Brak elektryki w kierownicy

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Rydzyk90 » 23 lip 2011, 10:27

Witam, to mój pierwszy post wiec pozdrawiam wszystkich Mazda fanów :)
Mam problem z moja mazda 3 z 2005 roku, otóż świeci mi się kontrolka poduszki (pewnie kierowcy) , a w kierownicy nie działa mi klakson, ani sterowanie radiem , jest tak odkąd odebrałem auto z myjni, i nie wiem co może być przyczyna tej awarii... moim zdaniem podczas mycia jakaś złączka od kierownicy się wypięła, tylko nie wiem gdzie owa jest... proszę o pomoc w diagnozie i naprawie, pozdrawiam
Rydzyk90

Postprzez dzux » 23 lip 2011, 22:19

przede wszystkim sprawdź bezpieczniki jak bieda wywalone zmień na nowy i jak go wywali to wtedy szukać przyczyny ,zrobić samochodem szybka rundę w ciepły dzień żeby wilgoć usunąć z nie dostępnych miejsc, , odłącz tez kompa na parę min żeby skasować błędy powinno wszystko wrócić do normy :)

ps uzupełnij profil i czynne bycie na forum nie zaszkodzi :D
Forumowicz

Od: 5 cze 2011, 22:38
Auto: BYŁA Mazda 3 2005 sedan 1.6 JEST Mazda 5 2006r 2.0 benzyna :)

Postprzez Blumek » 24 lip 2011, 00:31

dzux no to pomogłeś koledze :).
Nie chce mi się wierzyć, że takie rzeczy stały się po myciu auta. Wydaję mi się że słynna taśma w kierownicy padła.
Madzia Forever :)
Forumowicz

Od: 5 lut 2007, 23:44
Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(

Postprzez dzux » 24 lip 2011, 10:36

Blumek napisał(a):dzux no to pomogłeś koledze :).
Nie chce mi się wierzyć, że takie rzeczy stały się po myciu auta. Wydaję mi się że słynna taśma w kierownicy padła.

Każda pomoc się liczy kto wie może pomoże zawsze warto spróbować :D , a co do taśmy to akurat po wyjeździe z myjni??? no chyba że jakiś zbieg okoliczności
proponuje jeszcze by podłączyć pod kompa i sczytać błędy
Forumowicz

Od: 5 cze 2011, 22:38
Auto: BYŁA Mazda 3 2005 sedan 1.6 JEST Mazda 5 2006r 2.0 benzyna :)

Postprzez Rydzyk90 » 24 lip 2011, 12:36

Dokładnie to było tak ze kupiłem takie auto z komisu i oni tak mówili... ale spuścili z ceny z tego powodu... sprawdziłem bezpieczniki, wszystkie są ok, wiec to chyba ta taśma, chyba że może kostka sie wypięła z tej taśmy ?? sprawdził bym ją tylko nie wiem jak rozebrać kierownicę i żeby czasem mi w trakcie poduszka nie wybiła ... Czy może lepiej od razu do elektryka samochodowego podjechać ?? Dodam że Autko mam tydzień
Rydzyk90

Postprzez nynuch76 » 24 lip 2011, 21:20

Wymień taśmę poduszki powietrznej kierowcy <oczko>
zrób to ostrożnie <diabełek> lub zleć to specjaliście tak dla własnego bezpieczeństwa <spoko>
Nic! Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem! ;–)Obrazek
Kto wymyślił downsizing ?
Forumowicz
CUP 2011 miejsce 1

Od: 31 sie 2005, 12:42
Auto: Mazda 6 sportkombi 2.2 diesel
Mazda wy"Miata" 2.5 benzyna

Postprzez Rydzyk90 » 30 lip 2011, 21:24

Mam jeszcze jedno pytanko, bo jeździłem dzisiaj po warsztatach i nikt nie chce się za to brać... w jednym warsztacie koleś powiedział ze zrobią to tylko w serwisie mazdy, i jest to koszt ok 1500zl <co?> wymieniał ktoś z Was tą taśmę ?? jaki był tego koszt, i czy ktoś poza serwisem mazdy to robił ??
Rydzyk90