Lustrzanki – polecane/niepolecane aparaty fotograficzne

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez gero » 26 lip 2011, 09:25

nemi napisał(a):Brakuje tylko praktyki i człowieka, który by to wszystko mógł pokazać w praktyce i powiedzieć co na fotce było źle i jaki efekt bym uzyskał zmieniając takie czy inne ustawienie.
\
Trzeba wyjść i robić, próbować, zmieniać kombinować... to samo wejdzie ci w krew.

nemi napisał(a):Trochę boję się wstawiać zdjęcia na fora fotograficzne (zawsze jest jakaś grupa ludzi, która zjadła wszystkie rozumy i krytykują większość zdjęć)

Niestety jak wszedzie... dlatego czasami najlepiej ogladac tutoriale i uczyc sie samemu.

nemi napisał(a):Najzwyczajniej w świecie brakowało mi szerszego kąta – byłem na początku lipca na Gubałówce z rodziną. Założyłem 55-200 mm i owszem, krzyż na Giewoncie mogłem sfotografować, ale co z tego, jak nie miałem na tyle miejsca na odejście, żeby sfotografować żonę i córkę (obie stojące na ziemi, więc spora różnica wzrostu)

Niestety albo masz gorsze szkło uniwersalne i jest cały czas zapięte, albo musisz zmieniać w zależności od potrzeb. Dlatego reporterzy często targają po 2 body żeby zaoszczędzić na czasie wymiany.

nemi napisał(a):Chociaż moja jest przyzwyczajona do obiektywu i od czasu do czasu pozwala na to

Moja tez raz dala mi w spokoju protestować softboxa :)

Obrazek

Obrazek
Moja pierwsza Mazda 6 (klik na zdjęcie)
Obrazek
Początkujący

Od: 2 lip 2011, 15:02
Auto: Mazda 6

Postprzez nemi » 26 lip 2011, 09:45

gero napisał(a):Niestety albo masz gorsze szkło uniwersalne i jest cały czas zapięte, albo musisz zmieniać w zależności od potrzeb.

Tylko ta opcja wchodzi w grę ;). Mimo wszystko może pokuszę się o przetestowanie Sigmy...

Albo odpuszczę na razie w nadziei, że pokaże się jakiś inny obiektyw.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez brii » 26 lip 2011, 11:09

nemi napisał(a):Mimo wszystko może pokuszę się o przetestowanie Sigmy...

Ogólnie będzie trochę lepiej niż w większości małpek, najgorzej ten obiektyw radzi sobie w zakresie który Cię najbardziej interesuje – w dolnym zakresie ogniskowych :(
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez nemi » 26 lip 2011, 11:29

Już mnie zaczynacie denerwować :P.

Chyba swoje serce i portfel zwrócę w kierunku:
Obrazek
Obrazek

...i będzie spokój :P. Co prawda nie będą tak dobre jak moje fronty, ale sądzę, że ten centralny da już radę przekazać np. śpiew operowy :].
Forumowicz

Postprzez aLechu » 26 lip 2011, 12:01

Powiedzcie co sądzicie o takiej lampce, chciałbym kupić coś na początek, żeby poćwiczyć z lampą
http://allegro.pl/lampa-speedlite-do-ni ... 81049.html
Z góry dzięki za odpowiedzi :)
szofer fochowozu
Przedstawiciel Opolszczyzny

Od: 3 sie 2009, 12:39
Auto: Mazda Premacy
1,8 114KM 1999

Postprzez AmRoZ » 26 lip 2011, 13:08

gero napisał(a):nemi napisał(a):Trochę boję się wstawiać zdjęcia na fora fotograficzne (zawsze jest jakaś grupa ludzi, która zjadła wszystkie rozumy i krytykują większość zdjęć)

A czego się tu bać, póki jesteś amatorem w tej dziedzinie powinno się jak najwięcej zdjęć pokazywać znajomym czy na tego typu forach, by wiedzieć co zrobiłeś źle etc ... strach zawsze jest mnie ostro zlinczowali po wstawieniu kilku zdjęć pierwszych zdjęć na forum ale to wcale mnie nie zniechęca jestem amatorem :) nie biorę za zdjęcia kasy więc nie boli mnie ich krytyka, gdybym brał kasę za zdjęcia i ktoś by mnie tak skrytykował to bym miał powody do zastanowienia się a tak 4 fun :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 30 kwi 2008, 13:28
Auto: Mazda Xedos 6 2.0 92'

