Problem z jazdą na benzynie i dziwny zapach
Strona 1 z 1
Witam wszystkich
Już było kilka wątków w tym temacie jednak żaden do końca nie rozwiązywał problemu. Jestem posiadaczem mazdy 323 f 1.6 8V BG rocznik 91. Mazda posiada instalację gazową z która nie miałem jeszcze problemów a samochodem zrobiłem już około 25 tys km. Inna sprawa jest z benzyną. Kiedy kupiłem samochód właściciel powiedział że nie działa na benzynie. Powodem oczywiście były zapieczone wtryski i zardzewiała pompa. Wymieniłem więc wtryski, pompę. Po pewnym czasie zauważyłem jednak że gdy jadę i przełączę na benzynę samochód zachowuję się dziwnie. Trzymam wciśnięty gaz samochód przyspiesza po czym nagle zachowuje się jakby zabrakło benzyny... po chwili znowu tak jak by do niego doszła i jedzie. Co mógłbym jeszcze sprawdzić żeby się dowiedzieć jaka może być przyczyna? Do tego gdy przełączam na benzynę zaczyna śmierdzieć jak by się paliło sprzęgło, ale to możliwe jak na gazie nic takiego się nie dzieje? Nie ma żadnych zapachów dziwnych. I silnik w ogóle silnik zaczyna inaczej pracować, głośniej i tak wyje na wyższych obrotach.
Dziękuje z góry za jakieś wskazówki
Już było kilka wątków w tym temacie jednak żaden do końca nie rozwiązywał problemu. Jestem posiadaczem mazdy 323 f 1.6 8V BG rocznik 91. Mazda posiada instalację gazową z która nie miałem jeszcze problemów a samochodem zrobiłem już około 25 tys km. Inna sprawa jest z benzyną. Kiedy kupiłem samochód właściciel powiedział że nie działa na benzynie. Powodem oczywiście były zapieczone wtryski i zardzewiała pompa. Wymieniłem więc wtryski, pompę. Po pewnym czasie zauważyłem jednak że gdy jadę i przełączę na benzynę samochód zachowuję się dziwnie. Trzymam wciśnięty gaz samochód przyspiesza po czym nagle zachowuje się jakby zabrakło benzyny... po chwili znowu tak jak by do niego doszła i jedzie. Co mógłbym jeszcze sprawdzić żeby się dowiedzieć jaka może być przyczyna? Do tego gdy przełączam na benzynę zaczyna śmierdzieć jak by się paliło sprzęgło, ale to możliwe jak na gazie nic takiego się nie dzieje? Nie ma żadnych zapachów dziwnych. I silnik w ogóle silnik zaczyna inaczej pracować, głośniej i tak wyje na wyższych obrotach.
Dziękuje z góry za jakieś wskazówki
- Od: 22 lip 2010, 21:15
- Auto: Mazda 6 GJ 2019 2.5
ja mialem taki sam problem z moja Madzia 323 BG , 1.6 16V '92.
kupilem ja tylko na gazie jezdzilem przez pewien czas, lecz potem sprawdzilem to wtryski były OK. wymienilem pompe paliwa, gdyz byla zatarta , wymienilem filtr paliwa i mam taki sam problem jak Ty.
nie wiem co sie dzieje. ja mysle ze poprostu kupilem pompe do slabszego silnika bo ta nowa (uzywana) pompa byla mniejsza od oryginały , moze problemem byc za mala wydajnosc. teraz czekam na wiekszy przyplyw gotowki to wymienie ta wieksza i moze to jest problem.. lecz no sam nie wiem..
sam bym chcial rozwiazac ten problem.
kupilem ja tylko na gazie jezdzilem przez pewien czas, lecz potem sprawdzilem to wtryski były OK. wymienilem pompe paliwa, gdyz byla zatarta , wymienilem filtr paliwa i mam taki sam problem jak Ty.
nie wiem co sie dzieje. ja mysle ze poprostu kupilem pompe do slabszego silnika bo ta nowa (uzywana) pompa byla mniejsza od oryginały , moze problemem byc za mala wydajnosc. teraz czekam na wiekszy przyplyw gotowki to wymienie ta wieksza i moze to jest problem.. lecz no sam nie wiem..
sam bym chcial rozwiazac ten problem.
Jeżeli miałeś zardzewiałe wtryski i pompę paliwo, to wyobraź sobie, co musi dziać się z przewodami paliwowymi. Wymień przewody i problem powinien ustąpić, tak mi się bynajmniej wydaje.
Hmm może racja powinienem wymienić jeszcze przewody paliwowe. A jaki to może być koszt mniej więcej? Da się jakoś w ogóle oczyścić syf z baku? Bo kiedyś jak wymieniałem starą pompę zardzewiałą to pamiętam że za czysto to tam nie było
Jeżeli masz oryginalny zbiornik, to powinien być pod spodem korek spustowy. Jak odkręcisz, to razem z benzyną powinien i syf wypłynąć.
Jak tylko znajdę trochę więcej czasu i dostanę zastrzyk finansowy to powymieniam co trzeba oczyszczę zbiornik i napisze czy dało to jakiś rezultat.
tak zgadza sie,jest korek spustowy-taka sruba na klucz 13 chyba.choć książka SAM NAPRAWIAM twierdzi ze zbiornik nie posiada spustu.a przez ten korek zleci nawet to czego pompa nie byla w stanie wyciagnąć.mi zlecialo z roznych zakamarków ze 3 litry benzyny ktorej w inny sposob nie szlo odzyskać
- Od: 13 mar 2010, 17:52
- Auto: była mazda 323 bg 1.3 16v
jest SCENIC I ph II
Witam ponownie.
Tak jak obiecałem znalazłem wolną chwilę odkręciłem pompę i zajrzałem do baku. To co tam znalazłem przeraziło mnie... Jednak problem z jazdą i dziwnym zapachem wiąże się z syfem który mam w baku. Wyciągnąłem pordzewiałe elementy, które kiedyś służyły chyba do tego żeby paliwo nie bujało się za bardzo, przynajmniej tak myślę. Na filtrze od pompy było dosłownie błoto, które dalej jest w baku. Tak jak pisaliście zobaczę czy mam korek spustowy pod spodem na wekendzie i spróbuję wylać cały ten syf. Jak nie da rady to może odkręcić bak i spróbować jakoś to doczyścić. Gdy przeczyściłem filtr na pompie to na około 200 km miałem spokój. Samochód pracował równiej nie przerywał a do tego jeździł jak "demon". Ale znowu się filtr zapchał i wróciło stare przekleństwo. Po oczyszczeniu baku napisze czy problem rozwiązał się do końca.
pozdrawiam i dzięki za wszystkie wskazówki
Tak jak obiecałem znalazłem wolną chwilę odkręciłem pompę i zajrzałem do baku. To co tam znalazłem przeraziło mnie... Jednak problem z jazdą i dziwnym zapachem wiąże się z syfem który mam w baku. Wyciągnąłem pordzewiałe elementy, które kiedyś służyły chyba do tego żeby paliwo nie bujało się za bardzo, przynajmniej tak myślę. Na filtrze od pompy było dosłownie błoto, które dalej jest w baku. Tak jak pisaliście zobaczę czy mam korek spustowy pod spodem na wekendzie i spróbuję wylać cały ten syf. Jak nie da rady to może odkręcić bak i spróbować jakoś to doczyścić. Gdy przeczyściłem filtr na pompie to na około 200 km miałem spokój. Samochód pracował równiej nie przerywał a do tego jeździł jak "demon". Ale znowu się filtr zapchał i wróciło stare przekleństwo. Po oczyszczeniu baku napisze czy problem rozwiązał się do końca.
pozdrawiam i dzięki za wszystkie wskazówki
lukaszbroda napisał(a):tak zgadza sie,jest korek spustowy-taka sruba na klucz 13 chyba.choć książka SAM NAPRAWIAM twierdzi ze zbiornik nie posiada spustu.a przez ten korek zleci nawet to czego pompa nie byla w stanie wyciagnąć.mi zlecialo z roznych zakamarków ze 3 litry benzyny ktorej w inny sposob nie szlo odzyskać
No ok, spuściłeś ale te "błotko" zostało przyklejone na dnie dalej... Jak je potem doczyściłeś przed zalaniem świeżej benzynki?

spuściłem i ... wywaliłem na złom bo miał zaslepione przewody od odpowietrzania a wstawiłem calkiem sprawny z mojej drugiej madzi co mialem na cześci.ani w jednym ani w drugim zadnego błota nie bylo wiec nie wiem skąd u was sie wzielo.to chyba jakies zanieczyszczenia z drogi spowodowane dziurawym bakiem może co?
jest SCENIC I ph II
przecież gdyby bak był dziurawy to by benzyna uciekała
Myślę że przez 20 lat ma prawo dostać sie do baku troche kurzu, pyłu i innych syfów. (tym bardziej że kiedyś benzyna była inna niż dziś)

skoro blotko to niby skad?w moich bakach bylo idealnie czysto a moja ma przebieg ponad 200 tys
jest SCENIC I ph II
powinienes wymienic pompe razem z filtrem w zbiorniku, kosztuje z 50 zl. dodatkowo caly szlam wyciagnac do gory, bo przez korek spustowy nie splynie. opilki zelaza z rury i rdze usunac magnesem. jesli to nie pomoze to wymienic zbiornik (90zl) i rury od wlewu (tez grosze)
dziwi mnie tylko to ze skoro napiasales w pierwszym poscie ze wymieniles pompe paliwa to nie zauwazyles ze w zbiorniku jest taki syf i filterek jest caly zapchany
dziwi mnie tylko to ze skoro napiasales w pierwszym poscie ze wymieniles pompe paliwa to nie zauwazyles ze w zbiorniku jest taki syf i filterek jest caly zapchany

- Od: 4 mar 2008, 01:41
- Auto: Mazda 929 LA m52
Mazda 323F BG bp
No właśnie pierwszym razem gdy mazda nie jeździła na benzynie zacząłem od oględzin pompy. Okazała się być cała pordzewiała. Nie widziałem żadnego błota wtedy. Dopiero teraz gdy wsadziłem rękę do baku wyczułem na dole coś jak błoto (tak to wygląda) Wtedy nie grzebałem tam bo myślałem że to wina pompy i wtrysków a nie "śmietnika" w baku. Spróbuję go dokładnie oczyścić (jak zdążę na tym wekendzie). Jak nie dam rady wygrzebać całego syfu to po prostu kupie nowy bak. Myślę, że samo dokładne oczyszczenie rozwiąże preoblem ponieważ gdy wcześniej wygrzebałem trochę brudu i oczyściłem filtr na pompie samochód chodził elegancko.
PS: sprawa tego całego zasyfenia to wina poprzedniego właściciela. Tak jak pisałem benzyny nie było w ogóle w baku (nie wiem jak długo) pompa pordzewiała jak by leżała 2 lata w rzece. Pewnie wtedy dostały się też jakieś śmieci. Nie wiem co właściciel zrobił ale na pewno był nie odpowiedzialny. Dbał o cały samochód a nie lał benzyny... dla mnie porażka
PS: sprawa tego całego zasyfenia to wina poprzedniego właściciela. Tak jak pisałem benzyny nie było w ogóle w baku (nie wiem jak długo) pompa pordzewiała jak by leżała 2 lata w rzece. Pewnie wtedy dostały się też jakieś śmieci. Nie wiem co właściciel zrobił ale na pewno był nie odpowiedzialny. Dbał o cały samochód a nie lał benzyny... dla mnie porażka
Odświeżam temat.
Mazda dostała nowy zbiornik paliwa, nową pompkę oraz filtr paliwa.
Teraz pali na benzynie ale jest jeszcze jedne problem
Gdy zapalam samochód silnik drga jak by miał zaraz wypaść.
Nie sprawdzałem jeszcze listwy wtryskowej bo zabrakło mi już czasu.
Czy możliwe że przez zapieczony któryś z wtrysków silnik tak dziwnie pracuje?
Dodam, że jak samochód chodził to zdejmowałem po kolei kable. Podczas zdejmowania w silniku spadały obroty. Inaczej było gdy zdjąłem drugi kabel, wtedy nie było żadnej różnicy, nic się nie działo. Czy znaczyło by to że to drugi wtrysk jest zawalony i to jest wina takiej pracy silnika?
Mazda dostała nowy zbiornik paliwa, nową pompkę oraz filtr paliwa.
Teraz pali na benzynie ale jest jeszcze jedne problem
Gdy zapalam samochód silnik drga jak by miał zaraz wypaść.
Nie sprawdzałem jeszcze listwy wtryskowej bo zabrakło mi już czasu.
Czy możliwe że przez zapieczony któryś z wtrysków silnik tak dziwnie pracuje?
Dodam, że jak samochód chodził to zdejmowałem po kolei kable. Podczas zdejmowania w silniku spadały obroty. Inaczej było gdy zdjąłem drugi kabel, wtedy nie było żadnej różnicy, nic się nie działo. Czy znaczyło by to że to drugi wtrysk jest zawalony i to jest wina takiej pracy silnika?
albo wtrysk nie daje paliwa na cylinder numer dwa albo świeca nie daje iskry
- Od: 5 sty 2012, 22:14
- Auto: Mazda 323f BG 1.6 16V 93r.
Vectra b 98r. 1.8+lpg sekw. exclusive edition
Witam,
Po długim czasie (przyczyna braku czasu) zrobiłem wreszcie co trzeba żeby madzia zaczęła jeździć na benzynie. Z przyczyn zaniedbania jej przez poprzedniego właściciela konieczna niestety była wymiana wielu elementów.
– pompa pordzewiałą do tego dawała złe ciśnienie, została wymieniona
– zbiornik paliwa w bardzo złym stanie, madzia dostała nowy
– filtr paliwa zapchany, wymieniony
– jeden wtrysk zapchany, wymieniony
Po takich wymianach w mazdzie obudził się na nowo demon i pięknie jeździ na Pb.
Po długim czasie (przyczyna braku czasu) zrobiłem wreszcie co trzeba żeby madzia zaczęła jeździć na benzynie. Z przyczyn zaniedbania jej przez poprzedniego właściciela konieczna niestety była wymiana wielu elementów.
– pompa pordzewiałą do tego dawała złe ciśnienie, została wymieniona
– zbiornik paliwa w bardzo złym stanie, madzia dostała nowy
– filtr paliwa zapchany, wymieniony
– jeden wtrysk zapchany, wymieniony
Po takich wymianach w mazdzie obudził się na nowo demon i pięknie jeździ na Pb.
To gratuluję szerokości 
- Od: 5 sty 2012, 22:14
- Auto: Mazda 323f BG 1.6 16V 93r.
Vectra b 98r. 1.8+lpg sekw. exclusive edition
Strona 1 z 1