jakie jest zadanie czujnika położenia tzn jaki związek z zapłonem;
zdjąłem pasek rozrządu żeby dostać sie do mocowania podstawy poduszki zawieszenia silnika, po dokręceniu stopy założyłem ponownie pasek rozrządu podłączyłem wtyczkę czujnika położenia wału z uszkodzonym przewodem czujnika i próbnie uruchomiłem motor. Zaskoczył za pierwszym razem. wiec zamontowałem obudowy,pozostałe paski, napinacze, nowy czujnik położenia wału i poduszkę zawieszenia. Motor nie chce zaskoczyć nawet kichnąć. Sprawdziłem iskra jest, paliwo dochodzi i to w dobrym położeniu bo w górnym położeniu tłoka. Co może być przyczyną
EDIT BY MOD: Poprawiłem Temat i Opis. Staraj sie prosze następnym razem nazywać Tematy poprawnie.
Problem z czujnikiem położenia wału, lub ustawieniem rozrządu
Strona 1 z 1
normalne, bez sygnału z czujnika , komputer nie pozwoli uruchomić silnika, na czujniku położenia wału najczęściej robi się odcięcie zeby ktoś Ci auta nie ukradł. efekt jest taki że dopoki nie podasz sekwencji startowej, możesz kręcić do usranej śmierci rozrusznikiem, i wszystko będzie działać, ale silnik nie wystartuje.
sprawdź ten przewód do czujnika, wystarczy że przerwana jest jedna linia i po sprawie. i zobacz z ciekawości już dla mnie, ile przewodów jest w kablu do czujnika 2 czy 3 ?
sprawdź ten przewód do czujnika, wystarczy że przerwana jest jedna linia i po sprawie. i zobacz z ciekawości już dla mnie, ile przewodów jest w kablu do czujnika 2 czy 3 ?
moja mazda nie widziala od trzech lat mechanika, bo sam przy niej robie 
- Od: 27 lis 2005, 21:39
- Auto: mazda 929 S 3.0 V6 24V DOHC
Witaj,ilosc przewodów 3 tzn wtyczka 3 pin podejzewam ze ten 3 to ekran
kupilem nowy czujnik i dalej to samo, czujnik pochodzi z nowszej milleni ale tem sam silnik.
Po podlączeniu nowego dalej to samo, kupilem nowe swiece bo myslalem ze to wina swiec, szybko je zamontowalem ale niechcacy pomylilem fajki od przewodów co dziwne auto zapalilo za razem i samo zgaslo.
Aktulanie dalej wszystko kreci ale nie pali juz po zalozeniu fajek w odpowiednie miesjsca.
Mysle ze to rozrząd moze byc zle ustawiony, zaczolem powoli rozbierac autko zeby miec lepszy dostep do rozrzadu i bede probowal sprawdzic czy jest ustawiony prawidlowo.
Niewiem czy to dobra droga ale juz nic innego nie przychodzi mi do glowy, najgorsze jestto ze auto stoi w polowie garazu i jest unieruchomione
Prosba do kogos o jakies schemat prawidlowego ustawienia rozrzadu badz miejsc gdzie sa znaczenia
pozdraiwam i czekam na odpowiedz
Rozebralem :–) :
moje pytanie
Jakie jest prawidlowe polozenie tłoków 1 głowicy tej od chłodnicy , jeżeli koło rozrządu jest ustawione na znaku ? i Koło wału też na znaku.
kupilem nowy czujnik i dalej to samo, czujnik pochodzi z nowszej milleni ale tem sam silnik.
Po podlączeniu nowego dalej to samo, kupilem nowe swiece bo myslalem ze to wina swiec, szybko je zamontowalem ale niechcacy pomylilem fajki od przewodów co dziwne auto zapalilo za razem i samo zgaslo.
Aktulanie dalej wszystko kreci ale nie pali juz po zalozeniu fajek w odpowiednie miesjsca.
Mysle ze to rozrząd moze byc zle ustawiony, zaczolem powoli rozbierac autko zeby miec lepszy dostep do rozrzadu i bede probowal sprawdzic czy jest ustawiony prawidlowo.
Niewiem czy to dobra droga ale juz nic innego nie przychodzi mi do glowy, najgorsze jestto ze auto stoi w polowie garazu i jest unieruchomione
Prosba do kogos o jakies schemat prawidlowego ustawienia rozrzadu badz miejsc gdzie sa znaczenia
pozdraiwam i czekam na odpowiedz
Rozebralem :–) :
moje pytanie
Jakie jest prawidlowe polozenie tłoków 1 głowicy tej od chłodnicy , jeżeli koło rozrządu jest ustawione na znaku ? i Koło wału też na znaku.
- Od: 9 lut 2006, 12:41
- Auto: Mazda Millenia 2,5 v6 automat
Witam !
Wkoncu udalo mi sie odpalic mazde
!!
Dzieki pomocy wieśka a w szczególności na koniec tadziol wkoncu dzis odpalilem
Dzieki wam chlopaki za pomoc
!!!!!!
Pozdrawiam
Wkoncu udalo mi sie odpalic mazde

Dzieki pomocy wieśka a w szczególności na koniec tadziol wkoncu dzis odpalilem
Dzieki wam chlopaki za pomoc