Kontrolka ręcznego po nacisnieciu hamulca noznego zapaliła sie i swieci
Strona 1 z 1
Jak w temacie jade sobie jade zahamowałem porostu noznym hamulcem i zaświeciła sie kontrola od ręcznego ta z wykrzyknikiem. Myślałem ze reczny sie zakleszczył i nie puscił ale koła kreca sie normalnie nic nie blokuje. Co to moze byc
??
- Od: 14 paź 2009, 20:00
Jezeli to nie plyn moga to byc np zle zamontowane klocki. U mnie w Madzi przy klockach hamulcowych sa takie dwa bolce ktore je trzymaja i na tych bolcach sa takie zawleczki, co sie okazalo jedna z tych zawleczek mi pekla i klocek zmienil polozenie przez co czasem jak wciskalem hamulec zamrygala mi kontrolka i pedal wchodzi trochel glebiej niz powinien... Nie wiem tez przypadkiem czy jak uklad ci sie zapowietrzy to nie powinna swiecic sie kontrolka... W pierwszej kolejnosci sprawdz tak jak mrozu napisal plyn, a pozniej ewentualnie patrz na zaciski....Pozdrawiam
-
korbiarz
a czy moze to byc wina spalonej żarówki lub zaśniedziałych styków od stopu
? bo to wyczytałem. Narazie auto stoi jutro dopiero będę miał czas zeby to oblukac
- Od: 14 paź 2009, 20:00
maniott napisał(a):a czy moze to byc wina spalonej żarówki lub zaśniedziałych styków od stopu
nie, od tego jest kontrolka z żarówką
przyczyny dwie:
Mavus napisał(a):mało płynu hamulcowego
lub tylne klocki kończą żywot
1/4 Piotrków Trybunalski`10- 16,54
- Od: 26 kwi 2009, 22:20
- Auto: MX-6 GE KL
za mało płynu lub kloce, zgadzam się
na bank, u mnie dzieje się to samo i jak widać nie tylko w moim modelu tak jest
dolej płynu trochę ponad max i będzie grało, i od razu poczujesz że masz lepsze hamulce
a jak nie to obczaj stan klocków
generalnie nie ma tragedii i nei ma co panikować, ja tak jeżdziłem prawie rok i żyje (świeciła się lampka, a płynu miałem ponad połowę zbiorniczka – więc teoretycznie było bezpiecznie )
- Od: 10 lut 2009, 22:59
- Auto: MX-6 93' KL(F) , rower rockrider 5.2 2012
Jak wielu poprzednikow obstawiam, ze masz malo plynu hamulcowego. Jednak niech nie zwodzi Cie fakt iz masz go az do polowy zbiorniczka bo wlasnie wtedy zapala sie kontrolka
Sprawdz oznaczenie mininum i nalej zdecydowanie ponad ta magiczna kreseczke ale nie po sam korek wlewu.
- Od: 8 kwi 2008, 09:00
- Auto: BMW X3 E83 3.0 i
mialem to samo dolałem plynu hamulcowego i wszystko ok:D
- Od: 18 sty 2010, 21:32
- Auto: Była Mazda MX-3
DOHC 1.6 16v 96r.
"Oriental red"
jest Fiat Coupe 2.0 20v 147KM
ja wzmienialem klocki i troche musialo ubyc ale po dolaniu wszystko wrocilo do normy 

"Taka akcja w miejscu tym panuje jazda Zostawia ślady jak na asfalcie Mazda
Odciska piętno na ludziach już od dawna Każdy to zna bo to jest polska prawda"
- Od: 7 mar 2009, 14:25
- Auto: byla Mazda 323F obecnie Vectra C kombi po Lifcie
Mam to samo i nie mam pojecia czym to jest spowodowane kiedy reczny jest spuszczony kontrolka nadal swieci wczesnie nim to sie stalo przy naglym zachamowaniu hamulcem noznym zaswiecila sie po czym zgasla ostatnio swieci mi caly czas jesli ktos wie to prosze o rade...z gory dziekuje.
- Od: 17 sie 2011, 14:33
co do tej skrzyni to proponuje najpierw poszukac tu massz podobny temat viewtopic.php?f=117&t=74099&p=1365189&hilit=skrzynia+ciezko+chodzi#p1365189 pozdrawiam
- Od: 2 kwi 2010, 14:39
- Auto: mazda demio 1.5 pb
Wojtek11 napisał(a):Pomoze ktos?
Wojtek11 napisał(a):Mam to samo i nie mam pojecia czym to jest spowodowane kiedy reczny jest spuszczony kontrolka nadal swieci wczesnie nim to sie stalo przy naglym zachamowaniu hamulcem noznym zaswiecila sie po czym zgasla ostatnio swieci mi caly czas jesli ktos wie to prosze o rade...z gory dziekuje.
dolej płynu hamulcowego pod stan MAX do zbiorniczka i zgaśnie kontrolka
- Od: 24 cze 2006, 20:21
- Auto: Toyota Yaris Hybrid '19
A pedał ham nie zrobił się za miękki? Może przewód ham puszcza. Ja tak miałem, przegniły i puściły.
- Od: 7 lis 2010, 22:21
- Auto: mx-3 1.8v6 turbo '94
Też tak miałem. Dolałem płynu pod MAX i problem minął
- Od: 22 cze 2011, 21:41
- Auto: Mazda Mx-3 1.8 V6 24v
To samo mialem tak jak wyżej pisałem
Mnie jak sie zaswieciła to rozkreciłem całą srodkowa konsole tam gdzie ręczny dopiero pózniej sie skapłem "sam"
podkreślam "SAM"
hehe ze trzeba dolać płynu 
Mnie jak sie zaswieciła to rozkreciłem całą srodkowa konsole tam gdzie ręczny dopiero pózniej sie skapłem "sam"
- Od: 18 sty 2010, 21:32
- Auto: Była Mazda MX-3
DOHC 1.6 16v 96r.
"Oriental red"
jest Fiat Coupe 2.0 20v 147KM
Strona 1 z 1