MAZDA6 z 2009/10 roku – bardzo ważna uwaga !!!!!!!

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez montefalco » 3 sie 2011, 13:39

witam serdecznie,
szczególnie łączę się w boolu z ludzmi mi podobnymi – którzy kupili mazdę6 diesel z roku 2009/10

ja z tym samochodem mam już więcej kłopotów niż z 11 letnią toyotą corollą-tzw. okularem

Ale rzecz przed którą chcę Was wszystkich przestrzec to wada akumulatora

otóż 3 m-ce po zakupie "wysiadł" mi akumulator (zaznaczam że nie korzystałem z samochodu 10 dni)
co usłyszałem w jednym z warszawskich serwisów? MOŻE SIĘ TAK ZDARZYĆ – BO SĄ POBORY PRĄDU...

pfff pomyślałem że panowie powinni się lekko ogarnąć i zażądałem testu poboru i akumulatora.

Wynik: AKUMULATOR ZUŻYTY-WYMIEŃ (wydruk z komputera w serwisie) i teraz najśmieszniejsza część...nie wymieniają bo na akumulator jest rok gwarancji, a ja byłem na pierwszym przeglądzie po ...roku i dwóch tygodniach :D
nabazgrałem do Mazdy Polska i co? pomimo tego że na ten akumulator otworzyłem zlecenie naprawy w salonie Odysei to Pan Margielewski z Mazdy napisał że nie, bo...i tu cała lista czego nie dopełniłem.

Pewnie odezwie się kilka głosów...niektóre-że jestem głupi bo nie dopilnowałem, inne bardziej mi przychylne, ale ja powiem jedno. Jak któs wydaje sto tysięcy na samochód to z reguły ma mnóstwo innych prac, i samochód traktuje jak narzędzie a nie obiekt specjalnej troski i uważa że mamy pewien stopień ucywilizowania i jakości usług...

NIESTETY MYLI SIĘ (albo jest głupi) – jedno z dwóch też w moim przypadku...

Z tym samochodem mam same kłopoty (przy zmianie biegów coś wali w podwozie, przy gwałtownym hamowaniu ze 140 km/h wozi tyłem itp).
Nigdy...
nikomu...
nie polecę tego samochodu!

no chyba że wrogowi :)
-------------
Monte
Początkujący

Od: 13 cze 2011, 17:54
Auto: Mazda 6, 2010

Postprzez Wojtek » 3 sie 2011, 14:18

uwazam, ze Mazda Polska powinna wymienic akumulator i to bez gadania...
Jezeli Mazda Polska tak potraktowala swojego klienta, to proponuje odwolac sie do Mazda Corp.
Jezeli kupowales auto w ASO, to masz dodatkowa 12 miesieczna gwarancje...

Twoj watek przenosze do dzialo Moto...

ps. moze uzupelnisz swoj profil uzytkownika?
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Kamil » 3 sie 2011, 14:43

montefalco napisał(a):MOŻE SIĘ TAK ZDARZYĆ – BO SĄ POBORY PRĄDU...

tak, są. I nic w tym śmiesznego.
montefalco napisał(a):zażądałem testu

pewnie dlatego się nie dogadałeś skoro żądasz od nich czegoś, mimo że sam nie wypełniłeś warunków umowy:
montefalco napisał(a): cała lista czego nie dopełniłem.
.
No ale wysiadł Tobie akumulator 3 miesiące po wyjechaniu z salonu i pojechałeś na przegląd po roku od zakupu auta? to jeździłeś na zużytym zamiast od razu zlecić wymianę?

Z jednym się mogę zgodzić, poziom obsługi i je jakość w salonach Mazdy kończy się na wyjechaniu z autem z salonu, ale bez przesady, można się dogadać, wystarczy trzymać nerwy na wodzy. Tak jak napisał Igor, MOGLI wymienić, ale kolega może zbytnio się uniósł i wskazali koledze miejsce w szeregu.
Kamil

Postprzez montefalco » 3 sie 2011, 15:21

Dzięki Igor,
tak, ale ja pierwszy raz byłem na przeglądzie po 12 m-cach (dokładnie 12mcy i 2 tygodnie)

Kamil – przeczytaj dokładnie mój post.
Tu nikt się nie śmieje – tu trzeba PŁAKAĆ!
Poza tym to udajesz, jesteś pracownikiem Mazdy czy naprawdę myślisz w kategoriach kołchozu? zadzwoniłem do Assistance i po pewnym czasie przyjechał miły pan który włączył samochód za pomocą urządzenia rozruchowego, więc uznałem że auto jest ok i jeździ, a cała sprawa załatwiona będzie podczas przeglądu.
Powtórzę się: jeżeli uważasz że ludzie płacący 100 000 zł za samochód to ludzie cierpiący na nadmiar czasu i kręcący po salonach ze swoim nowym samochodem to się mylisz. Jeżeli samochód jest niesprawny to Mazda powinna go holować wtedy i przekazać samochód zastępczy...

A skoro mówicie że mogli wymienić, to już zgłupiałem...byłem w Mazda Bołtowicz – i człowiek z serwisu mocno zapewniał mnie że nie mogą wymienić, ale przekierował mnie do Mazda Polska. Ja się z nimi skontaktowałem i oni również dwukrotnie na piśmie mi odmówili...
skoro więc piszesz że mogli wymienić to powiedz jak mam to zrobić a postawię Ci wino...
-------------
Monte
Początkujący

Postprzez Kamil » 3 sie 2011, 16:08

zadzwoniłem do Assistance

Pytam się, inaczej to sobie wyobrażałem. Teraz oki.
montefalco napisał(a):się mylisz.

się nie mylę, bo jakoś mam czas serwisować dwa auta. Wystarczy stosować proste zarządzanie czasem.
montefalco napisał(a):myślisz w kategoriach kołchozu

To że mam inne zdanie nie znaczy że Cie obrażam, tak jak Ty mnie. Krótko mówiąc, w Twoim przypadku serwis ma prawo odmówić wymiany i dobrze o tym wiedziałeś i wiesz. Jak pisał Igor, mogliby wymienić, ale strzelam, że się zdenerwowałeś (i do teraz chyba Cie trzyma ;) ) coś za dużo powiedziałeś i panowie się obrazili i nie chcieli pomóc. Nie pouczam tylko znam to z autopsji.
Kamil

Postprzez Wojtek » 3 sie 2011, 16:11

montefalco napisał(a):byłem w Mazda Bołtowicz – i człowiek z serwisu mocno zapewniał mnie że nie mogą wymienić, ale przekierował mnie do Mazda Polska. Ja się z nimi skontaktowałem i oni również dwukrotnie na piśmie mi odmówili...

wiesz, sam przesuwalem swoj przeglad o ponad dwa tygodnie (po czasie)... powodem bylo to, ze serwis przypadal mi 30 stycznia, a badanie techniczne (to pierwsze) 01.03
pojechalem do ASO i zapytalem wprost: jak oni to widza i co z gwarancja... bo chce miec te dwie rzeczy razem, a nie osobno...
na to mily pan poinformowal mnie, ze oni musza byc elastyczni i klient ma prawo przesunac o dwa tygodnie w jedna badz w druga strone... grunt, aby nie bylo to ponad miesiac...
i nadal mam gwarancje po tym zabiegu ;) (bylem wymienic u nich uszczelke szyby kierowcy)...
czyli wszystko zalezy od interpretacji i dobrej woli...
Arkana , Captur , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Kamil » 3 sie 2011, 16:19

Igor, ale mówisz o serwisie w Anglii prawda? A wiesz że to są 2 różne światy? Bynajmniej wnioskuję tak po rozmowach z Głowaśkiem.
Kamil

Postprzez Wojtek » 3 sie 2011, 16:25

Kamil napisał(a):Igor, ale mówisz o serwisie w Anglii prawda? A wiesz że to są 2 różne światy? Bynajmniej wnioskuję tak po rozmowach z Głowaśkiem.

juz gdzies to tlumaczylem... Mazda Motor Corp. jest jedna i ona wymaga od swoich dzilow krajowych jednej polityki klienta... dzialy obslugi klienta maja piecze nad ASO (kontrole czy dobrze sie wywiazuja...)
jezeli serwis byl tylko 2 tygodnie po czasie, a musial byc jakis czas zarezerwowany wczesniej, to ja nie widze przyczyny dlaczego nie wymienili aku...
czy w PL jedziesz do ASO i mowisz: prosze wykonac mi dzisiaj serwis?
Arkana , Captur , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez montefalco » 3 sie 2011, 16:27

Kamil – coś obrażalski jesteś :) choć takiej intencji nie miałem

Rzeczywiście – była spinka w Mazdzie Bołtowicz, ale z innego powodu – jak przyjechałem na umówione spotkanie to pracownicy serwisu mi powiedzieli że nie mają mnie w systemie i zapraszają jutro...więc mały zgrzyt był, choć po godzinie przeprosił mnie za to sam mistrz serwisu.

Jak się chłopaki zabrali do roboty to stwierdzili co napisałem.
Cieszę się że widzisz świat w czerni i bieli i łatwo Ci idzie wydawanie wyroków o tym co oni mogli lub nie mogli, choć popadasz w sprzeczność – raz mówisz że nie muszą, raz że mogli.

Sugerujesz tym samym że w Mazdzie jest taki bur...del że nie ma procedur, tylko komu jak z oczu popatrzy i kto kogo polubi :)
to ja się z tym nawet zgodzę :) a ja rzeczywiście jak gdzieś spotykam bur...del to nie staram się być miły :|
TYLKO DLACZEGO NIKT MNIE NIE PRZESTRZEGŁ ZANIM WYDAŁEM NA TEN CYRK 100 k pln?
-------------
Monte
Początkujący

Postprzez Kamil » 3 sie 2011, 16:36

Igor, masz rację. ALE... ;) nie wydaję mi się by była u nas dokładnie kontrolowana. Sam serwis, najniższy szczeblem może i tak. Na decyzje Mazdy Motor Poland w sprawie wymiany maglownicy czekałem 4 miesiące i bym czekał dłużej jeżeli bym nie zadzwonił i nie opier.... niczył. I nagle decyzja zapadła w pół godziny po telefonie.
montefalco, tylko współczuć <oczy>. dla osłody, co za różnica czy wydałeś 100.000, 500.000 czy 30.000 na nowe auto. Wszędzie Cię to mogło spotkać nie zależnie od modelu czy marki.
A ten aku ogólnie sprawny teraz tak?
Kamil

Postprzez JarekM » 3 sie 2011, 21:38

montefalco napisał(a):... Powtórzę się: jeżeli uważasz że ludzie płacący 100 000 zł za samochód to ludzie cierpiący na nadmiar czasu i kręcący po salonach ze swoim nowym samochodem to się mylisz. ...

Hmm. To tak trochę prawda i trochę nie.

Tzn.
Zapłaciłem 100000 za autko
Nie cierpię na nadmiar czasu a wręcz na jego brak.
Kręcę się ze swoim (już nie nowym ale takim był) samochodem po serwisach.
W ciągu pierwszych 12 miesięcy 8 wizyt.
w ciągu następnych 12 kolejnych 9 wizyt.
potem przestałem liczyć

Siedem lat użytkowania pojazdu wyśmiewanej tu i ówdzie marki KIA. JEDNA wizyta w serwisie.

Nie liczę oczywiście przeglądów. :)

A tak przy okazji to przygodę z całkowicie rozładowanym akku miałem dwukrotnie.
Pierwszy raz zwarcie przycisku otwierania bagażnika. (dwa dni autko nie palone)
Drugi raz autko stało pod hotelem cztery dni (przyczyn nie stwierdzono)
Po rozruchu przez assistance aku działa bez większych problemów.

Pozdrawiam użytkowników M6 :D
A ja lubię swoją Madzię........ :) czasami, a czasami nie
Forumowicz

Od: 2 wrz 2008, 15:24
Auto: było Mazda 6 black wer GH `08 2.0 Diesel 6MT kołka 17", przebieg 138000, Bose etc.
od 21.04.2016 jest Mazda 6 GJ sedan black`16 diesel 2.2l -175 KM 6MT SkyPassion

Postprzez Pioteq25 » 3 sie 2011, 22:27

Jaki przebieg zrobiłeś w tym czasie?
Forumowicz

Od: 8 lut 2006, 19:26
Auto: UFO 1.8

Postprzez glowasiek » 3 sie 2011, 23:23

Tez mialem kilka wizyt w servisie ale ogolnie z drobnostkami, nic powazniejszego a tymbardziej nie mialem zadnych problemow z akumulatorem [odpukac].
Forumowicz

