TEMPOMAT I JEGO MITY
Strona 1 z 1
Witam wszystkich od niedawna jestem właścicielem tego fajnego autka.Zgłaszam swoje pytanie do rzeszy osób które maja doświadczenie z jazdą na TEMPOMACIE.Tak się zastanawiam czy jazda na tempomacie jest ekonomiczna tylko w tedy kiedy mamy trasę równa(płaską),a w terenie górzystym lepiej samemu "deptać" ,czy też może tempomat to lepsze rozwiązanie
Dzięki za odpisy
- Od: 19 lip 2011, 18:56
- Auto: MAZDA 6 2.0 MZR-CD GY 136KM 2004
tak jak piszesz jazda po równym jak najbardziej po terenach z pagórkami tempomat czt. silnik robi wszystko żeby utrzymać prędkość ustaloną, także operowanie samemu gazem jak najbardziej wskazane
dzux napisał(a):tak jak piszesz jazda po równym jak najbardziej po terenach z pagórkami tempomat czt. silnik robi wszystko żeby utrzymać prędkość ustaloną, także operowanie samemu gazem jak najbardziej wskazane
Ale tempomat utrzymuje stalą prędkość samemu zaś operując gazem np. 120/kmh pod górkę (A38 niemcy)odczujemy spadek prędkości oraz obrotów,dodając gaz zrobimy to lepiej niż tempomat hmm...nie mniej jednak dzięki za odpowiedz.Na pewno liczy się inny punkt widzenia drugiej osoby
Nie utrzymując "na siłę" (jak robi to tempomat) stałej prędkości można osiągnąć mniejsze spalanie (przynajmniej tak mi się wydaje – nie robiłem pomiarów laboratoryjnych).
Ostatnio edytowano 20 lip 2011, 07:11 przez chmooreck, łącznie edytowano 1 raz
chmooreck napisał(a):Nie utrzymując "na siłę" (jak roni to tempomat) stałej prędkości można osiągnąć mniejsze spalanie (przynajmniej tak mi się wydaje – nie robiłem pomiarów laboratoryjnych).
Ja robiłem testy praktyczne i jest tak jak pisze chmooreck jeśli jeździmy w terenie który nie jest równy.
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Macie rację i w sumie nawet to logiczne jest jak się pomysli bo tempomat utrzymuje dana predkość nie zbaczając na obroty silnika.
czyli w przypadku jazdy pod gore moze pilowac silnik.
a jak sie samemu jedzie to rozpedzimy sie wiecej zeby z pozniej jadac zuzyc mniejsza energie wjezdzajac pod gore = nie trzeba tak palowac bo jechalismy z wieksza predkoscia i mamy np wiekszy bieg wrzucony
tempomat jest fajny ale ogolnie nie w naszych warunkach gdzie mamy malo dobrych drog szybkiego ruchu, malo dobrych kierowcow i malo aut z tempomatem. zawsze ktos nas zhamuje.
czyli w przypadku jazdy pod gore moze pilowac silnik.
a jak sie samemu jedzie to rozpedzimy sie wiecej zeby z pozniej jadac zuzyc mniejsza energie wjezdzajac pod gore = nie trzeba tak palowac bo jechalismy z wieksza predkoscia i mamy np wiekszy bieg wrzucony
tempomat jest fajny ale ogolnie nie w naszych warunkach gdzie mamy malo dobrych drog szybkiego ruchu, malo dobrych kierowcow i malo aut z tempomatem. zawsze ktos nas zhamuje.
Radex napisał(a):tempomat jest fajny ale ogolnie nie w naszych warunkach gdzie mamy malo dobrych drog szybkiego ruchu, malo dobrych kierowcow i malo aut z tempomatem. zawsze ktos nas zhamuje.
Guzik prawda. Można skutecznie używać tempomatu nie jeżdżąc ani po autostradach, ani po drogach szybkiego ruchu. Sprawdza się i w mieście
Tak ciężko nacisnąć RESUME ?
Nie zauważyłem u siebie znaczących różnych w spalaniu w jeździe z tempomatem i bez. Nigdy nie robiłem dokładnych analiz. Dla mnie tempomat ma za zadanie podwyższenie komfortu jazdy, a to czy spali kilka dziesiątych litra więcej czy mniej to rzecz drugorzędna (aczkolwiek nie bez znaczenia) .