Postprzez Artiks » 26 lip 2011, 20:59

No to chyba jednak lampa . Teraz pytanie: SB600/700 Nikona czy może Metz 50 AF1 ? W używana lampę chyba nie warto brnąć ?
Forumowicz

Od: 29 gru 2006, 12:17
Auto: 323F BA Z5 –> RENAULT LAGUNA III 2.0 DCI

Postprzez Azazel85 » 27 lip 2011, 00:44

nemi napisał(a):Trochę boję się wstawiać zdjęcia na fora fotograficzne (zawsze jest jakaś grupa ludzi, która zjadła wszystkie rozumy i krytykują większość zdjęć), a poza tym fotografuję rodzinnie, a nie artystycznie, więc ciężko mi coś w sumie wybrać...

Wydaje mi się że nie ma się czego bać, trzeba po prostu ze zdrowym rozsądkiem podchodzić do opinii które się dostaje. Na forum Sonego zresztą każdy zakłada swoją galerię – tj swój wątek ze swoimi fotkami, dzięki czemu może obserwować swoje postępy. A i ludzie raczej tam wyrozumiali, piszesz że fotki pamiątkowo-albumowe a nie z "sesji jakiejś", a sądzę znajdzie się zawsze kilku co postarają Ci się podpowiedzieć, co ewentualnie by starali się poprawić, by taka fotka była jeszcze fajniejsza.
Na zlocie Foto Klubu Sonu Alpha byłeś?

nemi napisał(a):Założyłem 55-200 mm i owszem, krzyż na Giewoncie mogłem sfotografować, ale co z tego, jak nie miałem na tyle miejsca na odejście, żeby sfotografować żonę i córkę (obie stojące na ziemi, więc spora różnica wzrostu)

Spoko, Nikkory też nie są idealne. Na plaży na przykład AF jakoś nigdy w żonę trafić nie może, tylko wyłapuje jakieś nastolatki w bikini <lol>

nemi napisał(a):po przetestowaniu 18-105, to właśnie taki zakres wydaje mi się najodpowiedniejszy i taki, który bym wykorzystywał w praktyce. Tylko takiego NIE MA.

Jak nie ma jak jest? A i rozwiązanie Twego problemu jest bardzo proste ;) Zmień system :)
Jakąś tam $$ masz odłożoną, policz ile dostaniesz za pchnięcie Alphy, ~2000 jak już zresztą pisałem, dostaniesz zestawik "w sam raz" – D90+18-105 :) A że używany... Twój też jest używany :)

Właśnie dlatego jak ktoś pyta "jaki aparat kupić" mówiąc o lustrzankach – to zadaje złe pytanie, bo powinien najpierw poznać odpowiedź na pytanie na jakich ogniskowych w jakich cenach mu zależy, a zatem "jaki obiektyw kupić", i dopiero wtedy za resztę kupić jakąś puszkę.

aLechu napisał(a):Powiedzcie co sądzicie o takiej lampce

Ja osobiście bym się bał. Kto wie na ile błysków pozwolą baterie, jaka będzie powtarzalność siły błysków, czy lampa po kilkudziesięciu błyskach się nie spali albo nie uszkodzi aparatu, ile czasu się ładuje między błyskami. Dlatego skłaniałbym się ku chyba trochę bardziej sprawdzonym konstrukcjom (choć żadnej z nich sam nie użytkowałem): Metz 24, Metz 36 albo najlepiej jak fundusze pozwolą Nissin Di622.

Artiks napisał(a):No to chyba jednak lampa . Teraz pytanie: SB600/700 Nikona czy może Metz 50 AF1 ? W używana lampę chyba nie warto brnąć ?

Z używaną lampą jest to ryzyko, że nigdy nie wiesz jaki ma przebieg, jak była używana, czy nie był np naprawiany palnik, itd itp. Z drugiej strony, od pewnej osoby mając dobrą ofertę, nie bałbym się chyba zaryzykować – zobacz np na giełdę na Nikoniarzach, rzadko "buble" się tam zdarzają.
W cenie koło 800zł szedłbym w Nissina Di866 Pro – to nowa wersja co dopiero miała premierę, w sprzedaży dopiero za chwilę się pojawi (co pewnie spowoduje spadek cen wersji I, która też jest bardzo fajną lampą za te pieniądze. Tutaj masz trochę o niej od użytkowników.
Ponoć pierwsza miłość nigdy nie rdzewieje...
Ciekawe czy pierwsze auto też nie... :)
Początkujący

Od: 10 sty 2011, 04:19
Auto: Mazda 6 GY 2004 2.0 CiTD

Postprzez nemi » 27 lip 2011, 08:13

Azazel85 napisał(a):Na zlocie Foto Klubu Sonu Alpha byłeś?

Jakoś tak się nie złożyło :P. Parę razy o tym myślałem, ale albo wyjeżdżałem, albo miałem jakąś inną przeszkodę. A potem dałem sobie spokój w forum Sony...

Azazel85 napisał(a):Właśnie dlatego jak ktoś pyta "jaki aparat kupić" mówiąc o lustrzankach – to zadaje złe pytanie, bo powinien najpierw poznać odpowiedź na pytanie na jakich ogniskowych w jakich cenach mu zależy, a zatem "jaki obiektyw kupić", i dopiero wtedy za resztę kupić jakąś puszkę.

Jak kupujesz pierwszy aparat, to tego po prostu nie wiesz :P. Teraz bym się raczej zorientował najpierw w dostępnych obiektywach, a potem dopiero do jakiego aparatu można to podpiąć.
Azazel85 napisał(a):Jak nie ma jak jest? A i rozwiązanie Twego problemu jest bardzo proste ;) Zmień system :)
Jakąś tam $$ masz odłożoną, policz ile dostaniesz za pchnięcie Alphy, ~2000 jak już zresztą pisałem, dostaniesz zestawik "w sam raz" – D90+18-105 :) A że używany... Twój też jest używany :)

Oj nie... Może Nikona bym docenił po dłuższym użytkowaniu, ale miałem okazję pobawić się D90 kumpla (18-105VR), a oprócz niego jeszcze dwie osoby z pracy mają D90. Jedna z tych osób fotografuje z IMHO niezłym skutkiem daleko wykraczając poza poziom amatorski i zdjęć "domowych" – specjalizuje się w ślubniakach, ma soft-boxy, kilka szkiełek... Z tą osobą dzielę się swoimi fotkami, żeby poddać je ocenie... Bardzo często ta osoba jest pod wrażeniem tego, co potrafi Alfa 500 w porównaniu z D90 jeśli chodzi np. o kolory (a nie używam PS, ani żadnej obróbki oprócz kadrowania). Może przy trudniejszych zastosowaniach niż moje Nikon by "zwyciężył", ale nie planuję wychodzić poza poziom typowo amatorski, bo brak mi talentu :P. A jako małpka z opcją zaj***stej mimo wszystko jakości zdjęć sprawdza się Soniak chyba lepiej, choć nie przeczę, że w odpowiednich rękach Nikon jest może lepszy.
Z body jestem po prostu bardzo zadowolony i na pewno nie zmienię go dla obiektywu ;). Ale wszystkim, którzy teraz zapytają o kupno nowej lustrzanki będę mówić, żeby zaczęli jednak od obiektywu :P. Jak chcą zostać z KITem na wieki wieków – Sony jest bardzo warty rozważenia z uwagi na relację cena/możliwości. W przeciwnym wypadku jednak trzeba rozejrzeć się za czymś innym. No chyba, że kasa nie gra roli i ktoś może sobie pozwolić na szkła Carl Zais <lol>.
Forumowicz

Postprzez gero » 27 lip 2011, 09:01

Artiks napisał(a):No to chyba jednak lampa . Teraz pytanie: SB600/700 Nikona czy może Metz 50 AF1 ? W używana lampę chyba nie warto brnąć ?

Zalezy od kogo kupujesz. W Dreznie jest serwis Nikona i tam mozna czasem bezpiecznie nabyc cos uzywanego. Nie majac wiedzy na temat sprzetu polecilbym SB700. Naprawde swietna lampa zblizona parametrami do SB900 ale ciut tansza... no i 1200zl za nowke to nie jest zle jak na oryginal Nikona.
Obrazek
Początkujący

Postprzez AmRoZ » 27 lip 2011, 09:19

Dobra chłopaki troszkę Was pomęczę .... jeszcze kilkoma zdjęciami Karola i Edyty ...

11.
Obrazek

12.
Obrazek

13.
Obrazek

14.
Obrazek

15.
Obrazek

16.
Obrazek

17. ;)
Obrazek

18.
Obrazek

19.
Obrazek

20.
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Postprzez gero » 27 lip 2011, 09:28

17 fajne gdyby nie ucięta ręka i nogi :)
Obrazek
Początkujący

Postprzez AmRoZ » 27 lip 2011, 09:33

Za szybka akcja ;) a ja ze swoją wielką sigmą jeszcze tak zwinny nie jestem :) i dlatego tak się kadr spierniczył no ale mimo wszystko zdjęcie 4Fun jak dla mnie i dlatego tu pokazałem hihih
Obrazek
Forumowicz

Postprzez glowasiek » 27 lip 2011, 10:57

AmRoz jaki obiektyw i puszke uzywales ?? Masz jakas zewnetrzna lampe ??
Forumowicz

Od: 19 cze 2010, 22:36
Auto: Mazda 6 GH sport

Postprzez AmRoZ » 27 lip 2011, 11:26

Póki co posiadam tylko Canon 60D | Tamron 17-50 2.8 | Sigma 70-200 2.8 | ... lampy nie mam swojej miałem pożyczoną ale przy tych akurat zdjęciach nie była używana ... jeśli chcesz oceniać możliwości tych obiektywów w moich fotkach nie polecam :) bo potrafią te obiektywy robic naprawdę piękne zdjęcia moje do takich nie należą póki co jeszcze ;)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez glowasiek » 27 lip 2011, 15:07

ee no co ty gadasz, wg mnie fotki sa calkiem ciekawe !! ja uzywam nikosia :)
Forumowicz

Od: 19 cze 2010, 22:36
Auto: Mazda 6 GH sport

Postprzez nemi » 27 lip 2011, 15:14

glowasiek napisał(a):ja uzywam nikosia

Ja też jestem w tym elitarnym gronie :D. Mam takiego sexy czerwonego:
Obrazek

:D
-----
Mi fotki Amroza tym razem się podobają :).
Gdybyś miał założony krótszy obiektyw (dlatego tak bardzo chcę uniwersalny...), to fotka nr 17 byłaby o wiele lepsza (ja np. wolę zrobić więcej, a potem w chacie wykadrować). Trzeba było odjeść i ją powtórzyć, albo założyć drugi obiektyw i powtórzyć.
Forumowicz

Postprzez AmRoZ » 27 lip 2011, 15:16

gdybym jeszcze wiedział że ona mu nogę podłoży to bym się pewnie przygotował w tym jego biegu zrobiłem 5 zdjęć na samym początku aż dobiegł do niej seria :) no i to ostatnie jak leci czego się nie spodziewałem hihih wszystkie tamte są ok bo wszystko widać a tego lotu już nie miałem jak hihihih spontan przy tej parce naprawdę nie dało się nic zaplanować bo to takie spontany takie osoby które mają 10000 pomysłów na sekundę i nadążyć za nimi ciężko było momentami ;P
Obrazek
Forumowicz

Postprzez nemi » 27 lip 2011, 15:21

To i tak miałeś szczęście :P. Najgorzej chyba, jak model/ka/e jest nieśmiały, albo słabo się czuje przed obiektywem. Np. ja mam tak z żoną. Trudno się wtedy robi zdjęcia...

AmRoZ napisał(a):zrobiłem 5 zdjęć na samym początku aż dobiegł do niej seria

W sumie fajnym pomysłem byłoby ustawić serię zdjęć (u mnie trzaska do 9 zdjęć na sek., ale z RAWami trzeba byłoby mieć już bardzo porządną kartę) i kazać biegać i się wygłupiać :D. Wypróbuję ten pomysł, jak moja córka będzie chciała potańczyć – może coś fajnego z tego wyjdzie :).
Forumowicz

Postprzez Barthez » 27 lip 2011, 15:37

nemi napisał(a):Mam takiego sexy czerwonego:

jak kupowalem firmowa malpke to ogladalem rozne do momentu jak sprzedawca pokazal mi czerwonego olympusa (vl120) – od razu kupilem <spoko>

do mojego E520 wczoraj zakupilem dodatkowe graty: baterie, adapter do obiektywu helios (od zenka), filtr polaryzacyjny i pilot. Wszystko za 100zł :D

co do sesji AmRoZa .... fajna, podoba mi sie ;) na następną porob jeszcze fotki z jakas mazda (najlepiej mx5) ;)
ja na swojej sesji bylem rowniez w bunkrze Stalina, nawet siedzialem za jego biurkiem ;) – tez ciekawe foty
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest