Jakość paliwa na stacjach paliw

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Riki » 3 cze 2011, 00:46

capibarez, zgodze się w 10000% :) to samo miałem wykładane kiedy nas szkolili w FORTE......

LPG do GD i Coupe zalewam u "sąsiada" – 2,39 zł/l i jakość pierwszorzędna.
PB – zalewam do Coupe na Shellu (VP), do GD na rozruch na Lotosie.
ON – GFa zalewam tylko i wyłącznie na LOTOSie (zwykły, bez dodatkow) i ew. na BP (jakaś trasa czy cuuuśśś..) zawsze planuję tak aby się wyrobić i zatankować na moim stanowisku i na tej samej stacji <czarodziej>
mazparts.pl
Firma

Od: 29 sty 2004, 21:48
Auto: 626 GE KL '94

Postprzez Ania_TM » 3 cze 2011, 10:00

Na Orlenie zawsze moje auto czuje różnicę :P i jakoś ma większego kopa niż na innych stacji.
Na Lukoil mają taniej, bo nie mają kart na punkty itp, całego systemu lojalnościowego, ale co mi mazdę zmuliło to masakracja :O

Fajnie,że kolega opisał dość dokładnie sytuację odnośnie paliwa :)
Ania_TM

Postprzez Riki » 3 cze 2011, 10:19

Widzewianka :) Lukoil ma taniej, bo paliwko leci od "Ruskich" :P i co ciekawe wcale te paliwo nie jest złe. Mówię o oleju napędowym.
mazparts.pl
Firma

Od: 29 sty 2004, 21:48
Auto: 626 GE KL '94

Postprzez JohnnyB » 3 cze 2011, 10:32

Ja lokalnie tankuje na Statoilu, niestety najdroższa, ale jest to stacja która kilka lat temu przeszła kompletny remont, wymieniono wszystkie dystrybutory itp. (Zakroczym)
Tankowałem na BP niedaleko i Mazdą musiałem człapać się do Jaksy na czyszczenie wtrysków.
Tankowałem też tam LPG i na baku robiłem średnio 30-50 km mniej i auto nie jechało. (Nowy Dwór M.)
Mam jeszcze obok Bliską ale tam tu już można starego Mesia tylko tankować. (Modlin)

Teraz LPG tankuje najczęściej na Orlenie pod drodze z pracy, ale mam kartę rabatową i te kilkanaście groszy na LPG to jest różnica już odczuwalna a gaz naprawdę spoko. (Al. Prymasa – W-Wa)
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez Pankuba » 3 cze 2011, 11:10

Tankuję głównie na pobliskim Neste. Zero problemów. W M6 jeden przypadek, gdzie zatankowałem w trasie na BP (Skarżysko) i auto było ewidentnie przymulone. Po zatankowaniu na Neste sytuacja wróciła do normy.
Z ostatnich historii: Zafira znajomego, diesel, tankowanie na Lukoil, wyjazd za granicę, problemy podczas powrotu, auto zachowywało się trochę tak, jakby brakowało turbo. Po przejechaniu granicy tankowanie na Orlenie, problem zniknął.
BTW: Lukoil kupuje dużo paliwa również od Orlenu, etylinę i ON.
Obrazek
Forumowicz

Od: 20 sty 2008, 16:44
Auto: M6 GG '05 141 KM

Postprzez Waluś » 5 cze 2011, 09:59

Riki napisał(a):Lukoil ma taniej, bo paliwko leci od "Ruskich"

hehe a ty myślisz że orleny, lotosy, shele i inni gdzie biorą ??
Wschodnia rubież sporo bierze stamtąd :P mają bliżej niż do Płocka czy Gdańska
Przykłąd ?? proszę.
Baza paliwowa w Małaszewiczach (Terespol) Robiłem w okolicy prawie miesiąc i podjeżdżają tam cysterki wszelkiej maści :P ale z tego co zwróciliśmy z chłopakami uwagę to najczęściej na wschodnich blachach, najdalszą widziałem Mazowiecką :)
Fotorelacje z napraw 626 GD
Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia...
Forumowicz

Od: 21 lis 2003, 20:48
Auto: GJ SH01, a rekreacyjnie niebieskie 1300 ccm na dwóch kołach

Postprzez Lukano » 5 cze 2011, 10:57

No to z tego tylko się cieszyć, za wschodnią granicą mają dobre paliwo.
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez Barthez » 5 cze 2011, 13:43

Lukano napisał(a):za wschodnią granicą mają dobre paliwo.