Tempomat podczas dłuższej wyprawy sprawdza się znakomicie
Prawa noga odpoczywa
Bajka.
Tempomat podczas dłuższej wyprawy sprawdza się znakomicie

Niektóre tempomaty mają zintegrowany "kaganiec" – ogranicznik prędkości – przydaje się w miastach 
Trusted computing – Yes or No?
Dzięki za odpowiedzi dawno mnie nie było ale cóż jestem tak często jak moge
chyba trzeba by zamknąć ten temat skoro nikt więcej nie wypowiada się i nie daje swoich spostrzeżeń i uwag.Pozdrawiam wszystkich
Nie ma potrzeby zamykac
Co do tempomatu to mi nigdy nie podniosło się spalanie na tyle żeby jakoś specjalnie było zauważalne nawet w górach ale na skrzyni automatycznej która sama sobie cały czas dobiera biegi na tempomacie , manual jednak do wyboru ma tylko jeden bieg
Co do tempomatu to mi nigdy nie podniosło się spalanie na tyle żeby jakoś specjalnie było zauważalne nawet w górach ale na skrzyni automatycznej która sama sobie cały czas dobiera biegi na tempomacie , manual jednak do wyboru ma tylko jeden bieg
Nie wyobrażam sobie teraz już jazdy z UK do PL bez tempomatu-chociaż należy uważać bo człowiek staje się troszkę rozkojarzony a i przysnąć jest łatwiej...W Polsce ze dwa razy mi się udało na tym tempomacie jechać...na autostradzie, dopóki jakiś TIR nie zablokował lewego pasa na 5 min.... 

Sprzedam konsole środkową do M6 polift, z uszkodzonym Cd Bose, bez sterowników nawiewu
- Od: 21 mar 2011, 00:37
- Auto: Mazda 6 2.0 TS2, 2005
Mazda 3 1.6 TS2, 2005
viewtopic.php?f=331&t=131055
Ja w spalaniu różnic nie zauważyłem, a tempomat przydaje się też przy przelocie przez małe miejscowości, gdzie ograniczenie często do 40 narzucone i kusi by przelecieć szybciej. A tak ustawi się te 50 i można spokojnie jechać...
Co fajne – po jeździe na równym można idealnie znaleźć bieg i prędkość najbardziej ekonomiczną (obserwując chwilowe).
Co fajne – po jeździe na równym można idealnie znaleźć bieg i prędkość najbardziej ekonomiczną (obserwując chwilowe).
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
loockas napisał(a):No mnie się też tak wydaję, że spalanie mam mniejsze. Jak zerknę na chwilowe podczas jazdy z tempomatem, to też jest niższe niż podczas jazdy bez.
Wg mnie różnica jest niewielka. Generalnie tempomat utrzymuje małe wahania chwilowego. Ostatnio ostro to testowałem, jak się jedzie samemu to w trakcie dociśnięcia faktycznie chwilowe jest duże, ale potem dłużej jedzie się bez gazu – wtedy chwilowe jest "0". Średnia z tego będzie podobna. Przy zachowaniu tej samej prędkości spalanie powinno być niemalże identyczne.
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
KMBak napisał(a):Ja w spalaniu różnic nie zauważyłem, a tempomat przydaje się też przy przelocie przez małe miejscowości, gdzie ograniczenie często do 40 narzucone i kusi by przelecieć szybciej. A tak ustawi się te 50 i można spokojnie jechać...
Zgadza się
I bury84 ma rację, można zasnąć bo tempomat rozleniwia gdy dwie nóżki spokojnie sobie leżą na dywaniku
Tempomat jest idealny na Szwajcarię, gdzie fotoradar potrafi cyknąć nawet przy przekroczeniu o 5 km/h
No i tam wysokość mandatu zależy od dochodów, więc każdy Szwajcar pilnuje dokładnie prędkości. Przynajmniej wiedzą po co mają przepisy ruchu drogowego...
- Od: 21 lut 2012, 22:43
- Auto: Mazda 3 1.6 105 KM
Strona 1 z 1