Fabryczny zestaw audio – kiepska jakość
Witam
Czy każda m3 ma takie kiepskie audio (oprócz wersji z bose). Mam wersje exclusive z 2004 i generalnie gra bardzo kiepsko, porównuje do civica którym jeździłem do tej pory, vectry teściów i focusa brata. U nich nawet seryjne audio brzmi o niebo lepiej.
Czy każda m3 ma takie kiepskie audio (oprócz wersji z bose). Mam wersje exclusive z 2004 i generalnie gra bardzo kiepsko, porównuje do civica którym jeździłem do tej pory, vectry teściów i focusa brata. U nich nawet seryjne audio brzmi o niebo lepiej.
- Od: 21 lip 2011, 10:40
- Auto: Mazda3 1.6
toyo, jak zmieniałaś u siebie, to pokaż co tam dałeś
co byś polecił konkretnie? pytam, bo skoro jest spora różnica to może bym sobie zmienił, chociaż i tak wydaje mi się że wszystko zależy od jakości samego nagrania – jak ktoś słucha mp3 to wiadomo że będzie słabo.
rudy rydz napisał(a):wszystko zależy od jakości samego nagrania – jak ktoś słucha mp3 to wiadomo że będzie słabo.
nie jestem jakimś audiofilem, ale wątpię, że ktokolwiek odczuje różnicę pomiędzy oryginalnym Aduio CD a MP3 z odpowiednio wysokim bitratem.
posiadam radio z mp3 (nie wiem czy to na coś wpływa) i jakość nie jest najgorsza, do poziomu 17-19 tony są chyba wzmacniane proporcjonalnie, trochę ucina wysokie, ale to już wynika z samego rozmieszczenia głośników. Rewelacji nie ma, ale nie użyłbym stwierdzenia że gra na tyle kiepsko, że wymaga wymiany.
to proszę bardzo
mam taki systemik pod radiem fabrycznym http://www.lidercaraudio.pl/produkt/Hel ... m-p37.html
– były rozpatrywane inne marki pod radio jednak to wyszło cena , jakość pod to jest xcarlink i wszystko daje radę – co do jakości to kwestia kompresji na kompie
były brane pod uwagę hertz i morele ( zaznaczam wszystko pod radio fabryczne )
koszt stosunkowo mały – gra o niebo lepiej od papierzaków fabrycznych – warto
mam taki systemik pod radiem fabrycznym http://www.lidercaraudio.pl/produkt/Hel ... m-p37.html
– były rozpatrywane inne marki pod radio jednak to wyszło cena , jakość pod to jest xcarlink i wszystko daje radę – co do jakości to kwestia kompresji na kompie
były brane pod uwagę hertz i morele ( zaznaczam wszystko pod radio fabryczne )
koszt stosunkowo mały – gra o niebo lepiej od papierzaków fabrycznych – warto
- Od: 11 kwi 2009, 20:30
- Auto: mazda 3 – 1,6 benzyna ( 2004)
mazda 3 – 2,0 disi (2011)
toyo napisał(a):to proszę bardzo
dzięki
czy w lusterkach miałeś fabryczne wysokotonowe i tez podmieniłeś, czy wydłubałeś otworki na te z zestawu?
miałem gładkie trójkąty w które idealnie są wpasowane tweetery ( tam można zmieścić taki głośniczek ) przynajmniej z tego zestawu , w drzwiach dystanse i głośniki od tego zestawu – wszystko pod fabryczne radio i instalacje . Efekt wizualny jak fabryka nic nie odłazi nic nie odstaje , po wyrzuceniu papierowych różnice usłyszy nawet głuchy 

- Od: 11 kwi 2009, 20:30
- Auto: mazda 3 – 1,6 benzyna ( 2004)
mazda 3 – 2,0 disi (2011)
Zgadzam się z toyo jest znaczna różnica po wymianie głośników, wymieniałem jakiś miesiąc temu przy czym fabrycznie miałem głośniczki w trójkącikach przy lusterku wiec wymieniłem same duże fabrycznie są tam eliptyczne ale dałem dystansik i włożyłem okrągłe do tego wygłuszyłem przy okazji drzwi matami i jestem zadowolony z efektu. Powoli przymierzam się do xcarlika bo już mi się płyt nie chce nagrywać.
Ja polecam na początek zająć się drzwiami – dobre maty akustyczne (bitumiczne) na blachę, dokładne zaklejenie otworów montażowych. Te dwie rzeczy gwarantuję, że sporo zmienią w brzmieniu. U siebie właśnie tak zrobiłem. Przy okazji komfort podróżowania się poprawił.
Kupując zestaw odseparowany na przód, myślę, że trzeba od razu o wzmacniaczu pomyśleć, bo nie wierzę, że na seryjnym radiu jakoś sensownie to zagra.
W każdym razie wytłumienie drzwi w znacznym stopniu poprawia brzmienie seryjnego audio, a źle dobierając nowe głośniki zamiast poprawić efekt, można go popsuć.
Kupując zestaw odseparowany na przód, myślę, że trzeba od razu o wzmacniaczu pomyśleć, bo nie wierzę, że na seryjnym radiu jakoś sensownie to zagra.
W każdym razie wytłumienie drzwi w znacznym stopniu poprawia brzmienie seryjnego audio, a źle dobierając nowe głośniki zamiast poprawić efekt, można go popsuć.
Medium – Bozon Records Tour
7.12.2013 KRAKÓW klub Meta – koncert
http://www.youtube.com/watch?v=XHoUZqdku8E
7.12.2013 KRAKÓW klub Meta – koncert
http://www.youtube.com/watch?v=XHoUZqdku8E
a ja właśnie mam wzmacniacz, głośniki z twiterami i tubę z hondy którą jeździłem do tej pory – tylko irytujące jest to, że żeby wymienić radio trzeba jakieś tam ramki maskownice dokupować (co zdecydowanie zrobię) co wiąże się z dodatkowym bezsensownym kosztem 
postanowiłem dziś wymienić głośniki i ... porażka. Wymiana tych jajek z tyłu nic nie daje. To radio ma chyba za słabe wzmocnienie bo pomimo włożenia 3-drożnych blaupunktów nie słychać w ogóle basu. o ile przody jakoś ogarniają – sprawdzone balansem i faderem o tyle tyły to żart jakiś. Niestety radio do wymiany 
A nie da się podłączyć wzmacniacza do tego seryjnego radia ?
Mam kupione Hertz DSK 165. W poprzednim samochodzie grały pięknie (pod seryjnym radiem).
A tutaj z tego co czytam należałoby wstawić wzmaka żeby to jakoś grało...
Osobiście do tylnych głośników nie będę lazł. Wymienię przednie i do bagażnika powędruje jakaś skrzynia basowa. Ale.. do skrzyni potrzebny jest wzmacniacz. Także jeśli ktoś podłączał albo wie jak podłączyć wzmaka do tego radia to piszcie
zdjęcia mile widziane . 
Mam kupione Hertz DSK 165. W poprzednim samochodzie grały pięknie (pod seryjnym radiem).
A tutaj z tego co czytam należałoby wstawić wzmaka żeby to jakoś grało...
Osobiście do tylnych głośników nie będę lazł. Wymienię przednie i do bagażnika powędruje jakaś skrzynia basowa. Ale.. do skrzyni potrzebny jest wzmacniacz. Także jeśli ktoś podłączał albo wie jak podłączyć wzmaka do tego radia to piszcie
- Od: 30 sty 2011, 01:03
- Auto: Scion Tc 2.4 VVTI :)
też mam wzmacniacz, nawet 2 jeden na sprzedaż alpine MRP-F242 praktycznie nieużywany, do tyłu czeka tuba blaupunkta, głośniki też do wymiany. jeśli ktoś podłączył wzmacniacz do seryjki będę również wdzięczny za info (choć wątpię żeby było w seryjnym wyjście na przedwzmacniacz).
Właśnie chodzi o to że nie ma wyjścia w tym jest cały problem. Słyszałem że jest możliwość wyprowadzenia wyjścia RCA za pomocą adaptera... ale ciekawe czy to dawałoby rade...trudno powiedzieć.
Są przecież takie wzmaki które da się podpiąć pod taką instalację ale jeszcze nie wiem w jaki sposób to zrobić. Trzeba poczytać na forach
A z resztą z tego co się orientuję to kolega mily200 którego serdecznie pozdrawiamy ma tak zrobione ... 
Są przecież takie wzmaki które da się podpiąć pod taką instalację ale jeszcze nie wiem w jaki sposób to zrobić. Trzeba poczytać na forach
kobas26 napisał(a):choć wątpię żeby było w seryjnym wyjście na przedwzmacniac
No i nie ma, co do wzmacniaczy to są przecież takie które maja możliwość podłączenia HI-Inputa, a niektóre maja też możliwość regulacji wejścia, przeważnie to 0.1 V-1V.
Jaka nasze fabryczne radio ma moc??
Pisałem już o tym, ale miałem okazję rozbierać takowe radio i patrząc na końcówkę mocy to ma nie więcej jak 17 W
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
Jaki wzmacniacz doradzilibyście mi do suba (taki wzmak który ma możliwość podłączenia HI-Inputa)

http://allegro.pl/infinity-ref-1260w-re ... ml#gallery
pod tą instalację fabrycznego radia. Zmieniłbym przednie głośniki na Hertz 165 DSK bo takie mam z poprzedniej furki.
Chciałbym żeby jakiś głęboki basik mruczał z bagażnika, także czekam na jakieś podpowiedzi.

pod tą instalację fabrycznego radia. Zmieniłbym przednie głośniki na Hertz 165 DSK bo takie mam z poprzedniej furki.
Chciałbym żeby jakiś głęboki basik mruczał z bagażnika, także czekam na jakieś podpowiedzi.