewtopic.php?f=332&t=127106 <<>> moja M3
When we were kids,belonging felt good,But having respect,that feels even better..
2 DIE 4
wiosna82 napisał(a):Nikt nic mi nie pomorze???
Weekend jest, wszyscy chleją a nie siedzą przed kompem. Ja też po pijaku tak wlazłem raczej dla zasady.
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
siemek55 napisał(a):Przy 8kkm zrobię UOA (...) i zobaczymy ile jest wart.
Przekonasz się, ile jest wart, sprawdzając w dalszym ciągu stan na bagnecie. Chociaż od razu wiadomo, że jeśli będzie zżerało Amsoila, zeżre (jeszcze więcej) na innym.
UOA bym sobie spokojnie odpuścił. Chyba, że chcesz sprawdzić, jak spasowane są elementy silnika i/lub szykujesz auto na Mazda SuperCup ...
Taka fajna aukcja jest ...
http://allegro.pl/kanistry-castrol-4l-d ... 29584.html
Czy ktoś jest kolekcjonerem ?

Czy ktoś jest kolekcjonerem ?

Szkoda, że tylko odbiór osobisty a do Zamościa nie będę jechał po kolejny kanister do klasera 

-
2+2=5
- Od: 27 mar 2011, 01:01
- Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)