<spoko>
zła opinia jest z powodu mrówek – przywożą najtańsze co sie da (np 92 czy nawet niżej ) i sprzedają
(gadałem kiedyś na granicy o tym...)
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez nemi » 6 cze 2011, 09:44

Riki napisał(a): zawsze planuję tak aby się wyrobić i zatankować na moim stanowisku i na tej samej stacji

Też tak robię. Właściwie tankuję tylko na dwóch stacjach BP – obie na Modlińskiej w Wawie (w zależności od tego czy wyjeżdżam z domu czy do niego wracam).

Odkąd jeżdżę tylko na benzynie nie zauważyłem nigdy różnicy w jeździe, gdzie bym nie zatankował (tankowałem na Bliskiej, BP, Lukoil, Orlen i raz w Carrefour).
Jedynie co mnie zastanowiło ostatnio – po tankowaniu na BP moje auto rozpędziło się do 200 km/h i ani grama więcej (gaz w podłodze). Jechałem na pusto, sam w aucie.
W ubiegłym tygodniu byłem w Niemczech, wcześniej pod korek zatankowałem na Orlenie w Gryfowie Śląskim. Miałem na pokładzie dodatkową osobę + bagaże. Nie testowałem V-max 700 km od domu, ale bez problemu mogłem utrzymać prędkość przelotową 180-200 km/h i to z włączoną klimatyzacją. Ciekawe, czy to kwestia doskonałych warunków pogodowych (może miałem wiatr w plecy?), czy jednak to kwestia paliwa ze stacji Orlen. Poza tym, że bez najmniejszych kłopotów przekroczyłbym 200 km/h nie zauważyłem, żeby auto jakoś lepiej przyspieszało czy też mniej paliło.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez Barthez » 6 cze 2011, 11:13

nemi napisał(a):Odkąd jeżdżę tylko na benzynie nie zauważyłem nigdy różnicy w jeździe, gdzie bym nie zatankował (tankowałem na Bliskiej, BP, Lukoil, Orlen i raz w Carrefour).

urok benzynki ;)
też nie wyczuwam różnic
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez gloglo » 7 lip 2011, 16:26

nie da sie jednoznacznie powiedziec czy omijac orlen czy tez nie.. ja tam nie narzekam na paliwa z orlenu...
http://www.klub-nocny.pl
--
http://www.twojeprawojazdy.pl !!
--
http://www.graph-media.pl
Początkujący

Od: 16 mar 2008, 23:27
Auto: Mazda mx-3 2,5 v6 KLDE

Postprzez Arton » 16 lip 2011, 00:47

Nie do końca mogę sie zgodzić z wcześniejszą wypowiedzią kolegi. Faktem jest, że prawie 100% stacji w polsce kupuje paliwo z orlena a shell v -racing sciagane jest bezposrednio z niemiec z tad jego wyzsza cena. Natomiast z doswiadczenia, na początku tankowałem na BP ale zdenerwował mnie system punktowy, nie miła obsługa na stacji oraz katastrofa z wyciekiem ropy ( kumulacja zdarzeń) i postanowiłem, że zmienię stację na shella :) wszytsko git, zmieniłem miejsce pracy dojazdy dalekie wiec zwróciłem uwagę na to, że cena na shellu jest zawsze wyższa niż na orlenie i innych stacjach. Poczytałem i dlaczego mam przepłacać na shellu za markę jadę na orlen. Tankuję na trzech różnych stacjach i jest różnica praca silnika ( i zlekko zmulony) na niekorzyść orlena. Skoro paliwo musi spełniać określone normy przy wyjeździe z rafinerii to gdzieś musi dochodzić do nieprawidłowości (magazyny, cysterny itp) I może tak być, że shell zamawiając paliwo z orlena odbiera z takimi parametrami jakie zamawia natomiast orlen sobie paliwo zostawi takie jakiego inni nie chcą a tym samym może cene jeszcze obniżyć o parę groszy. Niestety z powodów finansowych narazie jestem zmuszony tankować na orlenie ale na pewno wróce na shell . A co do dodatków typu V-power , verva , ultimate , to mówiąc najprościej jest to dodatek czyszcząco-smarujący itp. wymieszany w benzynie. to tak jak bym wlał stp do baku gdzie mam zalaną zwykłą benzynę .

A co do Polskiego interesu – to tankując na shellu wspieram Polską gospodarkę bo z orlena bena jest dostarczana ale odpowiedniej jakości.
...nie wszyscy mogą jeździć M@zdą. Niech jeżdżą golfami, tak jak wszyscy...
Forumowicz

Od: 10 sie 2010, 10:41
Auto: Mazda 5CR 2.0 PB z 2005r
Mazda 626 GF 98r 2.0 115KM PB + LPG Stag 300+
Była Mazda Demio 98 1.3 16V (63KM)
Była MX-3 1.6 PB

Postprzez marek » 16 lip 2011, 10:21

Ja tankuje na Orlenie Vervę 98, raz zatankowałem na Shellu Vpower Racing (bo tam nie mają zwykłej 98...) i co ? i róznica żadna. Więc po co przepłacać ;)
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez mlodyMazda » 8 sie 2011, 00:23

Między Schell V-power a zwykłą 95 np z Orlenu nie odczułem różnicy jak 98 to tylko Verve tankowałem.
LPG na Orlenie sporo osób odradzało a polecają BP,Shell ewentualnie Bliska.Nie sprawdzałem tego laboratoryjnie ale dużo posiadaczy aut z LPG odradzały mi "orzełka".
A 95 to przeważnie tankuje na Orlenie.Za granicą Q8,Aral,Shell ewentualnie esso
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców – Colin McRae

https://www.facebook.com/AutospaLuxuryCarSpa/
Some say..
Forumowicz

Od: 8 mar 2010, 00:07
Auto: była:626 GF FS '98,
6 GG LF '02
jest: , NC LF '06
Audi A3 8P '06

Postprzez nemi » 8 sie 2011, 07:50

mlodyMazda napisał(a):LPG na Orlenie sporo osób odradzało a polecają BP,Shell ewentualnie Bliska.

...Bliska, to tańsza stacja Orlenu, bez programu lojalnościowego i z nagabywaniem "zaproponuję jeszcze płyn do szyb i prezerwatywy z dziurą".
Forumowicz

Postprzez mlodyMazda » 15 sie 2011, 20:47

A z tą prezerwatywą to wiesz z własnego doświadczenia? oby nie.. <glupek2> :D

Some say..
Forumowicz

6 GG LF '02
Audi A3 8P '06

Postprzez nemi » 16 sie 2011, 07:51

mlodyMazda napisał(a):A z tą prezerwatywą to wiesz z własnego doświadczenia? oby nie.. <glupek2> :D

Zawsze odmawiam wszelkich zakupów dodatkowych :P.
Forumowicz

Postprzez mlodyMazda » 16 sie 2011, 15:10

od tej pory ja też będe hahaha

a co sądzicie o takich stacjach jak np Husar itp

Some say..
Forumowicz

6 GG LF '02
Audi A3 8P '06

Postprzez dadan » 16 sie 2011, 16:32

Nigdy nie odczuwalem roznicy tankujac PB95 na roznych stacjach, jednak tankujac X9 KF srednio 2 razy w tygodniu do pelna na Nestii robilem notorycznie mniej kilometrow niz na pb95 z innych stacji, po zalaniu PB98 na nestii jak dla mnie dorownywala zwyklej pb95 na firmowych stacjach.

Co do lpg wszedzie wychodzilo tak samo.

Ale...mam dziwne odczucia tankujac paliwo za granica i w polsce, pierwszy przypadek:
zalalaem w szczecinie na auchan zwykla pb95 do civica srednia predkosc 130 km/h dystans 900 km
zatankowalem w belgii na shellu PB95 srednia predkosc 150 km/h i przejechalem 950 km, przypadek? Ta sama trasa, te same warunki pogodowe.

To samo mialem z dieslem ostatnio.

ps: na v-power racing z shella to malo dzwona nie wywalilem tak civic zapier...moze te paliwo i 98 faktycznie nie jest tak chszczone i ma wiecej uszlachetniaczy?
Forumowicz

Od: 1 kwi 2008, 13:23
Auto: TA KL

Postprzez mlodyMazda » 17 sie 2011, 13:38

Za granica jest lepsza jakość, ja nawet widzę różnice miedzy paliwem tankowanym w Niemczech a w Luksemburga z korzyścią dla tego drugiego tak samo z LPG

Some say..
Forumowicz

6 GG LF '02
Audi A3 8P '06