heh
akurat masz fuksa – mam taki fotelik od maja 2011r
i teraz robi się problem

gdyż minusy przesłaniają plusy
ogółem fotelik pasuje do auta, ja mam 6 kombi 2003 rok, z montażem nie ma problemu – trzyma się idealnie – fotelik nie tani ale bardzo bezpieczny
minusy:
– dziecko ma teraz 13 miesięcy (ok 11kg) i wsadzenie go do fotelika bez uderzenia głową o samochód graniczy z cudem – moja żona ledwo sobie już radzi – ale to kwestia samochodu – wielkości otworu drzwiowego a nie fotelika – pewnie tak samo będzie z każdym isofixem
– dziecko bardzo szybko się w nim poci nawet ubrane bardzo delikatnie i to z załączoną klimą
– beznadziejnie podwija się pod tyłek osłona na jajka

przy wsadzaniu – trzeba szarpać się z dzieckiem
– pasy wchodzą pod plecy dziecka i trzeba się szarpać – po raz drugi.
– delikatnie pasy się obracają względem zapięcia i robi się plątanina – głównie jak wsadza go żona – ja już się oswoiłem i mam technikę
Plusy
– BEZPIECZEŃSTWO – dziecko przespało trasę w nocy 650 km – 7,5godziny bez mrugnięcia okiem i się nie spociło za bardzo
– bardzo mocno trzyma się ramy auta – zabezpieczony przez isofix i pas samochodu
– ja mam wersję z nogą podtrzymującą od spodu – super patent poprawia trzymanie o 100%
– bardzo dobra jakość wykonania
– dobrze chodzą mechanizmy,
– pas trzymający od góry za tył siedzenia – super poprawia bezpieczeństwo
– za tylnym siedzeniem kierowcy a przed nogą od fotelika mieści się dojazdówka (dobrze zabezpieczona) – (butla w kole od lpg) i zabawki dziecka i dużo badziewia – a ja mam 180cm wzrostu
Podsumowując – fotelik porządny, bezpieczny, zrobiony z kiepskiego nie oddychającego materiału i bzdurą jest jego opis jak to on oddycha. Ciężko wsadza się dziecko i człowieka szlak trafia – a mój syn jest bardzo ruchliwy. Dość dobra pozycja do spania – ale to już nie nosidełko.
Najważniejsze – zabierz dziecko i jedz do sklepu – wsadź do fotelika i przymierz czy dobrze siedzi.
Podstawowe pytanie – czy dziecko już samo siedzi – ile waży i ile ma miesięcy.
My wybraliśmy ten fotelik po wizycie w sklepie – najdroższy i najlepszy i kupiliśmy na allegro za jakies 800zł komplet.
Jeżeli chcesz – poszukam fotek i wyślę Ci jak to w aucie wygląda