Problem z elektrycznymi szybami
1, 2
Szyba od strony kierowcy działa idealnie. Niestety szyba od strony pasażera już nie, ani przyciskiem od pasażera ani od kierowcy. W czym może tkwić problem?
- Od: 22 cze 2011, 21:41
- Auto: Mazda Mx-3 1.8 V6 24v
Przyczyn może być parę mianowicie uszkodzony obwód, sam silniczek mógł paść pytanie się nasuwa czy po przyciśnięciu przycisku silniczek oddaje jakieś odgłosy jeśli tak to może być przyczyna zablokowania się mechanizmu bądź silniczek już nie domaga. A jeżeli nic nie słychać to możliwe jest że obwód jest uszkodzony bądź sam silniczek. Raczej mało prawdopodobne jest aby oba przyciski nie działały. Zdejmij boczek drzwi i się bardziej rozejrzyj.
- Od: 18 sty 2011, 00:32
- Auto: Mazda MX3 1.6 1998r.
Po przyciśnięciu przycisku nie słychać żadnej reakcji silniczka. Rozebrałem przyciski styki są dobre.
Okej jutro to sprawdzę:) a jest jakaś możliwość żeby domknąć tą szybę w razie deszczu??
Nie wiem tego nie próbowałem spróbuj delikatnie podnieść szybę od spodu jeżeli nie pójdzie to nie próbuj na siłę ale raczej się nie ruszy z tego względu że sam silniczek utrzymuje ją w odpowiednim położeniu ale mogę się mylić.
------------------------
Spróbuj także odpalić silniczek na krótko to będziesz miał pewność.
------------------------
Spróbuj także odpalić silniczek na krótko to będziesz miał pewność.
dzięki kolego:) jutro jednak będę się z tym bawił po pracy bo dzisiaj to już jest za późno a garażu niestety nie posiadam:) mam nadzieje tylko że to coś drobnego a nie np spalony silniczek
Witam. Podłącze sie do tematu gdyż problem mam podobny a mianowicie :
Opuszczałem szybę ale doszła tylko do połowy wysokości. Próbowałem opuścić dalej włącznikiem zamontowanym na drzwiach kierowcy a następnie pasażera – nie udało się. Podniosłem szybę i dalej już nie poszła. Stanęła na szczęście zamknięta, lecz nie ma możliwości opuszczenia.
Czytałem na forum że na stykach może coś nie działać, zdjąłem, popsiukałem WD40 ale efektu nie ma.
Nie ma żadnego dźwięku z tej szyby.
Czy może to być wina niesprawnego przekaźnika ? Gdzie go mogę znaleźć i jak sprawdzić czy jest ok ? Czy to może jednak silniczek ?
Opuszczałem szybę ale doszła tylko do połowy wysokości. Próbowałem opuścić dalej włącznikiem zamontowanym na drzwiach kierowcy a następnie pasażera – nie udało się. Podniosłem szybę i dalej już nie poszła. Stanęła na szczęście zamknięta, lecz nie ma możliwości opuszczenia.
Czytałem na forum że na stykach może coś nie działać, zdjąłem, popsiukałem WD40 ale efektu nie ma.
Nie ma żadnego dźwięku z tej szyby.
Czy może to być wina niesprawnego przekaźnika ? Gdzie go mogę znaleźć i jak sprawdzić czy jest ok ? Czy to może jednak silniczek ?
RF2A
- Od: 21 paź 2009, 08:33
- Auto: 626 GF RF2A
No i problem rozwiązany:) zepsuł się przełącznik od strony kierowcy. Nie dawał prądu na stronę pasażera.
Przyczyn może być sporo. Jak już napisałem najlepiej będzie jak sprawdzisz silniczek podłączając go na krótko z akumulatorem będziesz miał pewność czy działa bądź nie. Jeżeli odpali to musisz szukać usterki w wiązce.
Jeżeli by nie było żadnej reakcji po wciśnięciu przycisku to ja bym najpierw sprawdził czy nie jest włączona blokada ale to różnie bywa czasami można zapomnieć. Także czekamy na odpowiedź mam nadzieję że to jednak ten przycisk
mysiu napisał(a):moze guzik blokady na drzwiach kierowcy jest wciśnięty
Jeżeli by nie było żadnej reakcji po wciśnięciu przycisku to ja bym najpierw sprawdził czy nie jest włączona blokada ale to różnie bywa czasami można zapomnieć. Także czekamy na odpowiedź mam nadzieję że to jednak ten przycisk
Blokada byłą wyłączona. Tylko ten przekaźnik się zepsuł i zablokował obieg prądu do prawych drzwi.
Podpiąć na krótko podnośnik w prawych drzwiach. Jeśli działa tzn. że albo jest gdzieś przerwany obwód albo przełącznik zepsuty.
U mnie padł silniczek, kupiłem z działu ,,kupię części" chyba za 70zł cały mechanizm zamykania szyby.
Co ciekawe dalej nie działało elektryk twierdził, że nie ma masy i trzeba szukać przerwanego przewodu. Pojechałem na spota i kolega po pomiarach stwierdził, że wszędzie jest prąd i masa (za co jestem bardzo wdzięczny) przeczyszczając styki w przełączniku odkryłem, że elektryk z warsztatu włożył odwrotnie przełącznik do obudowy i było po problemie.
Drzwi pasażera. Weź diodę i sprawdź czy jest prąd w przełączniku, sprawdź wszystkie luty, rozbierz przełącznik i wyczyść go( u mnie był zielony od osadu) sprawdź czy blaszki się nie odkształciły a później dopiero kupuj nowe.
Co ciekawe dalej nie działało elektryk twierdził, że nie ma masy i trzeba szukać przerwanego przewodu. Pojechałem na spota i kolega po pomiarach stwierdził, że wszędzie jest prąd i masa (za co jestem bardzo wdzięczny) przeczyszczając styki w przełączniku odkryłem, że elektryk z warsztatu włożył odwrotnie przełącznik do obudowy i było po problemie.
Drzwi pasażera. Weź diodę i sprawdź czy jest prąd w przełączniku, sprawdź wszystkie luty, rozbierz przełącznik i wyczyść go( u mnie był zielony od osadu) sprawdź czy blaszki się nie odkształciły a później dopiero kupuj nowe.
Witajcie,a co może być problemem wywalania bezpiecznieka od szyb? wszystko fabryczne dodam 

- Od: 1 gru 2006, 13:03
- Auto: Była 323 BG
Była Mazda 6 TS2 GG 2.0 LF 147 qni
była Mazda6 Tamura 2007 GG 2.0 LF
Moja Trójeczka BK LF
Na pewno zwarcie na kablach ;]
^Bomba Tromba Elegancja Francja ;]^
- Od: 29 lis 2009, 22:39
- Auto: Mx3 1,8 *V6 * 24V * STAG300+ * '94
może bezpiecznik zasłaby?
bezpiecznik 30Amp taki jak ma być,a wywala raz na jakiś czas :/

- Od: 1 gru 2006, 13:03
- Auto: Była 323 BG
Była Mazda 6 TS2 GG 2.0 LF 147 qni
była Mazda6 Tamura 2007 GG 2.0 LF
Moja Trójeczka BK LF
Wyciągnij boczek i kable, które sa przytwierdzone do drzwi. Oddziel kable od siebie. Nastepnie wciśnij przycisk i sprawdz cxzy działa. Jeśli tak tzn, że masz zwarcie albo między kablami, albo między karoserią a kablami. Jak nie zadziała musisz szukać dalej w głąb, aż do bezpieczników.
^Bomba Tromba Elegancja Francja ;]^
- Od: 29 lis 2009, 22:39
- Auto: Mx3 1,8 *V6 * 24V * STAG300+ * '94
1, 2