kryystian napisał(a):uważaj jak robisz foty w kościele
to zawsze w reporterce jest problemem, ze często przed obiektem się idzie i trzeba robić zdjęcia, a jednocześnie uważać co z tylu
www.mazdaspeed.pl
kryystian napisał(a):uważaj jak robisz foty w kościele

kryystian napisał(a):uważaj jak robisz foty w kościele![]()
http://www.youtube.com/watch?v=jHJM7SUt ... re=related
.rumunn95 napisał(a):panowie chcialbym zmienic obiektyw w moim d5000 jaki polecacie tak do 600-700 pln
http://allegro.pl/tamron-18-200-macro-a ... 05143.html
http://allegro.pl/obiektyw-sigma-18-200 ... 12530.html
, bo brakowało szerszego kąta). Obawiam się tylko o jakość fotek... Jak takie budżetowe obiektywy mają się do obiektywów kitowych? Jakość jest gorsza, ta sama czy trochę lepsza?rumunn95 napisał(a):panowie chcialbym zmienic obiektyw w moim d5000 jaki polecacie tak do 600-700 pln
rumunn95 napisał(a):no wlasnie bardziej uniwersalny

Azazel85 napisał(a):Sam wiesz jakich ogniskowych Ci brakuje, sam więc musisz sobie odpowiedzieć czy dla wg Ciebie warto.
Azazel85 napisał(a):Wg mnie dobrym kompromisem między uniwersalnością a jakością optyki, jest SAL 16-105/3,5-5,6 – niestety trochę droższym :/ Wg mnie, świetne szkiełko.

Artiks napisał(a):18-105 dobry optycznie ale do moich potrzeb trochę za ciemny ( fotki w mieszkaniu małego dziecka). Myślę czy zamienić go na 17-50 2.8 Tamrona czy może dokupić lampę SB700 i walić po suficieJasne szkło czy lampa... oto jest pytanie
A na poważnie to "pełna dziura" nie zawsze jest zaleta. Mam jasne obiektywy, a mimo to często zamykam przysłonę doświetlając lampa – ciężko znaleźć zloty środek stad moje pierwsze zdanie.nemi napisał(a):ponad 2.000 zł na obiektyw.

gero napisał(a):Cooo? 2000 za 16-105? Łomatko toż to rozbój w biały dzień!
. Gdyby był jeszcze jakiś super-jasny, ale nic z tego gero napisał(a):Mam jasne obiektywy, a mimo to często zamykam przysłonę doświetlając lampa
nemi napisał(a):Czemu tak robisz?
Wbrew pozorom obiektyw nigdy nie ma pełnej ostrości na pełnej dziurze. Poza tym dzięki lampie możesz sobie wydłużyć czas otwarcia migawki zamrażając resztę lampa lub zaciemnić tlo dopalając postać lampa. Kombinacji jest wiele. Dobra lampa + dyfuzor + kabel TTL i można robić ciekawe rzeczy nawet w domu 

nemi napisał(a):Jaki jest efekt bez doświetlenia, a jaki z doświetleniem?

nemi napisał(a):Chodzi mi przede wszystkim o jakość zdjęć w porównaniu z KITem, bo nie mam w tym względzie żadnego doświadczenia.
nemi napisał(a):Hehe, jest stanowczo za drogi. Nie dam rady wydać ponad 2.000 zł na obiektyw.
Artiks napisał(a):Myślę czy zamienić go na 17-50 2.8 Tamrona czy może dokupić lampę SB700 i walić po suficieJasne szkło czy lampa... oto jest pytanie
nemi napisał(a): Może tu się płaci za start ogniskowej na 16 mm, a nie na 18? Z tego co przyuważyłem im szerszy kąt, tym cena wzrasta...
gero napisał(a):Mam jasne obiektywy, a mimo to często zamykam przysłonę doświetlając lampa

gero napisał(a):Nie bardzo rozumiem pytanie. Efekt bez doświetlenia jest taki, ze masz zdjęcie niedoświetlone i odwrotnie.
Azazel85 napisał(a):Jak na plaży w pełnym słońcu zobaczysz gościa z lustrzanką, założoną na niej błyskającą lampą – pomyślisz wariat, któremu słońca za mało, czy cwany gość który błyskając lampą ustawioną na niedużą moc doświetlając z przodu, powoduje znikanie cieni rzucanych przez nos, włosy, usta, czy czoło albo policzek przy przechyleniu twarzy?
Azazel85 napisał(a):Cóż, dopóki nie zobaczysz jak taki sam kadr wygląda sfocony jakimś dobrym 70-200 na 200mm, będziesz twierdził że taki budżetowy 18-200 jest ok.
. Azazel85 napisał(a):Jak nie potrzebujesz tak bardzo "góry" – tj długich ogniskowych, może pomyśl o Sigmie 17-70 – coś takiego, albo jeszcze lepiej zaczaić się na odsprzedawaną używkę czegoś takiego.
gero napisał(a):Dziecko to niestety nie model, któremu karzesz stać i pozować a on stoi i pozuje
. Mam taką 1,5 roczną modelkę
. 

Trochę poczytałem o Sigmie 18-200. Raczej ludzie są zadowoleni. Może nie nadaje się do fotek w kościele, ale ogólnie daje radę...

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości