Spryskiwacz do Lamp przednich

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez jacek828 » 26 lip 2011, 18:52

Witam serdecznie. Po problemie z przetwornicą przyszedł czas na spryskiwacze. Jakoś mam pecha do tych ksenonów.. No więc do rzeczy. W mojej Mazdzie ktoś coś kombinował (sądzę że przedni zderzak był wymieniany) i nie miałem podłączonego węża z pompki pod spryskiwacze. Instalacja wyglądała tak że oba spryskiwacze były połączone ze sobą a nie było jak podpiąć węża z pompki :|. Dorobiłem sobie trójnik i zaczęło działać i w końcu po zamontowaniu zderzaka przestało.. Pompka chodzi a wody nie podaje. Zdjąłem znowu zderzak-wszystko ok rozebrałem pompkę wszystko spoko włożyłem je znowu i działa.. Tylko jest inny problem.. Woda sama mi się sączy przez dysze i wylewa się płyn. Stąd moje pytanie. Czy za pompką na przewodach idących do lamp powinien być jakiś zaworek lub coś takiego czy tam jest zwykły trójnik? Ciekawe co jest odpowiedzialne za blokowanie samoistnego spływania płynu ze zbiorniczka.. Może pompkę jakoś kiepsko złożyłem i puszcza płyn bez włączenia.. A może właśnie ta pompka jest walnięta i gdyby byla dobra to płyn by się przez nią nie wylewal.. .. Jeżeli ktoś się orientuje jak to powinno wyglądać to proszę o odpowiedź.A może wiecie jaki koszt jest takiej pompki.. Generalnie nigdzie na alledrogo nie wdziałem..
Początkujący

Od: 4 lut 2011, 12:17
Auto: Mazda 6 2003r Diesel

Postprzez mądry » 26 lip 2011, 22:11

jacek828 pompkę masz zapewne dobrą, potrzebujesz trójnik z zaworkiem ciśnieniowym, to on właśnie zamyka dopływ płynu do spryskiwaczy a w skutek wytwarzanego ciśnienia przez pompkę otwiera się. Ten trójnik jest z jednej strony z grubszym wejściem do pompki spryskiwaczy i z dwoma mniejszymi wyjściami na spryskiwacze. Nie wiem czy uda Ci się to gdzieś znaleźć na allegro czy w sklepie, ja taki trójnik z zaworkiem zakupiłem u kolegi Enduro, jak by co to zgłoś się do niego.
Forumowicz

Od: 2 sie 2009, 09:33
Auto: Mazda 6 MZR-CD 2.0 TD 121 KM,
Yamaha DT 125 32 KM

Postprzez jacek828 » 26 lip 2011, 22:51

No właśnie przeglądając fora znalazłem właśnie takie rozwiązanie. Podobno można kupić od innych samochodów także z tym nie byłoby problemy tylko ciekawi mnie czy te zaworki blokują ruch płynu w obie strony i otwieraja się pod ciśnieniem czy tylko blokują powrót. Generalnie to nie mam pojęcia jak to działa :D
Początkujący

Od: 4 lut 2011, 12:17
Auto: Mazda 6 2003r Diesel

Postprzez Wojtek » 29 lip 2011, 01:08

jacek828 napisał(a):No właśnie przeglądając fora znalazłem właśnie takie rozwiązanie. Podobno można kupić od innych samochodów także z tym nie byłoby problemy tylko ciekawi mnie czy te zaworki blokują ruch płynu w obie strony i otwieraja się pod ciśnieniem czy tylko blokują powrót. Generalnie to nie mam pojęcia jak to działa :D

prosze bardzo ;)
podaje link i juz bedziesz wiedzial jak to dziala...

viewtopic.php?f=60&t=47464
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM