Witam wszystkich.
To mój pierwszy wpis – proszę o wyrozumiałość.
Kupiłem mazdę 2 w USA (tymczasowo tam mieszkam), zamierzam ją przywieźć do Polski, stąd moje pytanie do posiadaczy i znawców: czy reflektory europejskie pasują (rozmiarowo) do wersji USA. Zamiast przerabiać światła możne zmieniłbym reflektory? Przeróbka musiałaby być dość znaczna (geometria, żółte pozycyjne).
Jeśli macie jakieś doświadczenia – proszę o pomoc.
Mazda2 us. spec. Dostosowanie auta w EU
Strona 1 z 1
Niestety nie mam pojęcia jak to wygląda w zaoceanicznej wersji, ale powiedź co potrzebujesz a postaram się pomóc, pomierzyć. Mam też jedną soczewkową dostępną. Komplet zwykłych można już za 500 zł znaleźć, tylko szukaj z kablami i gumowymi zaślepkami bo nie wiem czemu wszyscy je wyciągają.
Dziękuję za kolejne zakopanie ważnego tematu.
Dzięki za odzew,
Podstawowa informacja, która może mi pomóc, to czy w europejskiej wersji w przedniej lampie występują światła drogowe i mijania w jednej żarówce (dwuwłóknowej), czy są w osobnych żarówkach, czy kierunkowskazy są na krawędzi auta (zewnętrzna część klosza) czy na środku lampy i czy występują światła pozycyjne w przedniej lampie? Na zdjęciach oba klosze (EU i USA) wyglądają tak samo ale mogą być różnice w rozmiarach.
jeszcze ważna informacja – moje lampy nie są soczewkowe (zwykłe halogenowe żarówki).
Podstawowa informacja, która może mi pomóc, to czy w europejskiej wersji w przedniej lampie występują światła drogowe i mijania w jednej żarówce (dwuwłóknowej), czy są w osobnych żarówkach, czy kierunkowskazy są na krawędzi auta (zewnętrzna część klosza) czy na środku lampy i czy występują światła pozycyjne w przedniej lampie? Na zdjęciach oba klosze (EU i USA) wyglądają tak samo ale mogą być różnice w rozmiarach.
jeszcze ważna informacja – moje lampy nie są soczewkowe (zwykłe halogenowe żarówki).
- Od: 31 lip 2011, 03:43
Na szybko. W wersji, którą mam aktualnie zainstalowaną czyli niesoczewkowe lampy – żarówka jest dwuwłókowa, kierunkowskaz jest bliżej środka samochodu (pomarańczowa żarówka klosz przeźroczysty) a postojowe na zewnątrz z malutką żarówką 5W5. Z tego co pamiętam w soczewkowej światło drogowe jest oddzielone od mijania, ale tą lampę sprawdzę jak wezmę do łapy
Obie lampy różnią się wiązkami elektrycznymi, ale można je spokojnie wymienić bo kostka w którą się ja wpina pasuje do obydwu rodzai lamp.
u mazdy soczewkowe zabijają – 2100 sztuka
na allegro komplet za jakieś 1500 zł
zwykłe komplet na allegro jakieś 600 zł (i te cholerne wiązki, które najczęściej wyciągają)
zwykłe komplet na allegro jakieś 600 zł (i te cholerne wiązki, które najczęściej wyciągają)
Witam, posiadam mazde2 1.5 sport 2014 4d automat kupioną dla siebie w usa, od kilku dni w Polsce. Muszę zmienić reflektory przód i tu pytanie czy są jakieś zamienniki? Druga kwestia to światło przeciwmgielne tył, jak w mazdzie2 z tej generacji jest to rozwiązane? zespolone w tylnym kloszu? Problemem jest też to iż przy kierownicy w manetce nie ma włącznika przeciwmgielnych więc pozostanie jakaś partyzantka z włącznikiem, może wystarczy jakieś doraźne rozwiązanie do przeglądu w formie kit'a z allegro?
pozdrawiam
pozdrawiam
-
baskont
Za szybko chyba na zamienniki, model też niszowy , może ebay. Co do p/mgłowego jeśli to ma być na zasadzie byle na przegląd to robisz zamach na innych użytkowników dróg, i to świadomie!
A jak ceny w Aso?
BTW, nie było dwojek czterodzwiowych.
TapTalk na Sony M2
A jak ceny w Aso?
BTW, nie było dwojek czterodzwiowych.
TapTalk na Sony M2
BTW, nie było dwojek czterodzwiowych
4 drzwi i bagażnik
a co z moim pytaniem apropo przeciwmgielnych? One są w tylnych lampach czy w zderzaku? Bo w zderzaku mam odblaski. I kwestia jak to potem podpiać, na partyzanta ze switchem wewnątrz kabiny czy szukać przełaczników świateł przy kierownicy i potem kombinować z okablowaniem
-
baskont
Lampy masz w ASO...
Światło przeciwmgielne tylne zamontuj jako "zestaw uniwersalny", ale zrób to poprawnie tzn. zgodnie ze sztuką...
Światło przeciwmgielne tylne zamontuj jako "zestaw uniwersalny", ale zrób to poprawnie tzn. zgodnie ze sztuką...
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Udało mi się dostać używane poliftowe kompletne lampy z jednego auta, więc przód mam ori ełuropa
pytanie o tył – czy w polifcie przeciwmgielna jest w zderzaku? czy w tylnym kloszu? Bo ja mam w zderzaku dwa odblaski, może za jeden z nich wsadzę mocnego leda?
pytanie o tył – czy w polifcie przeciwmgielna jest w zderzaku? czy w tylnym kloszu? Bo ja mam w zderzaku dwa odblaski, może za jeden z nich wsadzę mocnego leda?
-
baskont
W HTB jest w zderzaku... Nie wiem jek jest w saloonie...
http://allegro.pl/mazda2-2010-lampa-prz ... 20148.html
http://allegro.pl/mazda-2-lampa-przeciw ... 57698.html
Jeżeli są takie same, to kup lampę EU i od angola i będziesz miał dwa światła przeciwmgielne tylne...

Jeżeli są takie same, to kup lampę EU i od angola i będziesz miał dwa światła przeciwmgielne tylne...
Arkana , Renault , Mii
Strona 1 z 1