Od: 19 cze 2010, 22:36
Auto: Mazda 6 GH sport

Postprzez JarekM » 3 sie 2011, 23:27

Pioteq25 napisał(a):Jaki przebieg zrobiłeś w tym czasie?

ca 45 tyś

poniżej zestawienie przyczynowo skutkowe

Sonda lambda przebieg 30 km (po godzinie od wyjazdu z salonu) chyba mam rekord w zakresie najszybszej usterki
Wycieraczki 500 km (po 14 dniach zaczęły tak piłować po szybie ze nie szło wyrobić)
Brak śrub i spinek na osłonie od spodu auta (fabrycznie) za dużo Sake było w fabryce
software silnika 3 razy (zwiekszone spalanie) wzrost średniego zużycia z 6,7 na 8,5l
wtryski kalibracja 3 razy po zmianie softu
soft radia 2 razy i dalej zdaża mu się pogubić ustawienia
Krańcówka alarmu pod maską uszkodzona
stuki z tylnego podszybia, obcięcie spinek (dwukrotnie)
Webasto 3 wizyty (tak się zagrzało, że upaliło część wiązki)
Sprężarka klimatyzacji
Piloty centralka alarmu
Fotel kierowcy luzy
Fotel kierowcy skrzypienie
Przycisk otwierania tylnej klapy
Test akku po zwarciu przycisku tylnej klapy.

Potem przestałem zapisywać.
Aktualnie coś szwankuje chyba napinacz.
I nie równe obroty przy 30 km/h n 2 biegu i ok 50 km/h na 3 biegu.
:(
Forumowicz

Auto: było Mazda 6 black wer GH `08 2.0 Diesel 6MT kołka 17", przebieg 138000, Bose etc.

Postprzez Kamil » 4 sie 2011, 02:08

o matko jedenasta :| no to ostro. Ja mam podobny przebieg i poza maglownicą (pukanie na drodze typu kocie łby) żadnych problemów.
Kamil

Postprzez glowasiek » 4 sie 2011, 08:37

qrde no toche tego jest.
Forumowicz

Postprzez JarekM » 4 sie 2011, 09:52

To był przebieg po 2 latach teraz mam ponad 60tyś , a na pukania nie zwracam uwagi (na bruku) , głośno słucham radia. Gorzej jak raz na jakiś czas zdarza mi się je wyłączyć.
Forumowicz

Postprzez abrams » 4 sie 2011, 10:00

life is brutal a niezawodne samochody to sie podobno skonczyly w latach 90 -tych
Dzis ksiegowi rzadza
Mazda czy fiat czy kia ,vw to tylko kupa metalu gumy itd -czas skonczyc z jakimis ideologiami i mitami

ASO to osobna historia -generalnie zalezy od danych ludzi i jaka marka ma niewielkie znaczenie
Niby wzorce marki ,idealy itp ale zarzadzaja i pracuja tam polacy -generalnie liczy sie wyrwac jak najwiecej kasy -a myslenie dlugafalowe ,budowanie wizerunku ,wiazanie klienta jakoscia obslugi ktora kosztuje jest dla "naiwniakow"

Do tego trafiles jeszcze na jakis pechowy egzemplarz
Czesto w takich przypadkach naprawia sie kolejna usterke bo teraz to juz bedzie dobrze a wychodzi inaczej ..
Forumowicz

Od: 3 lis 2010, 11:41
Auto: MAZDA 626 GF 2.0 H.P

Postprzez JarekM » 4 sie 2011, 10:14

Generalnie ja nie narzekam. Kupiłem to autko bo mi się podobało wizualnie, zresztą nie tylko ja , trzy razy jeździłem pomiędzy Hondą a Mazdą. Jeżeli chodzi o ASO ( na Madalińskiego bo teraz mamy dwa) i obsługę to na chwile obecną nie mam im nic do zarzucenia, auto się pieprzy ale to nie oni je produkowali, a naprawy są wykonywane szybko i solidnie.
Forumowicz

Postprzez glowasiek » 4 sie 2011, 10:16

dokladnie, starsze auta i lakier maja twardszy itd a teraz, najmniejszy kamyczek i jzu odpryski na lakierze :(
Forumowicz