Wymiana filtra paliwa
Witam. Oryginalny filtr wymienia się co 40-45 tys. km. Jeżeli jeździsz na dobrym paliwie to wymieniaj tak jak napisałem powyżej. Pozdrawiam
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
RF2A
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
Filtr paliwa japan line? Co możecie powiedzieć na temat tej firmy? Kupiłem taki filterek, dzisiaj chciałem wymienić, a okazało się, że jest dosyć mocno skręcony. Bez "ciężkich "narzędzi chyba się nie obejdzie. Po wykręceniu filtra okazało się, że mam założony oryginalny filtr mazdy. Teraz mam dylemat czy kupić oryginał czy założyć Japan Line.
Kumpel wymieniał w 323F BJ DiTD filtr paliwa, kupił jakiś tam niby japoński zamiennik. Wszystko ładnie pięknie, odpalił, przejechał 300-500m i zaczął mu się dławić i gasnąć. Patrzymy pod maskę, a tu skapuje z nowego (!) filtra. No to zawrotka do garażu, wyjmujemy filtr, porównujemy uszczelki – okazuje się, że w starym (nie wiem czy to był oryginalny), była grubsza uszczelka, a w nowym cieńsza. Wsadziliśmy tą od starego i do tej pory jeździ bezproblemowo.
Ja bym wsadził do 6-tki oryginalny, ewentualnie zamiennik Knecht.
Ja bym wsadził do 6-tki oryginalny, ewentualnie zamiennik Knecht.
Zawsze używałem filtrów Filtrona, powietrza, paliwa i oleju, nigdy nie miałem najmniejszego problemu z samochodem, w zimie czy lecie, tankuje paliwo ze sprawdzonej stacji. Ostatnio przerzuciłem się na filtry wf sędziszów i nie mam żadnych problemów. Jakoś zawsze byłem przekonany do zamienników bo w moim przypadku naszczęście się sprawdzały
-
TerreQ
we wtorek mam zamiar wymienic filtr paliwa i mysle ze z ta fotorelacja dam rade sam
a kupilem knechta i ostatnia wymiane mialem niecale 20 tys temu
ale 42 zl nie majatek a niech madzia sobie ma 
- Od: 26 wrz 2010, 12:12
- Auto: mazda 323f '99 2,0 ditd sport edition
viewtopic.php?f=312&t=106621&start=0
Witam. Ja wymieniam tak jak w instrukcji co 40 – 45 tys. km. Pozdrawiam
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
RF2A
topik napisał(a):Witam. Ja wymieniam tak jak w instrukcji co 40 – 45 tys. km. Pozdrawiam
no patrz na to
stary filtr to byl filtron a teraz mam knechta
i jedno pytanie dzis odpalilem auto na starym filtrze zeby przeparkowac auto i zajac sie wymiana i niebylo wogole niebieskiego dymku. a po wymianie filtra i oczywiscie odpowietrzeniu jak odpalilem to dopoki sie niezagrzal to caly czas niebieski dymek lecial
- Od: 26 wrz 2010, 12:12
- Auto: mazda 323f '99 2,0 ditd sport edition
viewtopic.php?f=312&t=106621&start=0
Witam
Co roku kupuje filtry KNECHTA w jednym i tym samym sklepie. Polecam www.peze.pl
Ku memu zdziwieniu w tym roku zapłaciłem za fitlry bardzo mało w porównaniu z rokiem 2010. Inflacja w górę a ceny filtra proszę zobaczcie
2011 2010
Filtr oleju OC205 17.00 26.00
Filtr paliwa KC83 47.00 79.00
Pozdro600
Co roku kupuje filtry KNECHTA w jednym i tym samym sklepie. Polecam www.peze.pl
Ku memu zdziwieniu w tym roku zapłaciłem za fitlry bardzo mało w porównaniu z rokiem 2010. Inflacja w górę a ceny filtra proszę zobaczcie
2011 2010
Filtr oleju OC205 17.00 26.00
Filtr paliwa KC83 47.00 79.00
Pozdro600
Dyzioo
Mam pytanie!Dziś zauważyłem, że kontrolka od filtra paliwa nie gasnie jak zawsze zaraz po pojawieniu sie, gaśnie dopiero jak odpale silnik.Jest możliwość spuszczenia wody w filtra paliwa w M6 2003 r . 136 KM?Jesli tak to jak?Z góry dzieki.
- Od: 25 lis 2009, 18:29
- Auto: Mazda 6 2.0 MZR-CD (CiTD)
136 KM 2004 r. liftback
gregi.s napisał(a):Jest możliwość spuszczenia wody w filtra paliwa w M6 2003 r . 136 KM?Jesli tak to jak?
Witaj. Jest. W dolnej części filtra jest motylek. Pozdrawiam
RF2A
RF2A
witam,
ja mam inne pytanie odnośnie filtra. Czy bez wymontowywania i zdejmowania wężyków jest możliwość wylania (albo wypompowania strzykawką) całości (większości) zebranej tam ropy i potem wlania czegoś (myślę aby właśnie w ten sposób zalać forte do przeczyszczenia układu)?
Czy jednak trzeba demontować filtr?
Podpinać się wężykiem nie za bardzo chcę – musiałbym kupić wężyki
Jakby się dało wlać bezpośrednio do filtra byłoby szybciej...
pzdr
ja mam inne pytanie odnośnie filtra. Czy bez wymontowywania i zdejmowania wężyków jest możliwość wylania (albo wypompowania strzykawką) całości (większości) zebranej tam ropy i potem wlania czegoś (myślę aby właśnie w ten sposób zalać forte do przeczyszczenia układu)?
Podpinać się wężykiem nie za bardzo chcę – musiałbym kupić wężyki
pzdr
- Od: 17 mar 2008, 22:35
- Auto: Mazda 6 2.0MZR-CD 136KM 2003r
grubby napisał(a):myślę aby właśnie w ten sposób zalać forte do przeczyszczenia układu
a że tak zapytam – po co chcesz sobie życie komplikować?? Zalej odpowiednią ilość preparatu do baku i wsio

a że tak zapytam – po co chcesz sobie życie komplikować?? Zalej odpowiednią ilość preparatu do baku i wsiorozejdzie się po całym układzie
tak... druga opcja to zalanie do baku na małą ilość paliwa...
jednak tu mam psychiczne opory
- Od: 17 mar 2008, 22:35
- Auto: Mazda 6 2.0MZR-CD 136KM 2003r
ale z tego co się orientuję, to preparaty Forte dolewa się do prawie pełnego baku...(albo inaczej-wlewasz forte do prawie pustego baku i zalewasz na maxa paliwa). Domyślam się, że chcesz aby preparat ten był bardziej skoncentrowany i lepiej przeczyścił układ- ale chyba nie tędy droga w tym przypadku.
PS. Jeżeli się mylę, proszę o poprawkę
PS. Jeżeli się mylę, proszę o poprawkę
dobrzyn22 napisał(a):Jeżeli się mylę, proszę o poprawkę
Niniejszym to czynię
FORTE zaleca się zastosować:
1x do baku na pełny zbiornik
1x do filtra
i ogień w trasę 30Km....
Jak masz jeden produkt i auto nigdy FORTE nie widziało, że tak powiem to do filtra produkt i w trasę przegonić.
Można na małą ilośc ropy w baku, ważne jest aby sitko w zbiorniku było czyste, filtr paliwa świeży i ropa odpowiednia.