Mazda MX-3 EC KL-ZE '91
jarek.ZE napisał(a):ET:
Próbne: 15,374 ; 15,260 ; 15,161
Eliminacje: 15,161 ; 15,292
Półfinał: 15,272
Finał: 15,059 – najlepszy czas na zlocie (oprócz Nissanów)
Gratulacje

jarek.ZE napisał(a):Gib napisał(a):Mam nadzieję że udało się dojechać.
Udało się, ale na lawecie
Dobrze, że nie wyjechał Ci przed nos i miałeś gdzie uciekać – kiedyś spotkało mnie podobne zdarzenie, ale nie miałem tyle szczęścia. Szkoda auta
Gratuluję odniesionego zwycięstwa i bardzo przyzwoitych czasów! 
Gratki czasów.
A co do zdarzenia to dobrze, że nic poważnego się nie stało. Naprawisz i będzie śmigał lepiej niż do tej pory.
A co do zdarzenia to dobrze, że nic poważnego się nie stało. Naprawisz i będzie śmigał lepiej niż do tej pory.
- Od: 24 cze 2006, 20:21
- Auto: Toyota Yaris Hybrid '19
No czasy super, gratuluje wygranej. Mam nadzieję, że uszkodzenia nie okażą się duże.
seria jest nudna http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=312&t=113894
szybka reakcja.szkoda ze nie udalo sie calkowicie ominac. a tego kolesia kuzka za j.ja powinni powiesic.tam nie bylo zadnnych drzew nie zaslanial zadny samochod.szczescie w nieszczesciu ze z naprzeciwka nie ejchala akurat ciezarowka bo moglo sie skonczyc tragicznie.i jedzie tu sobie czlowiek bezpiecznie i powoli a i tak ktos go roztrzaska. masakra.wspolczuje. badania lekarskie powinny byc obvowiazkowe co 5 lat.powinno sie badac wzrok refleks.moze wtedy by nie bylo takich sytuacji...
Jak mi ten samochód podnosi adrenalinę. Wy też się trzęsiecie jak wychodzicie z auta? Bo mnie drżą ręce i cały jakiś roztrzęsiony.
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 0&t=115720
http://www.youtube.com/watch?v=ZhyGC3jS ... r_embedded
https://www.youtube.com/watch?v=jj-Hbid ... iwowarczyk
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 0&t=115720
http://www.youtube.com/watch?v=ZhyGC3jS ... r_embedded
https://www.youtube.com/watch?v=jj-Hbid ... iwowarczyk
Gratki, czasów i zwycięstwa, przykro mi z powodu incydentu na drodze.....
Będzie dobrze, reanimuj jak najszybciej
Będzie dobrze, reanimuj jak najszybciej

-
Fasola
piwo napisał(a):badania lekarskie powinny byc obvowiazkowe co 5 lat.powinno sie badac wzrok refleks.moze wtedy by nie bylo takich sytuacji...
szkoda że tylko kierowcy zawodowi przechodzą obowiązkowe badania okresowe...
moja narzeczona pracuje w przychodni okulistycznej i niestety dużo osób nie dopuściła do wykonywania zawodu kierowcy jak i do samego kursu na prawojazdy... Powód? Brak widzenia przestrzennego...
Do tego wiele osób potrzebowało te badania do pracy na wysokościach... także nie przeszli badań...
Kiedyś niestety odbywało się to na zasadzie: widzisz dobrze? – widzę
BratCukierka napisał(a):moja narzeczona pracuje w przychodni okulistycznej i niestety dużo osób nie dopuściła do wykonywania zawodu kierowcy jak i do samego kursu na prawojazdy... Powód? Brak widzenia przestrzennego...
Tak się akurat składa, że ja mam tą wadę wzroku i zupełnie mi ona nie przeszkadza w prowadzeniu auta. Na szczęście do zwykłego prawa jazdy to nie jest wymagane. Zamyka tylko drogę to zawodowego prawka.
P.S.: Mój kumpel jest daltonistą i też ma prawo jazdy
- Od: 12 wrz 2007, 18:42
- Auto: MG ZS 180 2002r. (kiedyś była Mazda 323F BG 1.8 dohc 168KM)
Tylko, że w tej chwili szkoły jazdy wysyłają przynajmniej u nas na badania wzroku do poradni okulistycznych... no i niestety gdy stwierdzają tę wadę wzroku wystawiają odpowiednie zaświadczenie o wadzie i przeciwwskazaniach do prowadzenia auta.
Sam byłem raz świadkiem gdy przyszedł jeden 18-latek po zaświadczenie na prawko... Wyszedł zdenerwowany, ale cóż... Jeśli jakoś uda mu się to potem obejść to będzie miał farta...
A o daltonizmie to już nie mówię... Może po znajomości przejdzie... Chociaż było kilku takich asów którym ktoś powiedział czego mają się na pamięć nauczyć żeby przejść te badanie... ale suma sumarum i tak po powtórzeniu/zmianie obrazków itp. wpadali
Sam byłem raz świadkiem gdy przyszedł jeden 18-latek po zaświadczenie na prawko... Wyszedł zdenerwowany, ale cóż... Jeśli jakoś uda mu się to potem obejść to będzie miał farta...
A o daltonizmie to już nie mówię... Może po znajomości przejdzie... Chociaż było kilku takich asów którym ktoś powiedział czego mają się na pamięć nauczyć żeby przejść te badanie... ale suma sumarum i tak po powtórzeniu/zmianie obrazków itp. wpadali
BratCukierka napisał(a):Tylko, że w tej chwili szkoły jazdy wysyłają przynajmniej u nas na badania wzroku do poradni okulistycznych... no i niestety gdy stwierdzają tę wadę wzroku wystawiają odpowiednie zaświadczenie o wadzie i przeciwwskazaniach do prowadzenia auta.
No to ktoś chyba nie zna do końca przepisów. Ta wada, a tak dokładniej mówiąc to nie jest wada tylko "brak funkcji widzenia stereoskopowego", nie dyskwalifikuje do uzyskania zwykłego prawa jazdy. Jeśli jakiś okulista tak twierdzi to trzeba iść do innego, takiego który lepiej zna przepisy
Koniec OT
- Od: 12 wrz 2007, 18:42
- Auto: MG ZS 180 2002r. (kiedyś była Mazda 323F BG 1.8 dohc 168KM)
check. napisał(a):jaka rozbieżność czasów w porównaniu z gtech'em bo na jednym z filmów widzę,że też jakoś 15 pokazał
Czasy z gtecha rózniły się o 0.05-0,08
Kaizen Sushi Racing Team Polub nasz FP :)
-
jarek.ZE
- Od: 25 lis 2008, 01:19
- Auto: Mazda MX-5 NA B6 '93
Była:
Mazda3 BM PE 120KM '14
Rajdowe Clio F7P '91
Mazda mx-3 EC KLZE '91
Subaru Impreza WRX MY05
Mazda6 GG AJ '04
Z jednym okiem tez mozna prowadzic samochod (nie zawodowo), a glebii nie bedzie taki czlowiek dostrzegal. Badania to jedno, uswiadamianie to drugie. Lepiej poczekac czasem te 2-3 minuty , zeby gdzies wjechac, niz sie wpieprzyc tak jak ten pajac na filmie. Tez mialem pare razy sytuacje, gdzie starszy facet wjezdza przed maske jakies 30m, gdy ja jade np 70km/h na 2 pasmowej drodze. Ani nie ruszy sprawnie, ani nie zjedzie do prawej. Wielu takich kierowcow robilo prawo jazdy, gdy ruch samochodowy byl w granicach 1 samochodu na godzine. Nie potrafia sie odnalezc w sytuacji, gdy jest wiekszy ruch, slaba widocznosc itp. A przyznac sie do tego,ze nie potrafi juz sprawnie jezdzic to sie nie przyzna, mimo,ze bedzie rozjezdzal ludzi na przejsciach dla pieszych itd. Taka mentalnosc.
Jacek176 napisał(a):BratCukierka napisał(a):Tylko, że w tej chwili szkoły jazdy wysyłają przynajmniej u nas na badania wzroku do poradni okulistycznych... no i niestety gdy stwierdzają tę wadę wzroku wystawiają odpowiednie zaświadczenie o wadzie i przeciwwskazaniach do prowadzenia auta.
No to ktoś chyba nie zna do końca przepisów. Ta wada, a tak dokładniej mówiąc to nie jest wada tylko "brak funkcji widzenia stereoskopowego", nie dyskwalifikuje do uzyskania zwykłego prawa jazdy. Jeśli jakiś okulista tak twierdzi to trzeba iść do innego, takiego który lepiej zna przepisy
Koniec OT
Jeśli nie miał innych przeciwskazań to oczywiście mógł robić prawko... Po prostu na zaświadczeniu zostało napisane że nie ma widzenia stereoskopowego – które było spowodowane zezem... (daltoniści i ludzie z nawet lekkim zezem nie przejdą tego badania) – daltonizm zresztą od razu by go dyskwalifikował. Natomiast co do zawodowej jazdy autem to taka nie wchodziłaby w grę.
KONIEC OT.
Mam nadzieję, że już niedługo auto wyjedzie w pełni sprawne
BratCukierka napisał(a):A o daltonizmie to już nie mówię...
Ja jestem daltonistą i jakoś mam prawko

Na prawe współczuje stłuczki ale i tak dobrze że nic poważnego się nie stało. Ja chyba jechałem tą drogą to jest 17 na warszawę?
Ładne czasy szkoda tylko że droga powrotna była tak niefortunna
Ale zapewne ogarniesz autko znowu i będzie 
U Wujasa w robocie robi Dalton Elektryk
Jeden z lepszych elektryków w warsztacie

U Wujasa w robocie robi Dalton Elektryk